Suriye'de 'askeri işkence merkezi yöneten' şüpheli Hollanda'da gözaltına alındı

Suriye'deki iç savaş sırasında 'işkence' ve 'cinsel saldırı' suçları işlediği iddia edilen Suriyeli bir şüpheli Hollanda'da gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda Başsavcılığı, 8 Aralık Cuma günü bir açıklama yaparak Suriye'de askeri bir işkence merkezini yönettiğinden şüphelenilen Suriyeli bir erkeğin gözaltına alındığını duyurdu. Savcılık açıklamasına göre, ismi açıklanmayan, Hollanda'da yaşayan şüphelinin 2013 ve 2014 yıllarında Suriye'deki Ulusal Savunma Kuvveti'ne (NDF) bağlı sorgu departmanının başkanlığını yaptığından şüpheleniliyor.

Reuters'ın haberine göre, Savcılık, "Bu açıdan bakıldığında bu erkeğin sivillere karşı işkence ve cinsel şiddet uygulamış olmasından şüphe ediliyor" açıklamasında bulundu.

İHBAR ÜZERİNE TAKİBE TAKILDI

Temmuz 2021'de Hollanda'ya gelen, ardından da geçici sığınma alan şüpheli, Hollanda'ya gelişinden kısa süre sonra kendisiyle ilgili alınan bir ihbar üzerine Uluslararası Suçlar Ekibi (TIM) tarafından takip edilmeye başlamıştı.

Son yıllarda Hollanda'daki mahkemeler pek çok Suriye vatandaşını 'savaş suçlarından' hakim karşısına çıkardı. Bu tür vakalar, ülkede, 'evrensel yargı yetkisine' göre yargılanıyor. Buna göre, savaş suçları ya da insanlığa karşı suçlar işlediğinden şüphe edilen kişiler, vatandaşı oldukları ya da suçun işlendiği ülkeden başka bir ülkede yargılanabiliyor.

Geçen hafta da savcılar Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin mensubu olduğundan şüphelenilen 35 yaşındaki bir kişi için 17 yıl hapis cezası istemişti. Mahkeme kararının 2024 yılının başında açıklanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)