Takibe düşen krediler için yeni düzenleme geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, 'reform paketi'ndeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslaklarının hazır olduğunu belirterek, "Programı ve takvimi en geç önümüzdeki salı günü açıklayacağız" dedi. Esnafa gelir vergisi muafiyetinin 2021 kazançlarıyla başlayacağını ve kalıcı olarak uygulanacağını söyledi. Takibe düşen kredilerle ilgili de açıklama yapan Elvan "Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, istihdam teşviklerini gözden geçirerek, sadeleştireceklerini duyurdu. 'Fiyat istikrarı' ve 'mali disiplin'den taviz vermeyeceklerini ifade eden Elvan, yabancı yatırımcılarla da bir araya gelerek, 'reform paketi'ni anlatacaklarını söyledi.

AA Editör Masası'na konuk olan Elvan, 'ekonomik reform programı' ile pandemi sonrasının yol haritasını hazırladıklarını anlattı. 

ELÇİLERLE TOPLANTI YAPILACAK

Elvan, "Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, onlara da Ekonomi Reform Programı'nı kapsamlı bir şekilde anlatacağız" şeklinde konuştu. AB ülkeleri başta olmak üzere G20 büyükelçileri ile bir araya geleceklerini, Ekonomi Reform Programı'nın detaylarını paylaşacaklarını kaydeden Elvan, "Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye'nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz" dedi.

'MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ'

Bakan Elvan, "Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik" ifadesini kullandı. Takvimi hazırladıklarını belirten Elvan, kapsamlı olarak en geç önümüzdeki hafta salı günü eylem programını ve takvimi paylaşacaklarını söyledi. Programla ilgili, "Her 3 ayda bir reform takip toplantılarıyla programın başarısını değerlendirip, kamuoyunun takdirine sunacağız" dedi.

ESNAFA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

Basit usule tabi esnafa gelir vergisi muafiyeti ile ilgili Elvan, "İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak" şeklinde konuştu.

Kamu Filo Yönetim Sistemi'ni geliştirdiklerini belirten Elvan, "Kamuda taşıt bazlı envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınacak, taşıt edinimi ihtiyaç analizlerine dayandırılacak" açıklamasını yaptı. Elvan, "Taşıtlarda hizmetlere göre standardizasyon sağlanacak, satın alma ve kiralama toplu tedarik edilecek, ortak taşıt alma sistemi geliştirilecek" ifadesini kullandı.

KAMU İHALELERİ...

Kamu ihalelerine ilişkinse, "Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyuyla paylaşılacak" diyerek, "Yerel yönetimlerin harcamalarına yönelik de bir düzenlemenin yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz" çağrısı yaptı.

'ENFLASYONA KARŞI BÜTÜNSEL BAKIŞ AÇISI ŞART'

"Fiyat İstikrarı Komitesi ile enflasyonla mücadelede tüm tarafları aynı masada topluyoruz" diyen Elvan, "Enflasyonla mücadelede para politikaları, mali ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına gerek duyuluyor" şeklinde konuştu.

151 MİLYAR LİRA TUTARINDA KREDİ TAKİPTE

Elvan, "Şu anda takipteki alacakların miktarı 151,6 milyar lira, yakın izlemedeki krediler 387,5 milyar lira. Bu son derece yönetilebilir durumda" dedi.

"Finansal İstikrar Komitesi, Merkez Bankasının elini güçlendirecek, para politikalarını tamamlayıcı bir rol üstlenecek. Arz sıkıntısı kaynaklı fiyat artışı varsa arza yönelik tedbirlere burada karar verilecek" açıklamasını yapan Elvan, "Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARAYI ÇALIŞIYOR

Bakan Elvan, dijital para konusunda ise şu açıklamayı yaptı: "Dijital para konusunda Merkez Bankamız çalışıyor. Teknolojik altyapı için Ar-Ge projesi yürütülüyor, yasal altyapı için hazırlığımızı yaptık. Dijital para ile kriptoyu karıştırmamak lazım. TL karşılığı dijital paradan bahsediyoruz. Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var."

TÜİK ile ilgili de açıklama yapan Elvan "Hiçbir şekilde TÜİK'e müdahale etmemiz söz konusu değildir. TÜİK'i ilişkili kuruma dönüştüreceğiz, en kısa sürede de bunu gerçekleştireceğiz" dedi.