Suriyeli mültecilerle ilgili tutum araştırması: Temas az, yargı çok

Sosyal Demokrasi Vakfı, “Suriye Göçünün 10. Yılında Türkiye’de Suriyeli Göçmenler” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından 10-29 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde 1067 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.

Araştırma, birbirinden farklı görüşlere sahip siyasi parti seçmenlerinin mülteci karşıtlığında birleştiğini gösteriyor. Öte yandan katılımcıların yüzde 70.3’ü hükümetin göçmen politikalarını yanlış buluyor.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP seçmenlerinin çoğu, iktidarın Suriyelilerle ilgili politikalarını doğru bulmuyor.

Uygulanan politikalara destek oranı Türkiye genelinde yüzde 8.1. AK Parti tabanı da göç politikasından rahatsız, göç politikasını destekleyenlerin oranı yüzde 16.1’de kalıyor.

AK Parti tabanında göçmen karşıtlığının yükseldiğini söyleyen SODEV Başkanı Ertan Aksoy, “AKP seçmeni göçmenlere daha olumlu yaklaşıyordu. Bunun ilk nedeni 'Din kardeşiyiz', ikinci nedeni ise 'Reisin hatrı' söylemiydi. Anladığım kadarıyla reisin hatrı pek kalmamış” dedi.

'TEMİZ VE GÜVENİLİR DEĞİLLER' DİYENLER YÜZDE 70

Suriyelileri “temiz, güvenilir ve de kibar olmayan kişiler” olarak tanımlayanların oranı yüzde 70’lerin üzerinde.

“Suriyeliler çalışkan mıdır?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 57.5’i “hayır” yanıtını veriyor.

Benzer bir yaklaşım, “Suriyeli komşunuz olsun ister misiniz?” sorusunda da kendini gösteriyor. Türkiye geneline bakıldığında “istemem” diyenlerin oranı yüzde 55.7’ye ulaşıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 71.5’i mecbur kalmadıkça Suriyelilerle iletişim kurmadığını belirtiyor. “Sohbet, tanışmak, kaynaşmak için” iletişime geçenlerin oranı yüzde 6.5. “Evimize gelirler biz onlara gideriz” diyenler ise 4.5.

Aynı durum evlilik için de geçerli. Katılımcıların yüzde 67’si “Bir Suriyeli ile evlenebilirim” ifadesine “Katılmıyorum” yanıtını veriyor. “Evlenebilirim” diyenlerin oranı yüzde 11.3, “Çocuğuma izin veririm” diyenler ise yüzde 9'la sınırlı kalıyor.

ASILSIZ SUÇ ENDİŞESİ: 'SUÇ ORANI 0'A YAKIN'

Katılımcılara “Gelecekte Suriyelilerin en fazla hangi konuda sorun yaratmasından endişelisiniz?” sorusu da soruldu.

Yüzde 28.4’ü “Suç oranları ve çeteleşme artacak” derken yüzde 27.4’ü “İç çatışma olacak” yanıtını verdi.

SODEV Başkanı Ertan Aksoy, bu algının sebebinin yalan haberler ve nefret söylemi olduğunu belirterek “Oysa ki Emniyet’in rakamları suç oranının 0’a yakın olduğunu söylüyor. Ama buna rağmen endişe var” diye konuştu.

Eğitim ilgili çarpıcı sonuçlar içeren araştırmaya göre katılımcıların yüzde 47.6’sı, çocuklarının Suriyeli çocuklarla beraber eğitim görmesinden rahatsız olacağını söylüyor.

Katılımcılara, “Suriyelilere eğitim hizmetleri verilmesi konusundaki fikrinizi aşağıdakilerden hangisi tanımlar?” sorusu sorulduğunda ise “Çok kolay verilmeli” diyenlerin oranı yüzde 8.2, “kolay verilmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 8.5’te kaldı. “Diğer göçmenlerle aynı şartlarda verilmeli” diyenler ise yüzde 51.1.

Katılımcıların çok büyük bir bölümü, Suriyelilerin Türkiye'de kalıcı olmasını istemediklerini söylüyor. Savaş sona erdiğinden geri gönderilsinler diyenlerin oranı yüzde 82.

'İLETİŞİM ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLMELİ'

Katılımcılar Suriyelilerle sınırlı temas içinde olduklarını söyleseler de, önyargılar ve edindikleri yanlış bilgiler oldukça çeşitli.

SODEV Başkanı Ertan Aksoy, bunda geçici koruma statüsü nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerin de etkili olduğu görüşünde. Aksoy, şöyle konuşuyor:

“Dünyanın birçok yerinde göçmenler ile ilgili yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki; göçmenler gitmiş oldukları ülkelerde ağırlıklı olarak kalmayı tercih ediyor. Bu nedenle, sosyal demokratlar olarak, dışlayıcı ve ayrımcılığa dayalı tutum ve faaliyetlere karşı daha fazla mücadele etmemiz gerekmekte. Daha çok nefret söylemi yerine, daha yapıcı bir süreci inşa etmek için çaba harcamamız gerektiğini düşünüyoruz. Göçmen karşıtlığına karşı iletişim çalışması yürütülmeli.”