Taliban kadın ve erkeklerin aynı restorana gitmesini yasakladı

Taliban zorbalığı bu kez Afganistan'ın Herat kentinde kadın ve erkeklerin restoranlarda birlikte yemek yemesini, kamusal alan olan parklarda ortak vakit geçirmesini yasakladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taliban Afganistan'ın Herat kentinde erkek ve kadınların restoranlarda beraber yemek yemelerini ve parklara birlikte gitmelerini yasakladı.

AFP'nin haberine göre, Taliban'ın "Ahlakı Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı" ismini verdiği kuruluşun bir yetkilisi, “erkek ve kadınlara restoranlarda ayrı oturma zorunluluğu getirildiği” bilgisi verdi. Riazullah Seerat isimli Taliban yetkilisi, AFP'ye verdiği demeçte, restoran sahiplerinin bu kuralı çiftin "evli olmaları halinde” de uygulamak zorunda olduklarını söyledi. Kadın ve erkeklerin Herat'taki parklara da sadece farklı günlerde gidebileceğini ifade etti.

PARKLARA DA AYRI GÜNLERDE GİDİLECEK 

Taliban yetkilisi, “Kadınlara perşembe, cuma ve cumartesi günleri parka gitmelerini söyledik. Diğer günler, erkeklerin boş zamanlarını değerlendirmeleri ve spor yapmaları için ayrıldı” şeklinde konuştu.

Habere göre, bir restoran müdürü, Taliban'ın yayınladığı kuralın kendilerine ulaştığını söyleyip, işletmesinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini ve bu nedenle önümüzdeki günlerde çalışan çıkartmak zorunda kalabileceğini söyledi. İsmini Safiullah olarak veren restoran müdürü, “Emire uymak zorundayız, fakat işletmemiz üzerinde çok olumsuz bir etkisi var” şeklinde konuştu.

Taliban, geçen yıl ağustos ayında Afganistan'ın kontrolünü ele geçirdikten sonra, 1996-2001 yılları arasındaki ilk iktidar dönemine oranla ülkeyi daha özgür bir biçimde yöneteceğini söylemişti. Ancak ülkede kadınlara yönelik birçok kısıtlayıcı adım atılmaya devam ediliyor. En son geçen hafta yayınlanan bir kararname ile ülkenin genelinde kadınların burka giymesi zorunlu hale gelmişti. (DIŞ HABERLER)