Süper Lig kulüplerinden 'VAR kayıtları' sonrası açıklama: Anlayamadık

TFF'nin Süper Lig'deki Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayımlamasının ardından Beşiktaş, Sivasspor, Galatasaray ve Fenerbahçe'den açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Süper Lig'deki Gaziantep FK-Beşiktaş ve Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayımlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), iki müsabakada da önemli hakem hatası tespit edildiğini açıkladı. MHK tarafından yapılan açıklamada, "Demir Grup Sivasspor - Galatasaray A.Ş. maçının VAR hakemine (Özgüç Türkalp) bundan sonra görev verilmeyeceğini, söz konusu iki maçın hakemlerine ise uzun süre görev verilmeyeceğini kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız" denildi.

TFF'nin VAR kayıtlarını yayımlamasının ardından Sivasspor, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'den açıklamalar geldi.

'HAKEM HATASI DEĞİL SKANDAL BİR KURAL HATASI'

Sivasspor, maçta kural hatası olduğunu savundu. Kulüpten maç görüntüleri ile yapılan açıklamada, "VAR incelemesi sonucunda, ofsayt çizgisi çizilemeden golümüzün iptal edilmesi, hakem hatası değil kural hatasıdır. Ofsayt olmayan bir pozisyonda ofsayt incelemesi için VAR'a çağrılıp, nizami gol için ofsayt kararı verilmesi skandal bir kural hatasıdır" denildi.

 

BEŞİKTAŞ: NEDEN AÇIKLANDI ANLAYAMADIK

Beşiktaş'tan yapılan açıklamada ise, "Kamuoyu Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarını beklerken, Gaziantep FK ile oynadığımız maçtaki pozisyonun VAR kayıtlarının neden açıklandığını anlayamadık! Madem öyle, biz de yorumumuzu katalım! Birazdan…" denilerek ikinci bir açıklama yapıldı. 


'SEBEBİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ'

Siyah-beyazlı kulüpten daha sonra "Bugüne kadar neredeydiniz?" başlığıyla yayımlanan açıklamada, "Herkesin yarışın içinde olduğunu daha sezon başlamadan söyledik. Zamanında destek bulamadığımız tavrımıza yönelik maalesef birçok kulüp sessiz kaldı. Bu söyleme sahip çıkmayan başkan ve yöneticiler şimdi yarışta olduklarını iddia ederek aynı taleplerde bulunuyorlar. Herkes bir şekilde yarışın içindedir. Şampiyonluğa oynayanlar, Avrupa kupalarına katılmak isteyenler, kümede kalmak için mücadele veren takımlar. Bundan sonraki maçlarla ilgili lehlerine karar çıkmasını hedefleyenler bu açıklamaları ile sadece hakem camiasını baskı altına almak istemişlerdir" ifadelerine yer verildi.

Kulüp başkanlarının günü kurtarma adına kendi menfaatleri doğrultusunda söylemlerde bulunduğu iddia edilen açıklama, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar hakem hataları ile puanlar alan kulüplerin bugün birbirleriyle ilgili karşılıklı söylemleri hiç hoş olmamıştır. Ne yazık ki kamuoyunda yanıt bulamayan çağrılarımıza bugün cevap aranmak istenmektedir. Yazık olan, vahim olan da budur. Evet Beşiktaş olarak tüm maçların VAR kayıtlarının açıklanmasını istiyoruz. Hem de en ince ayrıntısına kadar. Bu talebimizin sonuna kadar arkasındayız. Ve yine çok yazıktır ki Türk futboluna hizmet edenler kendi camialarının saygınlıklarını da zedelediklerinin farkında değillerdir. Beşiktaş Kulübü olarak, sezon başından bu yana VAR kayıtlarının açıklanması gerektiğini söyledik. Bugün Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtları açıklandı ve fahiş hatalar ortaya çıktı. Ama ne ilginçtir, aynı anda Gaziantep ile oynadığımız maçın VAR kayıtları da açıklandı. Bu durumun iki maçla anlatılmaya çalışılması ile ne amaçlanmıştır?"

Beşiktaş'ın hakemlerin gençleşmesi gerektiğini geçen sezondan beri vurguladığı anlatılarak, "Sorunun sadece kurumlardan, kurullardan, yönetenlerden kaynaklanmadığını vurguladık. Eğer öyle olsaydı, kurumların, kurulların, yönetenlerin değişiminin hakem kararlarına olumlu bir yansıması olurdu. Hakemlerin de sorunun bir parçası olduklarına dikkat çektik. Bugün bu gerçek herkes tarafından görülmüş ve dile getirilmiştir. Türk futboluna ve adalete katkı vermesi gereken kulüp başkanı ve yöneticilerinin sadece konu kendilerinin menfaati olduğunda ortaya çıkmaları ve konuşmaları manidardır. Kulüp başkanı ve yöneticilerinin öncelikli görevleri Türk futboluna doğru ve yakışır bir şekilde hizmet etmeleridir" denildi.

Açıklama, şu ifadelerle tamamlandı:

"Şiddetle talep ediyoruz ki, öncelikle ve özellikle Beşiktaş'ın, Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin, Trabzonspor'un ve diğer takımlarımızın sezon başından bu yana tüm maçlardaki VAR kayıtlarını olduğu gibi eksiksiz tüm açıklığı ile kamuoyuna açıklayın. TFF'nin bugüne kadar VAR kayıtlarını açıklayamamasının sebebini anlamakta güçlük çekiyoruz. Ne olmuştur da neden bugün ve sadece iki maç açıklanmıştır? TFF'nin bu konuya açıklık getirmesini bekliyoruz."

GALATASARAY: TÜM MAÇLARIN KAYITLARI PAYLAŞILSIN

Galatasaray ise açıklamasında bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bu sezon oynanan ve oynanacak olan tüm maçların VAR kayıtlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istediklerini vurguladı.

Sarı-kırmızılı kulüpten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Futbol Federasyonu'nun ‘şeffaflık ilkesi’ gereği, Demir Grup Sivasspor - Galatasaray ve Gaziantep FK - Beşiktaş maçlarındaki iki pozisyona ilişkin VAR kayıtlarını kamuoyu ile paylaşmasını ve bu maçlarda görev alan hakemler ile ilgili değerlendirmelerini büyük bir memnuniyetle karşıladık.

Bunu önemli bir adım olarak görmekle birlikte Türk futbolunda adaleti sağlamak adına yolun başında olduğumuzu düşünüyoruz. Oynadığımız maça dair sadece bir pozisyonun VAR kaydının değil; başta futbolcumuz Victor Nelsson’un rakip ceza sahası içerisinde düşürüldüğü pozisyon olmak üzere tüm tartışmalı pozisyonların kaydının açıklanmasını istiyoruz. Bu şekilde yaşananların sonuca etkisini daha net bir şekilde herkesin görebileceğine inanıyoruz.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu tutumunu sadece Galatasaray’a değil diğer 18 kulübe de ayırt etmeden uygulayacağına dair inançla bu sezon oynanan ve oynanacak olan tüm maçların VAR kayıtlarının da kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. İnanıyoruz ki, sadece Galatasaray - Corendon Alanyaspor maçının VAR kayıtlarının açıklanması bile maçı yöneten orta hakemle ilgili var olan tartışmaların sonlanmasını sağlayacak, bu hafta ve bundan sonra oynanacak karşılaşmalar için adalet arayışımıza ışık tutacaktır. 

Galatasaray Spor Kulübü olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz şeffaflık ve adalet talebine yönelik bu adım için Türkiye Futbol Federasyonu'na teşekkür eder, “Bir kulüp için ayrıcalık değil, herkes için adalet!” arayışımızın hiç durmadan devam edeceğini ve sonuna kadar bu mücadelenin arkasında duracağımızı belirtmek isteriz."

FENERBAHÇE: TÜRK FUTBOL TARİHİNE GEÇECEK KARA BİR LEKE

Fenerbahçe'den yapılan açıklamada ise, "Hem zirve hem de düşme hattında birçok takımın kaderiyle oynayan, Süper Lig'in adalet çerçevesinde yönetilmediğinin fotoğrafı olan bu kayıtlar, Türk futbol tarihine geçecek kara bir lekedir" denildi.

Sarı-lacivertli kulüpten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 'resmi kaynaklar aracılığıyla' ilk kez açıklanan VAR kayıtları üzerine bu açıklamayı yapmayı sorumluluk kabul ediyoruz.

Kamuoyu vicdanlarını rahatsız eden, 25 Aralık 2022 tarihinde oynanan Gaziantep FK-Beşiktaş ve 29 Aralık 2022 tarihinde oynanan Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını dehşet ve üzüntü içinde takip ettik.

Hem zirve hem de düşme hattında birçok takımın kaderiyle oynayan, Süper Ligin adalet çerçevesinde yönetilmediğinin fotoğrafı olan bu kayıtlar, Türk futbol tarihine geçecek kara bir lekedir.

Bununla beraber Türk futbolunun marka değerinin bu durumda olmasının büyük unsuru olan kronikleşmiş hakem facialarından futbolumuzun temizlenmesi için de bir milattır.

Sezonlardır üst üste yaşanan kaosa sebep olan olayların bugün sadece bir kısmı gün yüzüne çıkmışken;

Türkiye Futbol Federasyonu ilk kez önlem ve aksiyon alma odaklı bir tavır ortaya koymuştur. Bu tutum şeffaf yönetim anlayışının en samimi göstergesidir. Kendilerine sorumluluk sahibi bu tavırları için teşekkür ederiz.

Futbolumuzda yaşanan skandallara dair milat olarak kabul ettiğimiz bu adımı son derece değerli buluyor, hakem atamaları ve hakem performanslarının takipçisi olacağımızı vurguluyoruz. 

Ayrıca hakem hatasının da ötesinde, olağanüstü bir durum olarak gördüğümüz bu yaşananlarla ilgili gelişmelerin ve atılacak adımların da takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Futbolu kirleten bu isimlerin ve bu isimlerin eğer varsa Türk futbol paydaşları arasındaki her bir uzantılarının, futbolumuzdan silinmelerini temenni ediyoruz." (HABER MERKEZİ)