Tahterevalli Müzik Grubu'ndan Onur Haftası için şarkı: 'Saliha'

Haziran ayının ilk günlerinde “Herkes[i]Sen” albümünü yayınlayan Tahterevalli Müzik Grubu, Onur Haftası dolayısıyla bestelediği 'Saliha' isimli şarkısını yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Tahterevalli Müzik Grubu, “Herkes[i]Sen” isimli albümünü Haziran ayının ilk günlerinde yayınladı. Daha önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Maya Angelou’ya ait aynı isimli şiirden besteledikleri "Ayağa Kalkıyoruz" isimli şarkıyı yayınlayan grup, yeni albümünde Birhan Keskin’in "Kargo", Füruğ Ferruhzad’ın "Hediye" ve Adnan Yücel’in "Sen Yürürsün Rüzgar Yürür" isimli şiirlerinin bestelerine yer verdi.

Tahterevalli Müzik Grubu, son olarak ise LGBTİ+ Onur Haftası dolayısıyla bestelediği "Saliha" isimli şarkısını dün yayınladı. Sosyal medya ve çevrimiçi müzik platformlarında dinleyicilerle buluşan şarkı, Özge Sönmez'in 'Güle Batır Öfkeni' kitabındaki "Ağlıyor Alyansınız" şiirinden bestelendi.

'SALİHA SİZDEN ÖZÜR DİLEMEYECEK'

Tahterevalli Müzik Grubu'ndan "Saliha" şarkısı ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şairlerin dizelerinden bestelediklerimizle 'ben'lerden 'biz'lere köprüler kurmaya devam ediyoruz. İnsanın kendini gerçekleştirmesinin önündeki onlarca engel sırtımızda: Çalınmış emek, bastırılmış hayaller, düşmanlaştırılmış insanlık, katledilmiş doğa... Yeni bestelediğimiz bu şarkıdaki Saliha'nın hikayesi de ağzından öptüğü Nazlı ile sınırlı değil. Tüm dertlere tercüme olmaya filizli bir hikaye; Özge Sönmez'in ‘Güle Batır Öfkeni' (2018) kitabındaki 'Ağlıyor Alyansınız' şiirinden bestelediğimiz Saliha'nın hikayesi. 2021 Onur Yürüyüşü'ne ithafen... Saliha sizden özür dilemeyecek."

'BÜTÜN DÜZEN BİR TAHTEREVALLİ...'

Öte yandan müzik grubu ismini, "Tahterevalli’yi, Bertolt Brecht’in ünlü şiirinde geçen ve mevcut sömürü sistemi içindeki uzlaşmaz çelişkilerin anlatımına yeni bir metafor katmış olduğu ‘bütün düzen bir tahterevalli aslında’ sözüne atfen taşımaya çalışıyoruz” diyerek açıklamıştı. Şiir besteleri yapan Tahterevalli Müzik Grubu, “Herkes[i]Sen” albümüne dair de şu ifadeleri kullandı:

"Seslendirdiğimiz bu şiirlerdeki ortak 'sen' öznesi, şairlerin yazdığı 'sen'i aşıp okuyucu ya da okuyucunun seçtiği bir 'sen' olarak yeniden var oluyor. 'Sen' artık bir kişi olmaktan çıkıyor; bahsedilen 'sen', ‘hepimiz’i ifade ediyor. Tüm tekil şahıslar, içinde herkesin hücrelerini taşıyor ve çoğaltıyor. Kargo şarkısında, sevdiği kişi için kargoya 'umutlu günler koyan' Birhan Keskin’in, Pencere şarkısında, ‘karanlığın sonu’ndan bahseden Füruğ Ferruhzad’ın ve Sen Yürürsün Rüzgâr Yürür şarkısında, rüzgârla aramızdaki diyalektiği vurgulayan Adnan Yücel’in dizelerine ezgisel eşlenikler bulmaya çalıştık. Albümde de bu değerli şairleri buluşturmuş olduk. Sadece 'ben' diyen bir devrin kapanacağını, 'sen' demeyi de repertuvara ekleyip, giderek 'hepimiz' diyeceğimiz umut ve neşe dolu günlere bu şarkıları söyleyerek yürüdüğümüzü düşlüyoruz."

Tahterevalli Müzik Grubu'nun şarkılarına şu platformlardan ulaşılabilir:

Spotify: https://open.spotify.com/album/2hjAenvQW7rChC4f02Ixf2
Soundcloud: https://soundcloud.com/tahterevalli-muezik-grubu/sets/herkes-i-sen
Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw2x483YhVQhOZi2POVklSzsa3cDyYf1f