SYRIZA'nın içinden 'Yeni Sol' çıktı

Yunanistan'da SYRIZA'dan ayrılan 11 vekilden biri olan Haritsis, "Yeni Sol ile ilerliyoruz" diyerek yeni bir siyasi hareket kurduklarını açıkladı. SYRIZA liderinden "Vicdanım rahat" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan'da 2015-2019 döneminde iktidarda olan solun en büyük partisi SYRIZA'nın bölünüşü 4 Aralık Salı akşamı itibarıyla resmiyet kazandı. Geçtiğimiz günlerde parti ile yollarını ayıran 11 vekil, 'Yeni Sol' isimli yeni bir siyasi hareket kurduklarını duyurdu.

Avrupa solunun değerleri ile ekoloji, temel hakların savunuculuğu ve sosyal devlet gibi ilkeler temelinde hareket edecek olan yeni partinin kuruluşu dün akşam başkent Atina'da gerçekleştirilen bir etkinlikle kamuoyuna duyuruldu. 'Yeni Sol'un kuruluşunun duyurulduğu esnada ise SYRIZA lideri lideri Stefanos Kasselakis Yunanistan basınına konuştu. Kasselakis yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde 'başarı' mesajı verdi.  

'AVRUPALI VE VİZYONER SOL' HEDEFİ

SYRIZA'dan geçtiğimiz günlerde ayrılan 11 vekil, dün akşam düzenlenen bir etkinlikle 'Yeni Sol'un vizyonunu Aleksis Haritsis liderliğinde kamuoyuyla paylaştı.  "Yeni Sol ile ilerliyoruz" diyen Alexis Haritsis, "Yeni, modern, Avrupalı, inandırıcı, militan, vizyoner bir sol. Geniş görüşlü ve açık fikirli, dürüstlük ve netlikle konuşan bir sol" mesajını verdi. 

Eşitsizlikler ve iklim adaleti konularına atıfta bulunan Haritsis, temsil ettikleri politikanın kadın cinayetlerinin ve eşcinsel çiftlerin evliliğinin tanınması talebini parlamentoya taşıyacağını söyledi. Haritsis, ayrıca gerçekçi hedefleri olan ve büyük çıkarlarla çatışmanın sorumluluğunu üstlenen bir sol hareketin hedeflendiğini kaydetti. 

Haritsis, solun ve ilerici alanın stratejik bir kriz yaşadığını ve büyük sorunlara, eşitsizliklere ve iklim krizine yanıt verecek iddialı bir plana ihtiyaç olduğunu belirterek "İklim adaleti gibi büyük bir hedefi ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı. 

SYRIZA'YA ELEŞTİRİ: 'ESKİ GÜZEL GÜNLERE ÖZLEM DUYMUYORUZ'

Konuşmasında SYRIZA'nın yeni liderliğine yönelik eleştirilere de yer veren Haritsis, '2023 seçimlerinin ağır yenilgisinin önemli ve derinlemesine bir ideolojik ve siyasi tartışmaya yol açmadığını' belirterek SYRIZA'nın yeni lideri Kasselakis'i iç çatışmalar yaratmak, popülist ve muhafazakar bir vizyon ortaya koymakla eleştirdi.

Dün akşamki etkinlikte Haritsis'in yanı sıra yeni partinin üst düzey yetkilileri de söz aldı. Eski maliye bakanı Efi Ahçıoğlu, yeni bir başlangıç hedefine temasla yıllardır hizmet ettikleri SYRIZA'yı terk etmenin kendileri için kolay olmadığını vurguladı. Ahçıoğlu, "Kolay olan vicdanınızın hizmet edebildiği şeydir; bugün vicdanımız için, emek dünyası için, gelecek gün için ekolojik bir öneri olması için yeni bir başlangıç yapıyoruz" diye konuştu. SYRIZA'nın eski üst düzey yetkililerinden Efklidis Tsakalos da "Eski güzel günlere ya da hazır çözümlere özlem duymuyoruz" mesajını vererek "Yeni politikalar üretmek için buradayız" dedi.

SYRIZA LİDERİ KASSELAKİS: VİCDANIM RAHAT

'Yeni Sol'un lanse edildiği saatlerde SYRIZA'nın lideri Stefanos Kasselakis de Aplha televizyonuna mülâkat verdi. "SYRIZA'nın destekçileri neler olduğunu çok iyi biliyor" diyen Kasselakis, partinin bölünüşünün ileride tarihçiler tarafından ele alınacak bir konu olduğunu kaydetti.  SYRIZA'nın liderliğine seçilmesinin hemen ardından 'mümkün olduğunca birlik içinde' hareket etmeye çalıştığını öne süren Kasselakis partisinden yaşanan kopmalar hakkında "Vicdanım rahat" açıklamasını yaptı. 

Son anketlerde partisinin oylarında görülen erimeyle ilgili olarak ise Kasselakis, "Bir bölünme yaşadık. Ancak (AP) seçimlerinde bir geri dönüş yapacağız. Köklü bir yeniden yapılanma vuku bulacak. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz" yorumunda bulundu. 

SON ANKETLER NE DİYOR?

SYRIZA ve Yeni Sol yeni dönemde dikkatlerini yaklaşan AP seçimlerine odaklıyor. İki parti bu seçimlere kendi aday listeleri ile katılacak.  AP seçimleri öncesinde iki parti 2024 bütçe görüşmeleri çerçevesinde vizyonlarını mecliste kamuoyu ile paylaşacak.

Yunanistan'da son dönemde yapılan kamuoyu araştırmaları, ana muhalefet partisi SYRIZA'yı üçüncü parti konumunda ve yüzde 12-14 bandında gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni bir anket ise Yeni Sol'u yüzde 3 bandına yerleştirdi. 

PASOK VE KKE'DEN GERİ DÖNÜŞ

SYRIZA'daki düşüş sürerken merkez sol seçmenlerinin yeni adresi PASOK oluyor. Yunanistan solunun köklü partisi son anketlerde ikinci sıraya yerleşmiş durumda. 

Bu arada Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) oy oranı da yıllar sonra yüzde 10 bandına geri dönmüş durumda. Yeni kamuoyu araştırmalarının sonuçlarına göre, KKE ile SYRIZA arasındaki fark her geçen gün kapanmaya devam ediyor. 

Son anketlerde iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi (YD) partiler sıralamasındaki liderliğini yaklaşık yüzde 20'lik bir farkla korumaya devam ediyor. SYRIZA ile Yeni Sol yeni dönemde PASOK ile çekişmelerinin yanı sıra bu yüzde 20'lik farkı azaltmak için de mücadele verecek.