Süper Lig'e son bilet: Hangi takım şanslı?

Süper Lig’in 19. ekibi hangisi olacak? Bandırmaspor mu, İstanbulspor mu, Erzurumspor mu, Eyüpspor mu? Yükselme maçları oynayacak takımları performanslarına göre karşılaştırdık.

Google Haberlere Abone ol

TFF 1. Lig’den Süperlig’e yükselme maçları (Play-Off) bu gece başlıyor. Yarı finalin ilk ayağında saat 18.30’da Erzurumspor İstanbulspor’u, saat 21.00’de ise Eyüpspor Bandırmaspor’u konuk edecek. Rövanş maçları 29 Mayıs Pazar günü, final maçı ise 2 Haziran Perşembe günü tarafsız sahada tek maç usulü oynanacak. Otoritelere göre bu sezon Play-Off’ta favori yok. Süper Lig bileti kapacak son takımı tahmin etmek kolay değil. Peki istatistikler ne söylüyor? Bu sezonun ve son 7 sezonun rakamlarına bakarak anlamaya çalıştık.

ATMA – YEME İSTATİSTİĞİ

Normal sezonda çok gol atanların az yiyenlere göre Play-Off’ta avantajlı olduğu görülüyor. Son 7 sezonda Play Off’taki en golcü takım mutlaka yarı final aşamasını geçmiş. Bunun istisnası yok. Ancak bu takımlarda sadece 3’ü final turunu da geçip Süper Lig’e yükselebilmişler.

 2014-15 Adana Demirspor - Final

2015-16 Alanyaspor - Şampiyonluk

2016-17 Eskişehirspor - Final

2017-18 Gaziantep - Final

2018-19 Gaziantep - Şampiyonluk

2019-20 Adana Demirspor - Final

2019-21 Altay – Şampiyonluk

 Bu istatistiğe göre İstanbulspor’un finale yükselmesi beklenebilir. Ancak bu sezon gol sayıları birbirine çok yakın: İstanbulspor 57, Bandırmaspor 56, Eyüpspor 56, Erzurumspor 55.

GERİ DÖNÜŞ İSTATİSTİĞİ

Son 7 Play-Off finalinin 6’sı penaltılarla sona erdi. Bu 6 maçın 4’ünde maçın normal süresinde ilk golü atan takımlar penaltılarda da arzu ettikleri sonuca ulaştılar. Yani Play Off’larda “geri dönüş” çok zor. İşte bu zorluğu aşabilmesi daha mümkün olan takımı anlamak için sezon içinde kaç maçta “geri dönüş” yapabildiklerine bakalım.

 İstanbulspor evinde oynadığı maçlarda Eyüpspor’a karşı 1-0 geriye düştükten sonra 2-1 ve Bursaspor’a karşı 1-0 geriye düştükten sonra 3-1 kazandı.

Eyüpspor yalnızca bir kez, deplasmanda 1-0 geriye düştüğü Altınordu maçını çevirebildi.

Bandırmaspor deplasmanda 1-0 geriye düştüğü Adanaspor maçını 5-1 ve evinde 1-0 geriye düştüğü Erzurumspor maçını da 2-1 kazandı.

Erzurumspor ise 9. Hafta’da 2-0 geriye düştüğü maçta Altınordu’yu 6-2, 15. Hafta’da 1-0 geriye düştüğü maçta İstanbulspor’u 3-1 ve 19. haftada 1-0 geriye düştüğü maçta Denizlispor’u 3-1 yendi.

Bu istatistiğe göre Erzurumspor’un finale yükselmesi beklenebilir. Zira geriye düşüp çevirebildiği maç sayısı diğerlerinden bir fazla…

KENDİ ARALARINDAKİ MAÇLAR

Dört takımın normal sezonda kendi aralarında oynadığı maçlara Play-Off eşleşmelerine göre baktığımızda Erzurumspor’un rakibi İstanbulspor’u içeride de (3-1) dışarıda da (2-1) yendiğini görüyoruz. Eyüpspor da Bandırmaspor’u hem içeride (2-0) hem dışarıda (2-1) yenmişti.

Olası bir Erzurumspor – Eyüpspor finali için normal sezondaki maçlarına baktığımızda Eyüpspor’un evinde 1-0 yenildiğini, deplasmanda 1-1 berabere kaldığını görüyoruz. Bu istatistiğe göre Erzurumspor’un Süperlig’e yükselmesi beklenebilir.

Bandırmaspor ve Erzurumspor’un aralarındaki maçlarda ise eşitlik var.

5.LİK UĞURU…

Ne kadar ciddiye alınacak bir istatistik olduğu tartışılır ama Play-Off’a 5. sıradan katılan takımların birkaç sezondur Süper Lig’e yükseldiği görülüyor. Öyle ki bu durum 1. Lig takipçileri arasında bir espri konusu haline gelmiş durumda.

2016-2017 sezonunda 5. Göztepe Boluspor’u ve Eskişehirspor’u yenerek; 2017-2018 sezonunda 5. Erzurumspor, Ümraniyespor’u ve Gaziantep’i yenerek; 2018-2019 sezonunda 5. Gaziantep Osmanlıspor’u ve Hatayspor’u yenerek; 2019-2020 sezonunda 5. Karagümrük Akhisarspor’u ve Adana Demirspor’u yenerek; 2020-2021 sezonunda ise 5. Altay İstanbulspor’u ve Altınordu’yu yenerek Süperlig’e çıkmıştı…

İstanbulspor geçen sezon da 4. olup Play-Off’tan çıkamamış, Erzurumspor ise dört sezon yine şimdiki gibi 5. olup Süperlig’e yükselmeyi başarmıştı. Bu istatistiğe göre de Erzurumspor’un Süperlig’e yükselmesi beklenebilir.

ELEME PERFORMANSLARI

Play-Off maçlarının eleme usulüyle oynandığını dikkate alıp aynı usulle oynanan Türkiye Kupası’nda ulaştıkları sonuçlara bakmak da bize bir fikir verebilir.

Erzurumspor 3. turda Nazilli Belediyespor’a, İstanbulspor 4. turda Afjet Afyonspor’a, Eyüpspor da aynı turda Hatayspor’a elenmişti. Öte yandan Bandırmaspor 3. turda Çankaya FK’yı, 4. turda Şanlıurfaspor’u, 5. turda da Malatyaspor’u eledi ve son 16 turunda Sivasspor’a 4-2 yenilerek elendi.

Bu istatistiğe göre Bandırmaspor’un Süper Lig’e yükselmesi beklenebilir.