Suriye’deki ders kitaplarına 'peygamber tasviri' tepkisi

Suriye’de, Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde dağıtılan ders kitaplarında Muhammed peygamber tasvir edildi. Kitaplar halk tarafından yakılırken Gaziantep Valiliği, olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Söz konusu tasvirin yer aldığı kitaplar yakıldı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Suriyeli çocuklar için Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde okullarda dağıtılan ders kitapları, bölge halkının tepkisini çekti. Dün El Bab’ta halk, "dine, peygambere hakaret ettiği" ve "peygamberin görsel tasviri olduğu" gerekçesiyle kitapları yaktı. Konuyla ilgili Gaziantep Valiliği bir açıklama yaptı.

Olayın çok yönlü soruşturulacağı belirtilen açıklamada, “Suriye Görev Gücü sahasında bir vakfın finansmanıyla bir yayınevi tarafından basılıp dağıtılan din bilgisi eğitim kitabının içeriğinde din eğitimi açısından kabul edilemez konular olduğu tespit edilmiştir. İlgili yayınevi yaptığı açıklamayla içerikte bir hata ve yanlışlık olduğunu belirterek özür dilemiş olsa da valiliğimiz tarafından bahse konu olay çok yönlü olarak soruşturulmaktadır” denildi.

YAYINEVİ: ÖZÜR DİLERİZ, BAKANLIĞIN SUÇU YOK

Kitabı hazırlayan İstişraf Eğitim Araştırma ve Danışmanlık Merkezi konuyla ilgili bir özür mektubu yayınladı. Mektupta, "Hz. Peygamber'in siyeri ile ilgili müfredat kitaplarından birinde meydana gelen, istenmeyen hata nedeniyle özgür bölgelerdeki Suriye halkından içtenlikle özür dileriz. Bakanlıktan gelen tashihler yapılmış ancak onların bilgisi dışında tasarımcı tarafından yanlış görsel ilave edilerek bakanlığın bilgisi olmaksızın baskıya gönderilmiştir. Merkezde, özellikle kontrol ettikten sonra bu istenmeyen hatadan merkezdeki gözetim ekibinin sorumlu olduğu tespit edildiğinden, telif sürecinde meydana gelen yanlış anlamada bir kasıt olmadığını teyit ediyoruz. Bakanlıktan gelen tashihler yapılmış ancak onların bilgisi dışında tasarımcı tarafından yanlış görsel ilave edilerek bakanlığın bilgisi olmaksızın baskıya gönderilmiştir. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu hatayla hiçbir ilgisi yoktur. Bu aşamada, teknik ve bilimsel olarak tüm yönleriyle hazırlanan müfredatı bir kez daha teyit etmek için yeni bir denetim sürecine başladığımızı ifade ederiz” ifadeleri yer aldı.

KİTAPLAR TOPLATILMAZSA PROTESTO EDİLECEK

Kitaptaki görsellerden birinde, sakallı ve pembe kazaklı bir adamın, okul otobüsünden inen kızını karşılarken görüldüğü sayfanın başında, "Peygamber, kızı Fatıma'yı alıyor" ifadesi yer alıyor. Kitaptaki görsellerin yazılarında da Hz. Muhammed ve Hz. Hatice’nin nasıl tanıştığı, nasıl yaşadıkları, aileleri anlatılıyor. Sosyal medyada konuyla ilgili  yapılan paylaşımlarda, eğer kitaplar bugün toplatılmazsa, Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde protesto gösterisi düzenleneceği belirtildi.

Etiketler Suriye ders kitabı