Sümela Manastırı'nda 10'uncu ayin: Dualar barışa, dostluğa ve Trabzonspor'a

Ortodoks Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen "Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Günü" ayini Sümela Manastırı'nda gerçekleştirildi. Bartholomeos "Barış ortamının yeniden sağlanması en büyük dileğimiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'un Maçka ilçesinde 4'üncü yüzyılda inşa edilen ve Ortodoks Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen Sümela Manastırı'nda "Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Günü" ayini 10'uncu kez gerçekleştirildi.

Çoğunluğu Yunanistan olmak üzere Gürcistan, Rusya ve İstanbul'dan gelen yaklaşık 350 Ortodoks Hristiyan'ın katıldığı ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

BAKASETAS VE KOURBELİS DE KATILDI

Hafta başından bu yana başta İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve İYİ Parti Milletvekili Ünal Karaman'ın ayinin gerçekleştirilmesine izin verilmemesine yönelik çağrıları nedeniyle manastırın bulunduğu Altındere Vadisi boyunca Jandarma İlçe Komutanlığı geniş güvenlik önlemleri aldı.

Trabzonlu iş insanı Efkan Başkan'ın eşlik ettiği Bartholomeos, beraberindeki Ortodoks din adamları ile Sümela Manastırı'na geldi. Ayine Trabzonspor'un Yunan futbolcuları Anastasios Bakasetas ve Dimitrios Kourbelis de katıldı.

Sabah saat 10.30'da başlayan ve yaklaşık 3 saat süren "Meryem Ana'nın Göğe Yükseliş Günü" ayininde Ortodoks dini ritüellerine özel dualar edildi, ilahiler okundu. Bazı katılımcıların duygusal anlar yaşandığı görüldü. 

Trabzonspor'a sevgisi bilinen Bartholomeos'a halkın ilgisi yüksek oldu.

BARTHOLOMEOS: ORTAK DEĞERİMİZİ MERYEM ANA'YI ANIYORUZ

Patrik Bartholomeos ayin sonunda yaptığı konuşmada 88 yıl sonra ilk olarak 2010'da Sümela Manastırı'nda yapılan ve bu yıl 10'ncusu gerçekleştirilen ayinden dolayı minnettarlık ve mutluluk duyduklarını söyledi.

Bu yıl 10'uncu kez Sümela Manastırı’nda Kur’an-ı Kerim’de de adına sure olan, Müslüman dünyası ile ortak değerleri Meryem Ana'yı andıklarını dile getiren Bartholomeos, bu tarihi mekana destek veren Osmanlı padişahlarına da dua ettiklerini belirtti.

Tarihi manastırda ayin yönetmekten büyük onur duymanın yanı sıra, manevi hazzını da yaşadığını ifade eden Bartholomeos, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere burada olmamıza yardımcı olan bakanlarımıza, Sayın Vali Bey'e ve yerel yöneticilere şükranlarımızı ifade ederiz. Ziyaretimizde gerekli tedbirleri alan emniyet teşkilatı mensuplarına teşekkür ederiz. Bugün onlar için de dua ettik. Vazifeleri son derece mesuliyetlidir" dedi.

'TRABZONLULARIN SEVGİSİ BİZİ ÇOK MUTLU EDİYOR'

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Yunanistan'ın tek Karadeniz kökenli metropoliti Pavlos Apostolidis'i de anan Bartholomeos, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisinin memleketi Trabzon’a olan sevgisi o kadar büyüktü bu sevgiyi bize ve Patrikhane’ye aşıladı. Trabzon’a her gelişimizde sizlerin sevgisine mazhar oluyoruz. Bu sevgi ve ilgi bizleri çok mutlu ediyor, çok duygulandırıyor. Bizim için kutsal olan bugünde, yaptığımız ayinde, sevgili Trabzon halkı için de dua ettik. Elbette başarılar yazmaya devam eden Trabzonspor’un ideali niyetlerini taktir ediyor ve takip ediyoruz, başarıların devamını diliyoruz."

'SAVAŞ BİTSİN, GÖZYAŞLARI DİNSİN'

"Bugünkü ayinimizde bir kez daha dünya barışı için yüce Allah’a yakarırken bu güzel Karadeniz’in etrafında toplanan tüm ülkelerin selametini diledik. Kuzeydeki komşularımız Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sulh yoluna varması için dua ettik. Annelerin, eşlerin gözlerindeki yaşlar dinsin, insanlar perişan olmasın. Barış ortamının yeniden sağlanması en büyük ve öncelikli dileğimizdir. Şehitlerimiz de bugün dualarımızdaydı. Bugün tüm Ortodoks müminlerin kalpleri burada bizimle. Hiç kuşkusuz ki bugün burada bulunan Müslüman kardeşlerimiz dualarımıza katılacak, katılmışlardır. Bu düşüncelerle tüm misafirlerimizi hayır dualarımızla selamlıyor, sıhhat ve afiyetler diliyoruz.''

Bartholomeos'un duasının ardından ayin sona erdi.

Bartholomeos, Fener Rum Patrikhanesi'nden gelen Ortodoks din adamları ve Yunanistan'dan gelen misafirler ayinin ardından Sümela Manastırı'ndan ayrıldılar ve Altındere Vadisi'nde yer alan bir restoranda birlikte yemek yediler.

Daha sonra kent merkezine giden Bartholomeos ve beraberindekiler tarifeli uçakla İstanbul'a geri döndü.