Taksim patlamasında 'mesajın adresi' kim?

Taksim patlamasına ilişkin yeni bir iddiayı dile getiren Tolga Şardan, 'Suriye'deki cihatçı gruplar bu geri çekilmeyi kabullenmeyip Türkiye'yi yeniden sürecin içine çekmek isteyebilir' diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Taksim'deki patlamanın ardından ilk açıklamayı yapan Süleyman Soylu "mesajı aldık" dedi. Kamuoyunda saldırının ardından mesajın kimin tarafından verildiği ve kime yönelik olduğuna yönelik çok sayıda analiz, değerlendirme gündeme geldi. 

T24 yazarı Tolga Şardan, kulislerden aldığı bilgilere dayanarak bir iddiayı dile getirdi. "Türkiye'nin son dönemde, Rusya ile anlaşarak Suriye konusunda izlediği yeni politikalar gereği bölgedeki cihatçı gruplar üzerindeki etkisini geri çektiğini" belirten Şardan, haber kaynağının "Cihatçı gruplar bu geri çekilmeyi kabullenmeyip Türkiye'yi yeniden sürecin içine çekmek isteyebilir. Burada etnik kimliği farklı olan bir hücrenin görevlendirilmesi olası. Kamuoyuna yansıdığı üzere gerçekten PKK'nın eğitiminden geçmiş olabilir. Ancak bir nokta daha var. Terör örgütleri böylesi eylemlerin ardından kamuoyu havasını yoklar. Bu havaya göre eylemin sahiplenilmesinde tavır belirlenir. Örgüt yönetimi içinden saldırının üstlenilmesine 'hayır' denilmesi halinde örgüt sessiz kalır. Fakat son eylemde PKK'ya dayanan açıklamalarda eylem kesin dille kabullenilmedi. Bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir" dediğini aktardı. 

Tolga Şardan, zanlının yakalanmasına ilişkin de şu bilgileri aktardı: "Bu arada olayla ilgili; 'eylemci kadına yönelik istihbarat takibi bulunduğu' bilgisine ulaştım. Olayın baş faillerinden Ahlam Albashır'in daha önce takipte olduğu ancak bir süre önce takipten kaybedildiği iddiası var. Zanlının olaydan kısa süre sonra yakalanması bu iddiayı güçlendiren bir durum. Her ne kadar istihbarat birimlerinin elinde yapay zekâ ürünü özel yazılımlar bulunsa da zanlının Taksim'den çok kısa süre içinde Küçükçekmece'ye kadar gitmesine rağmen yer tespiti yapılarak kısa sürede gözaltına alınmasını unutmamak gerek." (HABER MERKEZİ)