Suriyeli sanılarak 9 gün gözaltında tutulan turistler serbest

Filistinli Ömer Zammar ve Muhammed Soboh, 27 Temmuz’da turist olarak geldikleri Türkiye’de ‘Suriyeli göçmen oldukları’ şüphesiyle gözaltına alındı. İki turist 9 gün sonra serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tatil Türkiye'ye gelen Filistinli Ömer Zammar ile Muhammed Soboh 9 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

27 Temmuz’da turist olarak Türkiye’ye tatile gelen iki Filistinli, ülkelerine dönmeden bir gün önce, 4 Ağustos'ta son bir kez Aksaray’da gezmek istediler. Pasaportlarını kaybolmasın diye kaldıkları otelde bırakıp dışarı çıkan iki Filistinliye kısa süre sonra polisler tarafından kimlikleri soruldu. Pasaportları yanlarında olmadığından ve Türkçe bilmedikleri için dertlerini anlatamayan iki Filistinli, "Suriyeli oldukları şüphesiyle" kimlik tespiti yapılmak üzere karakola götürüldü.

Karakolda bir tercümana başvurulmadan haklarında işlem yapıldı. İki turist daha sonra kendilerini ifade etmeyi başardı ancak haklarında işlem yapılmaya devam edildi. Filistinli turistler deport edilmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Burada Türkiye'ye turist olarak geldiklerine kanaat getirildikten sonra 8 Ağustos'ta yabancı şubeye teslim edildiler. Ancak bu kez de sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle bırakılmadılar ve 9 gün gözaltında kalmış oldular.

‘OTEL YERİNE GÖÇ İDARESİ’NE GÖTÜRDÜLER’

Ömer Zammar, serbest kalmasının ardından Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada gözaltına alan polislerin kendilerini kaldıkları otele götüreceklerini söylediği ama Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne götürdüğünü söyledi. Zammar, “Orada günlerce kaldık. Ailemizi aradılar, ailemiz İstanbul İl Göç İdaresi’ni aradı. Daha sonra Filistin’den Ankara’yı aradılar, turist olarak geldiğimizi söylediler. İkna olduktan sonra bizi bıraktılar" dedi.

 

Etiketler Filistinli turist