TAKSAV'dan 9'uncu İzmir Tiyatro Festivali: Direnç

TAKSAV 3-13 Aralık tarihleri arasında 9'uncu İzmir Tiyatro Festivali'ni gerçekleştirecek. Festival kapsamında şehrin birçok noktasında birçok dilde oyunlar sahnelenecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), bu yıl 9'uncusunu düzenleyeceği İzmir Tiyatro Festivali'ni 3-13 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Festival, 2 Aralık’ta saat 19.00’de Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek açılış töreni ile başlayacak. Törende ifadenin, iradenin, direnişin türlü türlü yolu olduğunu bizlere gösteren Dengin Ceyhan’ın piyano resitali yer alacak. Açılış töreninde “Onur”, “Emek” ve “Direnç” ödülleri sahipleri ile buluşturulacak.

Onur Ödülü Deniz Türkali’ye, Emek Ödülü Cengiz Bozkurt’a veriliken, İzmir Tabip Odası da tüm sağlık emekçileri adına Festivalin teması olan “Direnç” ödülünü alacak.

'CESARET VE UMUTLA YEŞEREN HAYATLAR DİRENÇLE BÜYÜYOR'

Festivale ilişkin açıklama yapan TAKSAV İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam, festivallerin her çağda toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren kültürel paylaşım ve dayanışma alanları olduğunu belirterek, festivalin önceliklerini ise şöyle sıraladı;

“Ötekilerin kendilerini ifadelerine alan sağlamak, meselelerini sahneye taşımalarının önünü açmak, görünür olmalarına katkıda bulunmak, farklı ulusları ya da yurt içinden ekipleri sanatsal bir altyapıda bir araya getirmek, kültürel ve sosyal ilişkilere dönüştürmek, etkileşimin güçlendirilmesine katkıda bulunmak.”

Festival Komitesi Sorumlusu Filiz Kurt ise Festivalin tema olarak “Direnç” temasını belirleme nedenini anlatarak, “Manifestoda da yazdığımız gibi, cesaret ve umutla yeşeren hayatlar, dirençle büyüyor. Sanat da direnmenin en büyük sesi oluyor. Dirençli olmanın yaşamak demek olduğu bir dönemin içinden geçiyoruz. 'Mücadele eden kaybedebilir ama mücadele etmeyen çoktan kaybetmiştir' diyen Brecht bize yeni bir dünya için yol gösteriyor” dedi.

KENTİN 11 ALANI FESTİVALE SAHNE OLACAK

TAKSAV gönüllülerince düzenlenen İzmir Tiyatro festivali 9'uncu yıl logosu ise geçmiş 8 yılın temaları yan yana getirerek oluşturuldu. İlk yılın “merhaba” selamlaması, ikinci yılın Gezi’nin etkisindeki “itiraz”ı, izleyen yılların “dayanışma”, “yaşamak”, “özgürlük”, “umut”, “cesaret”, “birlikte yapabiliriz” ve bu yılın direniş temaları Grafik Tasarımcı Sezer Gök’ün çalışmasında görselleştirildi. İzmir Tiyatro Festivali kapsamındaki oyunlar sadece İzmir merkezde değil, ilçeleri ile birlikte tüm İzmir’e yayılacak. “Festival şehrin her yerinde” şiarı ile Çiğli, Bornova, Karabağlar, Narlıdere ve Konak’taki 11 ayrı alan festivale sahne olacak ve izleyici ile buluşacak. Festivale sahne olacak alanlar ise şöyle;

Kültürpark İzmir Sanat, Mustafa Necati Kültür Merkezi, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi, Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Karabağlar Muzaffer İzgü Sahnesi, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu, Karşıyaka Suat Taşer

BİRÇOK DİLDE OYUNLAR SAHNELENECEK

Festivalde Rusça, Gürcüce ve Kürtçe oyunlara yer verildi. Gürcistan’dan gelecek olan Batumi Inclusive Theatre’ın “Sabır“ adlı oyununda ise işitme engelli çocukları olan bir ailenin dramı işlenecek. Oyun hem Türkçe üst yazısı hem de canlı işitme dili tercümanı eşliğinde 11 Aralık’ta Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Festival’in kapanışı ise Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu’nun “Mutluluğun Bedeli” adlı oyunu ile yapılacak. İkisi “Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı” olan 6 sanatçının yer aldığı oyun 13 Aralık’ta İzmir Sanat Merkezinde, Rusça olarak oynanacak, izleme kolaylığı sağlamak için Türkçe üst yazı ile sunulacak. Oyun, Festivalin direnç temasına uygun olarak, insanın hayalleri uğruna en zor engelleri aşmaya nasıl hazır olduğuna ilişkin örnekler sunuyor.

Ayrıca, Bornova’da yaşayan Deli İbo’dan esinlerenek yazılmış olan Delibo’dan uyarlanan Alesta’nın oyunu yazarının çocukluğunun geçtiği Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesinde izleyicileri ile buluşacak.

Entropi Sahne Çiğli’de Oğuz Atay’dan uyarlanan Korkuyu Beklerken, Reha Özcan ise Karabağlar’da Bir Garip Orhan Veli’yi sahneleyecekler. Festival kapsamında Karagöz oyununa Narlıdere’de alan açılırken, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’da Konak Güzel Yalı Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Güzelyalı KM’de 4 Aralık’ta oynanacak olan Sardunya’nın Çatlak oyunu ile Şano Nan ekibinin Kürtçe sahnelediği politik komedi; Tesbihli Hırsız (Dizê Bi Tizbî) oyunları KHK ile işten uzaklaştırılan çalışanlar Fonuna katkıda bulunmak için KESK tarafından dayanışma amaçlı olarak satışa çıkartıldı.

Ayrıca, Genco Erkal’ın “Yaşamaya Dair” oyunu da Birgün Gazetesi ile dayanışma oyunu olarak sahnelenecek.

Festival oyunları arasında “kadın” oyunları da ağırlıklıyken, bu oyun’ların 3’ü ücretsiz ve davetiyeli olacak.

FESTİVAL OYUNLARI 

*3 Aralık Mustafa Necati KM’de Sanat Sepet Tiyatrosu Münevver

*5 Aralık Güzelyalı KM’de Toprak Sahne Sığınamayanlar

*6 Aralık Selahatti Akçiçek KM’de Asmalı Sahne Fazilet Mahkemesi

*8 Aralık Güzelyalı KM’de Biteatral Bir Delinin Güncesi

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Etiketler TAKSAV sanat emek