Taliban kadınlara yeniden burka zorunluluğu getirdi

Afganistan'da Taliban, kadınların kamusal alanlarda yüzlerini örtmelerini zorunlu hale getirdi. Mavi renkli burkanın, kadınlar için 'en ideal yüz örtme' şekli olacağı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban, bugün yayınladığı bir kararname ile kadınlara kamuya açık alanlarda burka giyme zorunluluğu getirdi. Reuters'ın haberine göre, Ahlakı Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı'nın bir sözcüsü tarafından Kabul'de açıklanan kararnamede, kadınların kamusal alanlarda yüzlerini örtmemesi halinde, babalarının ya da en yakın erkek akrabalarının hapse atılacağı ya da hükümetteki işlerinden kovulacağı açıklandı. 

MAVİ BURKANIN 'EN İDEAL YÜZ ÖRTME ŞEKLİ' OLDUĞU BELİRTİLDİ

Kararnamede, yüzü ve bedeni tamamen örten mavi renkli burkanın, kadınlar için 'en ideal yüz örtme' şekli olacağı belirtildi. Burka, Taliban'ın 1996'dan 2001'e kadar süren ilk iktidarı döneminde kadınlara yapılan baskının sembolü haline gelmişti. Ülkede birçok kadın, dini nedenlerden ötürü baş örtüsü taksa da, Kabul gibi şehirlerde yüz örtme uygulamasına çok fazla rastlanılmıyor.

KADINLARIN HAKLARI GEÇTİĞİMİZ AYLARDA DA KISITLANMIŞTI

Taliban, mart ayında ani bir karar alarak, liselerin kız çocuklar için açılacağı taahhüdünden dönmüş ve İslami koşullara uygun bir okula dönüş planı yapılmadan okulların kız çocuklar için kapalı olacağını duyurmuştu. ABD, Taliban'ın bu adımına karşılık, ülkeye yapmayı planlandığı finansal yardımları durdurma kararı almıştı.

Taliban aralık ayında yaptığı bir açıklamada, kadınların artık yanlarında erkek akrabaları olmadan 72 kilometreden uzun yolculukları çıkamayacaklarını söylemiş, mart ayında ise kadın ve erkeklerin kamuya açık park ve bahçelere aynı anda gelmesini yasaklamıştı. (DIŞ HABERLER)