Suriyeli Alnaif'in öldürülmesi: Irkçılık mı, gasp mı?

Suriyeli Alnaif, evine giren bir grup tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Alnaif'in öldürülmesi mülteciler arasında tedirginlik yaratırken olayın gasp olup olmadığı tartışma konusu oldu.

Nail Alnaif
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde bulunan Yenidoğan Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli Nail Alnaif'in ölümü, mahalledeki mültecilerde tedirginlik yarattı. Olayın ırkçı saiklerle mi, yoksa gaspla mı ilgili olduğunu öğrenmek için mahalleye gittik.

Sadece Suriyeliler değil, burada yaşayan diğer mülteciler de olaydan dolayı siyasetçileri suçluyor. Mahalleli ise cinayetin perde arkasında sadece gasp olmadığını söylüyor. 

KOMŞULARI: ÜZGÜNÜZ

19 yaşındaki Alnaif, iki gün önce evinde uyurken, içeri giren kişiler tarafından göğsünden bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından ulaşılan kamera kayıtlarına göre, yüzleri maskeli bir grup, mültecilerin bulunduğu apartman dairesine giriyor. Tanıklar Alnaif'in yatağında uyuduğu esnada evine girenlere karşı koyduğu an göğsünden bıçaklandığını söylüyor. 

Olayın yaşandığı apartmandayız... Duvarları yer yer dökülmüş binada oturanların çoğu yabancı. Kapılarını çalıyoruz. Arkadan gelen bir ses kapıyı açmayarak dakikalarca kim olduğumuzu soruyor. Gazeteci olduğumuza ikna ettikten sonra Suriyeli olduğunu öğrendiğimiz bir kişi tedirgin bir şekilde, "Ben hiçbir şey bilmiyorum" diyor. Teşekkür edip merdiven basamaklarından inmeye başladığımızda, kapıyı açarak Alnaif'in öldürüldüğü daireyi parmağıyla işaret ediyor ve şunları söylüyor: "Korkumuzu anlıyorsun. Burada ekmek parası için çalışıyoruz. Hepimiz çok üzgünüz." Kendisine daha önce tehdit edilip edilmediğini, mahallede yaşayan birilerinin, yabancılardan para isteyip istemediğini soruyoruz. Yanıt alamıyoruz. Alnaif'in öldürüldüğü dairenin kapısını da birkaç kez çalmamıza rağmen kimse açmıyor. 

Nail Alnaif'in öldürüldüğü evin kapısı.

'OLAYIN ÜSTÜNÜ GASP DİYE KAPATIRLAR'

Alnaif'in ölümünün basit bir gasp olayı olarak görülmesine tepki gösterenler var. Abdi İpekçi Caddesi'nden ayrılarak ara sokaklarda geziyoruz. Bu sırada hurdacılık yapan üç Suriyeli gençle tanışıyoruz. Alnaif'in ölümünü olayın yaşandığı gece duyduğunu söyleyen gençler şunları söylüyor: "Sadece İstanbul'da değil, tüm dünyaya yayılan Suriyeliler acı çekiyor. 19 yaşındaki bir çocuğu öldürdüler. Olayı kendi gözlerimizle görmedik ama bu olay gasp, hırsızlık olayı gibi durmuyor. Gasp olayı sokakta yürürken biri gelir, paranı senden almaya çalışır. Bu insanlar planlı bir şekilde eve giriyorlar. Ama bu olayın üstünü de gasp diye kapatırlar. Biz de insanız. Bize bunu yaşatmaya hakları yok."

'ÇOK EFENDİ BİR İNSANDI'

Bayrampaşa'daki tekstil atölyelerinde çok sayıda mülteci çalıştırılıyor. Bir atölyeye giriyoruz. Suriyeli Abdullah'la tanışıyoruz. Mahallede birilerinin onu araştırıp bulacağı endişesiyle soy isminin yazılmasını istemiyor. Abdullah, Naif'i tanıdığını söylüyor: "Çok efendi bir insandı. Mahallede bu güne kadar hiç kimse kendisini tehdit etmedi. Hepimiz gibi o da Suriyeli olduğu için bir gün darp edileceğini, işsiz kalacağını düşünüyordu. Korkuyorum. Eğer Suriyeli biri, bir Türkü öldürseydi yer yerinden oynar, siyasetçiler bizi hedef gösterirdi. Her şeyin farkındayız."

'MAHALLEDE HEDEF GÖSTEREN BİRİ VAR'

Mahallede yaşayan esnafla da görüşüyoruz. Bir atölye sahibi şu an yanında üç Suriyeli çalıştırdığını, olaydan dolayı üzüntü duyduğunu söylüyor. Çocukluğundan beri burada yaşıyor. Anlatımına göre mahallede 'Mehmet' adında biri, Afganları ve paraya ihtiyacı olanları yanına çekiyor. 'Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz' sorumuza şu yanıtı alıyoruz: "Bu olayları genellikle Mehmet yapar. Zayıf olanları seçerek önce yanına alıyor, sonra gasp işlerinde kullanıyor. Adamın yanında bu işlerle uğraşan Afganlar da var Suriyeliler de... Bu olayda gözaltına alınan iki Afgan da Mehmet'in adamları."

'LAHMACUNCU MEHMET' KİM? 

Görüştüğümüz başka bir mahalleli de gözaltına alınan iki Afganı tanıdığını söylüyor. Adının açıklanmamasını isteyerek konuşuyor: "Mahallemizde Mehmet bu işleri yapıyor. Bu adam ırkçı biri. Önce garibanları seçiyor, sonra garibanlara bu işi yaptırıyor. Lahmacuncu Mehmet'i herkes biliyor. Emniyet de bu adamı biliyor ama dokunmuyor. Gözaltına alınan iki Afgan bu adamın yanında yer alan kişiler. Aslında sadece Suriyelileri değil Afganları da istemiyor. Mahallede kendinden olmayan herkese baskı uyguluyor. Bu olayın da sadece gasp olmadığı ortada. Bilen biliyor her şeyi."

Konuştuğumuz mahalleli İdlip'den gelen bir Suriyeli de getirmiş yanında. Mehmet diye birini tanıyıp tanımadığını sorunca, "İsim olarak biliyorum. Kendisini görmedim. Ancak bizim aramızda konuşuluyor hep. Bu olayın yaşandığı an aklımıza ilk o geldi" cevabını veriyor. 

MUHTAR: HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUM

Son olarak Yenidoğan Mahalle muhtarıyla görüşmeye gidiyoruz. Kendisi bir toplantıda olduğu için telefonla arıyoruz. Mahallede yaşayan mültecilerle ilgili sorunları dinlemek istediğimiz mahalle muhtarı şunları söylüyor: "Olayı yeni duydum, yabancı uyrukluların mahallemizde neler yaşadıklarını bilmiyorum. Böyle bir olay neden oldu onu da bilmiyorum."