Taliban kız öğrencileri ortaokul eğitimine katmadı

Taliban'ın yönettiği Afganistan'da ortaokullar açıldı. Ancak kız öğrenciler ortaokullara davet edilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkede ortaokullarda eğitim-öğretim döneminin yeniden başladığını duyurdu. Açıklamada tüm erkek öğrenciler ve öğretmenleri sınıflara çağrılırken kadın öğretmenler ve öğrencilere dair bir bölümün olmaması dikkat çekti. Afgan bir kız öğrenci 'her şey çok karanlık görünüyor' sözleriyle kaygılarını belirtti.

'KADIN OLMANIN AMACI BU MU?'

Taliban, pandemi nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın sona erdiğini açıkladı. En büyük fark ise kız öğrencilerin sıralara çağırılmaması oldu. Taliban'ın yaklaşık bir ay önce başkent Kabil'e girerek yönetimi eline aldığı ülkede 13 yaş ile 18 yaş arasındaki öğrencilerin öğrenim gördüğü ortaokullarda büyük çoğunlukla kız ve erkek öğrenciler birbirlerinden ayrılarak eğitim veriliyordu. 

BBC'ye 'avukat olmak istediğini' belirten Afgan bir kız öğrenci "Geleceğimle ilgili çok kaygılıyım. Her şey çok karanlık görünüyor. Her gün uyanıp neden hala hayattayım diye soruyorum. Evde mi kalmalıyım yoksa bir gün kapımı birinin çalıp evlenme teklifi etmesini mi beklemeliyim? Kadın olmanın amacı bu mu?" ifadeleri ile uygulamayı yorumladı. Öğrencinin babası da "Benim annem cahildi, babam anneme sürekli zorbalık yaptı, ona aptal dedi. Kızımın annem gibi olmasını istemiyordum" ifadelerini kullandı.

Bir diğer kız öğrenci ise okula çağırılmamasını şöyle değerlendirdi: "Çok acı bir gün. Doktor olmak istiyordum. Hayallerim yıkıldı. Bizi okula geri göndereceklerini sanmıyorum. Liseleri yeniden açsalar bile kadınların eğitim görmesini istemiyorlar."

KADIN BAKANLIĞINDAN AHLAKSIZLIĞI ÖNLEME BAKANLIĞINA 

Taliban, iktidara gelmesiyle birlikte 'değişim' sinyalleri vermişti. 1990'ların sonunda ülkede iktidarı bir dönem elinde bulunduran Taliban, Afganistan'ın o tarihten bu yana değiştiğini söylemiş olsa da özellikle kadınların toplum içerisindeki yerine dair uygulamalar geçmiş dönemi fazlasıyla çağrıştırıyor. Öyle ki örgüt, kısa süre önce Kadın Bakanlığı'nın ismini 'Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı' olarak değiştirmişti. Kadın bakanlık çalışanları ise işyerlerine alınmamıştı. 

Eğitim alanında Taliban'ın karma eğitimi yasaklamasına karşın ilkokullarda öğrenim döneminin yeniden balamasıyla birlikte bazı kadın öğretmenler görevlerine dönmüştü. Buna karşın Taliban, kadınların özel üniversitelere girişine görünürde izin vermiş olsa da katı bir kılık kıyafet yönetmeliği uyguluyor. (DIŞ HABERLER)