Tahir Elçi duruşması: Ana talepler reddedildi

Tahir Elçi davasıyla ilgili adliye önünde açıklama yapan avukatlar, mahkemenin Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi kararını olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak ana taleplerimiz yine reddedildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasında Sinan Tabur, Mesut Sevgi, Fuat Tan’ın "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 3 yıldan 9 yıla kadar ve hakkında yakalama kararı bulunan PKK üyesi Uğur Yakışır’ın ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davanın duruşma sona erdi.

Avukatların taleplerine ilişkin ara karar kuran mahkeme, polisin 12 saniyelik kayıp kamera görüntülerinin silinip silinmediği, montaj yapılıp yapılmadığını ya da görüntülerin neden kesik olduğunun sorulması için ATK'ye müzekkere yazılmasına karar verdi. Yazılan ve cevap gelmeyen müzekkerelerin yanıtlanmasının beklenmesine karar verilirken, avukatların olay yerindeki istihbaratçıların dinlenmesi, sanık polislerin SEGBİS üzerinden değil doğrudan mahkemede hazır edilmesine talepleri ise reddedildi. 

Avukatların cinayetin işlendiği dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi talebini daha önce reddeden mahkeme, bir sonraki celsede Davutoğlu’na adresinin tespit edilerek tanık olarak dinlenmesi için tebligat yollanmasına karar verdi. 

Mahkeme duruşmayı 13 Kasım'a erteledi. 

Tahir Elçi cinayetine ilişkin açılan davanın duruşması sonrası avukatlar adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Dudu, bölgedeki baroların başkanları ve çok sayıda yabancı kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren mahkemede soruşturmanın başından bugüne geçen süreci özet geçtiklerin çünkü cinayeti aydınlatmaya yönelik bir irade göremediklerini söyledi.

Kendi imkanlarıyla Londra'da hazırladıkları deliller ile iddianamenin açıldığını belirten Eren, “Biz maddi gerçeğin açığa çıkmasını istiyoruz. Elçi cinayetinin bütün yönleriyle aydınlatılmasını istiyoruz. Mahkeme bir kısım taleplerimizi kabul etti. Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine yönelik talebimiz kabul edildi. Olay yerindeki istihbaratçıların dinlenmesi, sanık polislerin SEGBİS üzerinden değil doğrudan mahkemede hazır edilmesi taleplerimiz ise reddedildi” dedi.

Cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılması için bu taleplerin önemli olduğunu vurgulayan Eren, “Bizim için cinayetin yaşandığı dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarının, yine aynı şekilde olay gününe ilişkin dinlenmesini istediğimiz kişilere dönük talepler maalesef reddedildi. Bütün yetkililere bir kez daha buradan niyetimizi, irademizi açıkça dile getirmek istiyoruz. Bizler ömrünü barışa adamış Tahir Elçi soruşturmasının bütün yönleriyle aydınlatılıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

‘ANA TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ’

Açıklamada konuşan avukat Orhan Kemal Cengiz ise istihbarat raporunun eklerinin gelmesi ve Ahmet Davutoğlu'nun bir sonraki duruşmada dinlenmesini olumlu bulduklarını ifade ederek, “Fakat ana taleplerinin reddedilmesini olumsuz karşılıyoruz” dedi.

Orhan Kemal Cengiz, “İstihbaratçı polislerin, ‘ihmal’, ‘kasıt’ ne denilirse denilsin eylemlerine ilişkin dinlenmesini istedik. O taleplerimiz reddedildi. Mahkemenin maddi gerçeği ortaya koymama süreci devam ediyor. Bugün dile getirdiğimiz bütün taleplerin ara kararla yine reddedildiğini gördük" dedi.

‘ADALET İÇİN GÜÇLÜ BİR DİRENİŞ VAR’

Bölge baroları adına konuşan Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, “Ahmet Davutoğlu'nun 'Bu bir siyasi suikasttır’ söylemini bütün boyutlarını duruşmada anlatmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Aydın, “Şu muhakkak ki kimse bu hakikatin önüne geçmeyecektir. Tahir Elçi davasının öncesi, sonrası vardır. El birliğiyle kapatılan delillere karşı güçlü bir direniş var. Geç de olsa adalet tecelli edecektir” ifadesini kullandı.

GAZETECİLERE DESTEK

Konuşmasının sonunda adliyede ifade işlemleri devam eden ve aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan’ında bulunduğu 20 gazetecinin gözaltına alınmasına değinen Aydın, “Gazeteci arkadaşlarımızın savcılığa getirildiğini duyduk. Bölge baroları olarak gazetecilerin yanındayız” dedi.

Aydın, 8 gün gözaltında tutulan gazetecilere hukuki destek verdiklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)