Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, dünyanın değişim çağrısına kulak veriyor

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, dünyanın değişim çağrısına kulak vermek üzere bu yıl da izleyicilerle buluşacak. Pınar Öncel ve Tuna Özçuhadar ile Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'ni konuştuk.

Megafires
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik kavramının ve birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlayan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, dünyanın farklı bölgelerinden topladığı hikayelerle ilham vererek yeni bir yaşam kültürünün oluşmasına katkı veriyor, etki odaklı seçkisiyle izleyiciyi dönüşüm için harekete davet ediyor. 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, dünyanın değişim çağrısına kulak vermek üzere 1 - 6 Aralık tarihleri arasında surdurulebiliryasam.net adresinde çevrimiçi olarak bu yıl da izleyicilerle buluşacak. Festival seçkisi, sürdürülebilir yaşamın ancak gezegendeki tüm canlıların yaşam ortamı ve koşulları sürdürülebilir olduğunda mümkün olduğunu; iyi olmamız için mevsimin, havanın, suyun, toprağın, yabanın, çiftçinin, tohumun, ormanın, böceğin, domatesin, komşunun iyi olması gerektiğini hatırlatmayı amaçlıyor.

Festivalin kurucu ortaklarından Pınar Öncel ve Tuna Özçuhadar ile SYFF2020'yi konuştuk.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali nedir, neyi amaçlayarak düzenleniyor? Kısaca festivalden bahsedebilir misiniz?

Festival sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılmasına, küresel ölçekte birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların motiflerinin görülebilmesini sağlamak ve her alanda yaşanan hızlı tahribata karşılık yeni bir yaşam kültürünün oluşmasına katkı vermek amacıyla düzenleniyor. Bunun için empati uyandıran, yaratıcılık barındıran, ilham veren belgeselleri göstermenin ötesinde bu alanda bilgisi, hassasiyeti olanların birbirlerini bulabilecekleri, buluşabilecekleri bir alan, bir zemin oluşturmayı da hedefliyor.

'YENİ BİR YAŞAM KÜLTÜRÜ OLUŞTURMANIN ÇOK DA ZOR OLMADIĞINI YANSITMAYA GAYRET EDİYORUZ'

Festivalin bu yılki temasından ve bu temanın neden seçildiğinden bahsedebilir misiniz?

Her sene gösterebileceğimiz belgesel sayısına bağlı olarak, sürdürülebilirlik kavramının işaret ettiği tüm konularla kapsayıcı olmaya ve bütüncül bir bakış vermeye çalışıyoruz. SYFF seçkilerinin kendine has bir karakteri oluyor. Birbirini tamamlayacak, boyut ve derinlik katacak şekilde belgeseller seçmeye dikkat ediyoruz.

Bu yıl tüm dünyayı etkileyen olağanüstü bir dönem yaşıyoruz; ancak festivalin seçkisi pandemi nedeniyle değişmedi. Pandemi; iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, atık vb. sorunları üreten hasta bir sistemin semptomlarından biri sadece. Her sene gezegenin değişim çağrısını aktarıyor, dünyanın her yerinden yaratıcı çözüm örneklerini göstererek yeni bir yaşam kültürü oluşturmanın çok da zor olmadığını yansıtmaya gayret ediyoruz.

SYFF2020 seçkisi izleyiciye ne sunmayı amaçlıyor?

1-6 Aralık tarihinde çevrimiçi olarak surdurulebiliryasam.net adresinde gerçekleşecek olan SYFFEVDE, 26 adet kısa ve uzun metrajlı belgesel barındırıyor. Seçkide sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, tohum, onarıcı hayvancılık, su hakkı, iklim değişikliği ve göç, altın madenciliği ve atıklar, mega yangınlar, biyoçeşitlilik, doğa koruma ve yaban hayatı, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomi, müştereklerin patentlenmesi gibi birçok konuyu kapsayan belgesel var.

SYFF seçkileri her zaman çıplak gözle göremediğimiz ilişkileri belgesellerin gücünden faydalanarak görmemizi, düşünce ve duygu dünyamızda yeni bağlantılar kurarak olup bitene karşı tavır almamızı teşvik ediyor.

SYFFEVDE'nin açılış filmi, Türkiye prömiyerini gerçekleştirilecek olan “Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler (Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times)” filmi olacak. BM tarafından, kuruluşunun 75. yılında ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın beşinci yılını kutlamak için yapılmış bu özel film, 1 Aralık tarihinde saat 11.00’de çevrimiçi festivalin gerçekleşeceği surdurulebiliryasam.net adresinde seyredilebilir.

'FESTİVALİN FİZİKİ GÖSTERİMLERİ İPTAL EDİLDİ'

Festival ilk kez bu yıl çevrimiçi olacak. Fiziksel festivallere oranla bu ne gibi avantaj ve dezavantajlar getiriyor sizin için?

Aslında Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ni bu yıl hem fiziksel hem de çevrimiçi olacak şekilde planlamıştık. Ancak 19-22 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Pera Müzesi’nde gerçekleşmesi planlanan fiziki festival, alınan son önlemler neticesinde iptal edildi.

Geçmiş yıllarda festivallerimize gelenler bilir, SYFF filmlerin yanı sıra içinde konuşmacıların, müzik gruplarının, performans sanatçılarının sahne aldığı, kimi zaman fuayesinde standların açıldığı bir buluşmadır. Ancak diğer taraftan çevrimiçi festivalin avantajı geniş bir coğrafyada daha büyük kitlelere erişebilecek olması. SYFFEVDE adıyla 1-6 Aralık'ta surdurulebiliryasam.net adresinde gerçekleşecek festivalde, takipçilerin insiyatifiyle ve internet sayesinde tüm Türkiye'de çevrimiçi gerçekleşebilecek yan etkinliklere zemin oluşturarak, bu buluşma niteliğini korumak istiyoruz.

Programda film seanslarının arasına 45 dakikalık boşluklar bırakıyoruz. Bu zaman dilimlerini, kişiler veya topluluklar bir önce izlenen filmin üzerine yapılacak bir konuşma, buluşma, panel ya da tanıtım arası olarak değerlendirebilirler. Kendi belirleyecekleri konu başlığı ve bağlantı adresi ile yapacakları duyuruları bir form doldurmak suretiyle bize ileterek, festivalin web sayfasında yayınlayabilirler, takipçilerin bu video toplantılarına ilgili bağlantılardan ulaşabilmelerini sağlayabilirler.

Böylelikle örneğin; "Bisikletli Anneler" filmi üzerine verilen arada bisiklet veya ulaşımla ilgili bir veya birden fazla topluluk, panel, buluşma düzenleyebilir veya tohum ile ilgili bir filmden sonra bir tohum derneği çalışmalarını duyurmak için herkese açık bir yan etkinlik düzenleyebilir. Bu araların ardından festival programında belirtilen saatlere uygun bir şekilde bir sonraki seansın gösterimi başlayacaktır.

'İZLEYİCİLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRECEK BİR İÇERİK BEKLİYOR'

Festival programından kısaca bahsedebilir misiniz? Festival kapsamında gösterilecek başlıca filmler neler, program nasıl ilerleyecek?

SYFFEVDE, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve UNDP Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşecek. Açılışımız, “Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler” filminin gösterimi ile olacak. Bu yıl, gıda ve tarım sistemleri ile tedarik zincirleri üzerine epey kafa yorduracak ve tüketim alışkanlıklarını değiştirecek bir içerik bekliyor katılımcıları.

Bunlardan biri olan Buğday Derneği’nin “Zehirsiz Sofralar” belgeselinde tarım zehirleri olarak bilinen pestisitlerin nasıl ortaya çıktığı, zararları, zehirsiz üretimi mümkün kılan üreticilerin deneyimlerini ve zehirsiz gıdaya ulaşmanın yollarını izliyoruz. "Birlikte Büyüyoruz" filminde genç kuşak çiftçilerin ilham verici tutkusunu ve topluluk destekli tarımın önemini izlerken "Büyüyen Çözümler"de su kıtlığı, toprağın verimsizleşmesi ve iklim değişikliğinin yarattığı tahribatlar gibi sorunlara getirilen ve gerçek hayatta denenmiş çözümleri su, toprak, tohum, kök ve çiftçiler başlıkları altında izliyoruz. Türkiye’den başka bir belgesel "Toplayıcılar"da ise ekolojik açıdan oldukça zengin bir coğrafya olan Türkiye’nin Bingöl bölgesi ve civarında doğada kendiliğinden yetişen yabani bitki ve mantarların popülasyonuyla birlikte halen devam etmekte olan toplayıcılık kültürünü, yöre insanının yaşadığı habitat ile kurduğu ilişkinin hikayesini izliyoruz.

Seçkide komposttan atığa, bisikletin yaşamlarımızda alabileceği rolden mega yangınlara, su, tohum, yazılım vb. müştereklere, altın madenciliğinin yarattığı tahribattan yaban hayata birçok konuda kısa ve uzun metrajlı belgesel yer alıyor.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

SYFFEVDE’de gösterimler her zamanki gibi ücretsiz olacak. Her film için 600 kişilik bir izleyici kotası bulunuyor. Dolayısıyla takipçilerin yakında Surdurulebiliryasam.net sitesinde açılacak film kayıtlarını takip etmeleri ve izlemek istedikleri filmleri seçerek kayıt olmaları önemli.