Tablo karamsar: Türkiye'de hiperenflasyon dönemi başlayabilir

Societe Generale tarafından yayınlanan raporda, Türkiye'deki finansal piyasaların bozulabileceği, TL'deki hızlı değer kaybıyla enflasyonun önümüzdeki günlerde yüzde 30'a doğru yükseleceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyona, Merkez Bankası'nın faiz politikası eklenince döviz kurları dizginlenemez bir halde. Bazı firmalar, oluşan fiyat belirsizliği nedeniyle satışlarını durdururken, Fransa merkezli uluslararası banka Societe Generale  stratejistleri tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye ekonomisini daha da zor günlerin beklediğini ortaya koydu.

KÖTÜMSER SENARYO: BANKALARDAKİ VARLIKLAR ÇEKİLEBİLİR

Societe Generale stratejistleri, Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber en kötü senaryo olarak insanların bankalardaki varlıklarını çekme riskinin önemli derecede arttığına dikkat çekti. Bloomberght'deki habere göre kurdaki değer kaybını durdurmak için seçeneklerin kısıtlı olduğunu belirten stratejistler, düşük döviz rezervleri düşünüldüğünde sermaye kontrolünün ya da acil bir faiz artırımının seçenekler arasında bulunabileceğini ifade etti. Stratejistler, acil bir faiz artırımının daha olası bir senaryo olduğunu fakat mevduat çekme limiti gibi bazı sermaye kontrolü araçlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu söyledi.

DIŞ BORÇ ÖDEMELERİ AKSAR MI?

Societe Generale stratejistleri, Türkiye’nin bir ödemeler dengesi kriziyle karşı karşıya kalacağını ise henüz düşünmediklerini ifade ettiler.

ENFLASYON YÜZDE 30'A DOĞRU YÜKSELECEK

Societe Generale ayrıca Türk lirasına olan güvenin azalmasıyla insanların bankalara koşabileceğini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk lirasındaki değer kaybının bir hiperenflasyon dönemine yol açabileceğini vurguladı.

Gelecek aylarda TÜFE’nin (enflasyon) muhtemelen yüzde 30’a doğru yükseleceğini belirten banka, Türk lirasında eylülden beri yaşanan yüzde 35’lik değer kaybının gelecek aylar TÜFE’ye 7 yüzde puan olarak yansıyacağını söyledi.

'BANKA İSTATİSTİKLERİ DAHA AZ GÜVENİLİR OLABİLİR'

Bankacılık sisteminden para çıkışlarının yaşanabileceğini ve bankacılık istatistiklerinin gelecekte daha az güvenilir olabileceğini belirten Societe Generale, kurdaki değer kaybının devam etmesi halinde hanehalkı döviz mevduatlarında ve döviz mevduatlarının tamamında bir düşüş yaşanabileceğinin altını çizdi.

Banka son olarak 2-5 yıllık getiri eğrisinin giderek düzleşeceğini ve burada da bazı işlem önerileri olduğunu belirtti.

UNICREDIT: MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMINA GİDEBİLİR

Unicredit ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda kurdaki değer kaybının aralıkta ya da 2022’nin başlarında Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorlayabileceğini belirtti.

Türk lirasında likidite kısıtlamaları uygulanmasını beklediklerini ve kurdaki değer kaybının önlenmesi için ilk olarak rezervlerin kullanılabileceğini söyleyen Unicredit ekonomistleri, bu önlemlerin uzun vadede işe yaramayacağını ve eninde sonunda faiz artırımının gerekli olacağını vurguladı.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi durumunda likidite önlemleriyle geçici bir sıkılaşmanın daha sık görülebileceğini fakat bunun da Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçemeyeceğini belirtti.