Taliban işlemleri açtı, yüzlerce kişi pasaport ofisine akın etti

Taliban'ın Afganistan'dan çıkış için seyahat belgelerini yeniden vermeye başlamasının ardından Kabil'deki pasaport ofisine izdiham var. Yüzlerce kişi, soğuğa rağmen geceden kuyruğa girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın vatandaşlara seyahat belgesi vermeye yeniden başlanacağını açıklamasının hemen ardından, yüzlerce kişi dondurucu soğuğa rağmen pasaport almak için kuyruğa girdi. Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, başkent Kabil'deki pasaport ofisinin dışında hava sıcaklığının sıfırın altında olmasına rağmen bekleyen Afganlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Taliban, ülke yönetimini ilk ele geçirdiğinde pasaport verme işlemini durdurmuştu. İşlemler ekim ayında yeniden başlatılsa da, başvuru yağması sonucu biyometrik ekipman bozulunca süreç bir kez daha askıya alınmıştı. Pasaport ofisinden dün yapılan açıklamadaysa sorunun çözüldüğü ve işleme alınan başvuru sahiplerinin belgelerini alabileceği belirtildi.

'KALP AMELİYATI İÇİN ACİLEN PAKİSTAN'A GİTMEM LAZIM'

Ülkeden çıkmak isteyen birçok kişinin, sıranın kendilerine erken gelmesi için beklemeye gece başladığı belirtildi. Kuyrukta bekleyenler arasında hem Taliban yönetiminden kaçmak isteyenlerin, hem de sağlık hizmeti alabilmek için ülke dışına çıkmak zorunda olanların bulunduğu aktarılıyor.

AFP'ye konuşan 60 yaşındaki Muhammed Osman Ekberi, tedavi için acilen Pakistan'a gitmesi gerektiğini anlattı. Ülkedeki hastanelerin kalp ameliyatını tamamlayamadığını söyleyen Ekberi, takdırdığı stentin çıkarılması gerektiğini belirterek "Bunu burada yapmak mümkün değil" dedi. AFP, sıraya giremeyecek kadar hasta olan ve pasaport almak isteyen bazı insanların yakında, ambulansların içinde bekletildiğini de duyurdu. Bir ambulans şoförü, araçta sedyede yatan 43 yaşındaki hasta için "Kalp sorunu var" diye konuştu.

'SANATÇILAR ÇOK KÖTÜ DURUMDA'

Sıraya iki yaşındaki oğlu ile giren Mursal Rasooli ise "Buradaki durum huzurlu değil. Eğer daha da kötüleşirse pasaportumuzun olması gerekir" dedi. Müzisyen Omid Naseer de, "Taliban iktidara geldiğinden beri, aylardır iş bulamıyoruz. En kötü durumda olan kesim sanatçılar ama kimsenin umurunda değil" diye konuştu.

TALİBAN KURUĞUN BAŞINDA NÖBET TUTUYOR

Taliban'ın ise olası saldırı endişesiyle uzayan kuyrukların önünde nöbet tuttuğu belirtildi. IŞİD, ağustos ayında Amerikan çekilmesiyle eş zamanlı olarak Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği günlerde yaşanan kaos sırasında Kabil Havalimanı'nın dışında bombalı bir saldırı düzenlemiş, 150'den fazla kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Taliban Afganistan