Taliban öldürdüğü dört kişiyi şehir merkezine getirip vince astı

Afganistan'da insan kaçırdığı iddia edilen dört kişi Taliban militanlarıyla girdiği çatışmada öldürüldü. Örgüt, cansız bedenleri şehir merkezine getirip vince astı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, insan kaçırmakla suçladığı dört kişiyi halka açık bir şekilde idam etti. Örgüt, uzuv kesme ve idam cezalarını uygulamaya başlayacağını duyurmuştu.

'CEZASI BUDUR'

Yerel bir Taliban hükümet yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre Afganistan'ın Herat kendinde dört kişinin 'ibreti alem olması için topluluk içerisinde öldürüldüğü' belirtildi. Herat Valisi Şer Ahmed Ammar'ın açıklamasına göre bir yerel iş insanını ve oğlunu şehirden kaçırmaya çalışan kişiler Taliban'ın kontrol noktasındaki devriye tarafından yakalandı. Çıkan çatışmada şüpheli olduğu iddia edilen dört kişi de ölürken bir Taliban askerinin yaralandığı belirtildi. Kaçırılan kişilerin yara almadığı ve serbest bırakıldıkları söylendi. 

Ardından çatışmada öldürülen kişiler, 'sergilenmek üzere' Herat şehir merkezine getirildi. Hoparlörlerinden yapılan çağrılar eşliğinde cansız bedenlerin bir kamyonete monte edilmiş vinçlerden sallandırıldığı bildirildi. Kanlar içindeki bedenlerden birinin üzerinde 'İnsan kaçırmanın cezası budur' yazılı pankartın iliştirildiği gözlemlendi.     

'UZUVLAR KESİLECEK' DENİLMİŞTİ

Taliban'ın 'ibret olması için' yaptığını dile getirdiği uygulamalar gün içerisinde gündeme gelmişti. Örgütün cezaevleri sorumlusu Molla Nurettin Turabi, 'uzuv kesme cezasının resmen yürürlüğe konulacağını ve infazların başlayacağını' söylemişti. Taliban'ın ülkeye hakim olduğu 1990'ların sonunda Adalet Bakanlığı ve dini polis kuvvetinin sorumlusu olan Turabi, geçmiş iktidarlar yıllarının aksine 'infazların halka açık olmayacağını' söylemişti.

Buna rağmen Turabi, Taliban'ın Afganistan'ı yönettiği yıllarda yürürlükteki uygulamalara dünyadan gelen tepkilere dair, 'bunun kendi gündemleri olduğunu' savunmuş, "Kimse bize yasalarımızın nasıl olacağını söyleyemez" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)