Taliban yönetimindeki Afganistan'da bir ilk: Çin, büyükelçi atadı

Taliban, Afganistan yönetimini ikinci kez ele geçirdiği iki yılı aşkın süre içinde ülkeye büyükelçi düzeyinde ilk yabancı misyon atamasının Çin tarafından yapıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban yönetimi, yeni Çin Büyükelçisi'nin başbakana güven mektubunu sunduğunu açıkladı. Taliban yetkilerinin 13 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu atamanın, Taliban'ın 20 yıl sonra Afganistan'ın yönetimini ikinci kez ele geçirdiği Ağustos 2021'den bu yana ülkeye yapılan büyükelçi düzeyinde ilk atama olduğu ifade edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

'BAŞBAKAN GÜVEN MEKTUBUNU TÖRENLE KABUL ETTİ'

Reuters'ın haberine göre, Taliban yönetiminin sözcü yardımcısı Bilal Karimi, açıklamasında, "Afganistan İslam Emirliği Başbakanı Mohammad Hassan Akhund, Çin'in Afganistan'a atadığı yeni büyükelçi Zhao Xing'in güven mektubunu bir törenle kabul etti" dedi. Taliban yönetiminden bir dışişleri bakanlığı sözcüsü de söz konusu atamanın 2 yılı aşkın süredir devam eden Taliban yönetiminde yapılan ilk büyükelçi ataması olduğunu teyit etti. 

Taliban, dünyadaki herhangi bir yabancı hükümet tarafından resmi olarak tanınmıyor. 2019 yılında bu yana görev yapan Çin'in bir önceki Afganistan Büyükelçisi Wang Yu'nun görev süresi ağustos ayında sona ermişti. Pakistan ve Avrupa Birliği (AB) gibi ülke ve kurumlar başkent Kabil'deki diplomatik misyonlarının idaresi için ülkeye üst düzey diplomatlar gönderse de bu kişiler maslahatgüzar unvanını taşıyor. (DIŞ HABERLER)