'Tablo hırsızlığı' ile suçlanan İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı istifa etti

İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı ve sanat eleştirmeni Sgarbi, hakkında ekim ayında açılan antitröst soruşturmasına işaret ederek görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkında 'sanat eseri hırsızlığı' iddiasıyla soruşturma yürütülen İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı ve sanat eleştirmeni Vittorio Sgarbi, görevinden istifa etti. 

İtalya'nın Il Fatto Quotidiano gazetesi ve kamu yayıncısı Rai’de yayımlanan Report programı, 2013 yılında çalınan 17'nci yüzyıldan kalma ‘Aziz Petrus’un Yakalanması’ isimli tablonun 2021 yılında Vittorio Sgarbi’ye ait bir eser olarak sergilendiğini haberleştirmesinin ardından Sgarbi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Sgarbi’nin evlerinde arama yapılmış ve tabloya el koyulmuştu.

'SİZİ DE SUÇA ORTAK ETMEMEK İÇİN...'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Milano'da düzenlenen bir konferansın marjında açıklama yapan Sgarbi, "Derhal geçerli olmak üzere müsteşarlık görevimden istifa ediyorum ve (Başbakan Giorgia) Meloni'yi ilerleyen saatlerde bilgilendireceğim" dedi. 

Aynı zamanda kültürel etkinliklere katılması karşılığında dokuz ay içinde 300 bin euro'ya yakın ücret aldığı iddia edilen Sgarbi, cuma günü yaptığı istifa açıklamasında çalıntı tabloya ilişkin iddialara değinmedi. Bunun yerine ekim ayında başlatılan antitröst (tekelciliğe karşı) soruşturmasına atıfta bulunan Sgarbi, zaman zaman Milano'daki konferans gibi konferanslara katıldığını, ancak antitröst kurumunun kendisine yaptığı bildirime göre bu konferansın da 'yasa dışı' olduğunu belirterek, "Dolayısıyla, hepinizi bir suça ortak etmemek için şu an itibarıyla müsteşarlık görevimden azade bir şekilde konuşuyorum" dedi.

Sgarbi hakkında 15 Şubat'ta bir güven oylaması yapılması beklenirken, Sgarbi, faşist İtalya'nın Kardeşleri Partisi lideri ve Başbakan Meloni'nin hükümetinden istifa eden ilk isim oldu. Sgarbi daha önce cinsiyetçi açıklamaları sebebiyle de eleştirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)