Suruç'ta oto galeriler yıkılıyor

Suruç'ta kaçak oldukları gerekçesiyle oto galeriler için yıkım kararı verildi. Jandarma ile esnaf arasında arbede çıktı. Kaymakamlık, ''kaçak'' dedi, esnaf ise, ''neden izin verdin?'' diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi bağlantı yolu üzerinde bulunan 45’e yakın oto galeri dükkanı için Suruç Kaymakamlığı tarafından kaçak oldukları gerekçesiyle yıkım kararı verdi. Bugün yıkım için bölgeye jandarma eşliğinde iş makineleri gitti. Yaklaşık 100 galeri dükkanının bulunduğu bölgedeki esnaf ise iş makinelerini görünce yolu trafiğe kapattı.

Yolun trafiğe kapatılmasının ardından bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Eylemlerini sürdüren galeri sahiplerine biber gazı ile müdahale eden jandarmalara esnaf taş atarak karşılık verdi. Bu sırada esnaf ile jandarma arasında arbede yaşandı.

‘YENİ KAYMAKAM ATANDIKTAN SONRA YIKIM KARARI VERİLDİ’

Suruç Galericiler Kooperatifi Başkanı Zeki Toprak, söz konusu yapıların yeni Kaymakamın ilçeye gelişinin ardından yıkılmak istendiğini söyledi: “Galerilerin ruhsatı yok, normalde belediye ruhsat vermiyor tarım arazisi olduğu için. Sonra yeni bir kaymakam geldi 6 ay falan oldu, bu Kaymakam da yıkım kararı çıkarttı. Yıkım başladı. Esnaf da buna karşı çıkıyor. Çünkü bize yer tahsil edilecekti. Yani yerimiz için girişimler son aşamaya gelmişti. Görüşmek istiyoruz, durumumuza aktarmak için ama kooperatif olarak görüşme sağlayamıyoruz.”

Toprak kendilerine 10 gün önce yıkım için yazı geldiğini belirterek “Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz, esnaf olarak 3-4 senedir oradayız. Bir yer olsa neyse de ilçede gideceğimiz bir yer de yok. Jandarma ile polis burayı yıkmaya çalışıyorlar, esnaf da direniyor. Zaten bayağı bir arbede yaşandı. Şimdi de müdahale için Urfa merkezden destek istiyorlar” dedi.

'BU SİYASİ BİR KARAR'

Yaşananlarla ilgili konuşan bir galeri sahibi, yıkım kararının kendisine tebliğ edilmediğini ileri sürdü. İsmini vermek istemeyen esnaf, yıkımla ilgili ''Neden yıkılmak isteniyor bilmiyoruz. Bize, 'Öyle gerekti o yüzden yakıyoruz' diyorlar. Bu siyasi bir karar'' dedi.

‘MADEM KAÇAKTI NEDEN İZİN VERDİNİZ?'

İsmini vermek istemeyen başka bir galeri sahibi ise yıkım kararı ile ilgili şöyle konuştu: “Belgesiz olmaz diyorlar. O zaman dökülünce engelleyeceksin. Yapı denetimi yok diyorlar. Daha önce neredeydiler? Yaklaşık 6 aydır bu durum belli, burada galeriler yapılıyor, görüyorsunuz, niye izin verdin? Madem kaçak yapı, niye göz yumuyorsun? Niye bize demiyorsun kum döktün, onu döktün, bunu döktün? Madem arazi geçiyordu neden engel olunmadı?''

KAYMAKAMLIK: YASAL TEBLİGAT YAPILDI

Kaymakamlıktan aldığımız bilgiye göre söz konusu yapıların tarım arazisine yapılması ve kaçak olması nedeniyle yıkım kararı verildi. Kaymakamlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yıkıma dair yasal tebligat zaten yapıldı kendilerine. Bizde de bu konuda tutanaklar mevcuttur. Bu kaçak yapılar yapıldıktan sonra zabıta ekiplerimiz gider onlara mühür vururlar. Bu tebligat niteliğindedir mühür. Dolayısıyla 30 gün geçtikten sonra kendilerine oraya boşaltması için 15 gün bir zaman verilir. O zaman dolduktan sonra da yıkıma başlanır. Ki biz Pazartesi başlayacaktık aslında 5-6 gün de gecikti yıkım.”

DEPREMDEN SONRA KAÇAK YAPI DENETİMİ ARTTI

Kaymakamlık yetkilisi şimdiye kadar 45 kaçak yapı tespit ettiklerini belirterek ''Kaçak Galeri tutanak seri numarasına göre gereken mevzuat uygulanacak'' dedi.
Öte yandan yetkili özellikle 6 Şubat’taki depremlerin ardından kaçak yapılara ilişkin ciddi bir denetim süreci işlettiklerini şu sözlerle aktardı: “Bu yapıların birçoğu da konteyner. Konteyner olduğunda kaçak yapı olarak geçeceğini bildikleri halde yine de yapmışlar. Yapılar verimli tarım arazilerin üzerinde oldukları da bellidir. Bu yapıların çoğu mühürlendi ama yine bir şekilde mühürleri kırarak işlerine devam ettiler.'' Galericilerin bulunduğu bölgede çok sayıda iş makinesi de bekletiliyor.