Suriye'deki petrol sızıntısı Kıbrıs'ı alarma geçirdi

Suriye kaynaklı petrol sızıntısı nedeniyle Kıbrıs'taki alarm hali sürüyor. Sızıntının Karpaz'a ulaşmasından endişe edilirken, yetkililer tüm olanakları çevre felaketini göğüslemek için seferber etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Banyas Termik Santrali’nde meydana gelen ve büyük bir çevre felaketine dönüşen petrol sızıntısı Kıbrıs'ın doğu kıyılarında dünden beri kaygıya neden oluyor. Sızıntının ada sahillerine yaklaşması üzerine gerek KKTC gerekse de Kıbrıs Cumhuriyeti tüm olanaklarını olası çevre felaketini göğüslemek için seferber etti. 

Kıbrıs Postası isimli haber sitesinin geçtiği yeni habere göre, adanın kuzey sahillerine yaklaşan akaryakıt kütlesi Karpaz açıklarında insansız hava araçlarıyla takip ediliyor. Kıbrıs Postası'na göre, rüzgarın yönünün değişmesiyle birlikte Akdeniz’de bulunan akaryakıtın Kıbrıs'ı teğet geçme ihtimali üzerinde de duruluyor.

LAZKİYE'DE ALARM

Suriye devlet haber ajansı SANA, geçtiğimiz günlerde Suriye'nin petrol rafinerilerinden birinin içindeki bir elektrik santralinde meydana gelen büyük bir petrol sızıntısının Akdeniz kıyılarına yayıldığı haberini geçmişti. SANA, sızıntının Banyas kasabasındaki rafinerinin yaklaşık 20 kilometre kuzeyindeki sahil kasabası Jableh'e ulaştığını, Suriye Çevre Bakanlığı ile Lazkiye Belediyesi'nin ilgili tüm birimlerini alarma geçirdiği bilgisini de paylaştı.

Ajans ayrıca kayalık bölgelerde kıyıların temizlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtti. Suriye hükümetiyse, Banyas Termik Santrali’ndeki bakım ekiplerinin tanklardan birinden kaynaklanan yakıt sızıntısını kontrol altına aldığını açıkladı. Tartus İşçileri Sendikası Elektrik İşçileri Sendikası Başkanı Davud Derviş, termik santraldeki yakıt tanklarından birinde meydana gelen çatlaklara işaret etti ve tankların 15 bin ton yakıtla doldurulduğuna dikkat çekti.

KIBRIS'A DOĞRU İLERLİYOR

Uydu görüntüleri, söz konusu sızıntının 25.5 kilometrekarelik bir alana yayıldığını gösteriyor. Pazartesi gündeme gelen son uydu görüntüleri, dev sızıntının Kıbrıs'ın doğu kıyılarına doğru ilerlediğini göstermekteydi. Kıbrıs özelinde en kötü senaryonun gerçeğe dönüşmesi halinde, sızıntının önce Karpaz Yarımadası'nın kuzeydoğu sahillerini etkilemesi bekleniyor. 

ULUSLARARASI YARDIM TALEP EDİLDİ

Suriye kaynaklı akaryakıt sızıntısının Kıbrıs kıyılarına yaklaşması üzerine Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası destek talebinde bulundu. Buna göre Avrupa Birliği bir temizlik aracı gönderirken, İsrail ve Yunanistan da Kudüs’te yapılan son Üçlü Mutabakat doğrultusunda yardım istenebileceği konusunda haberdar edildi. Bunun yanında “Denizlerin Petrol Kirliliğinden Korunması Ulusal Planı” çerçevesinde Larnaka’da konuşlanan Zenon Koordinasyon Merkezi’ de aktive edildi. Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Kostas Kadis de kuzeyden destek talebi gelmesi durumunda bakanlığına bağlı Balıkçılık Müdürlüğü’nün hazır bekletildiğini söyledi. 

KUZEYDE ALARM DURUMU

Kıbrıs'ın güneyinde olduğu gibi adanın kuzeyinde de dev akaryakıt sızıntısı nedeniyle devletin tüm ilgili mekanizmaları alarm durumuna geçmiş durumda. Dün akşam saatlerinde Başbakan Ersan Saner, Suriye’den sızan petrolün takip edildiğini ve Başbakanlık’ta bir kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Kriz masası dün gece geç saatlerde sızıntıyı masaya yatırdı. 

Dev sızıntı nedeniyle KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nda da alarm durumuna geçildi. Ayrıca KKTC'nin yerel yönetimleri de dikkatlerini yaklaşan büyük tehlikeye odaklandırdı. 

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nda bugün Türkiye'den yetkililerin de katıldığı özel bir toplantıda akaryakıt sızıntısı masaya yatırıldı. Sabah saatlerindeyse Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu rüzgarın yön değiştirmesine bağlı olarak büyük felaketin Kıbrıs'ı teğet geçebileceği bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Saner de bugün yaptığı açıklamada, "Son bilgilere göre petrol sızıntısının kirliliği Suriye'ye doğru yöneldi" dedi.

TÜRKİYE'NİN YARDIMI

Suriye’den sızan petrol hakkında açıklamalarda bulunan Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Amcaoğlu, Karpaz’da üç geminin hazır bekletildiğini ve Türkiye’den dört kişilik ekibin bu sabah adaya geldiğini belirtti. Sabah dört kişilik bir ekibin ülkeye geldiğini aktaran Amcaoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile toplantı halinde olduklarını söyledi. Amcaoğlu, Karpaz bölgesinde 3 geminin de teyakkuz halinde beklediğini ve dün akşamdan itibaren koordineli çalıştıklarını ekledi. Amcaoğlu, güneyle istişarelerin ise Cumhurbaşkanlığı tarafından yapıldığını anlattı. KKTC bölgede konuşlanan gemiler ve ekiplerle beraber bir takım yerel ekipmanlarını da seferber edip Karpaz bölgesine yönlendiriyor. 

CUMHURBAŞKANLIĞI DEVREDE

Kıbrıs'ın karşı karşıya kaldığı çevre felaketi tehlikesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dün “Bir çevre felaketine fırsat vermeden elimizdeki tüm imkanları seferber ederek gerekli tedbirleri alıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.  KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Ankara'nın olaya müdahale ettiği mesajını vermişti.