Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan yurt inşaatı mühürlendi

İBB, Fatih ilçe belediyesine verdiği 3 günlük sürenin dolmasının ardından, Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan, İlim Yayma Vakfı’nın yurt inşaatını mühürleyerek durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Fatih'te tarihi Süleymaniye semtinde İlim Yayma Vakfı (İYV) tarafından yapılan inşaat, Süleymaniye Camii'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle günlerdir tartışılıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de Fatih Belediyesi'ne ilçe belediyesi sınırları içindeki inşaattaki çalışmaları durdurması için 3 günlük süre verdi. İlçe belediyesi işlem yapmayınca İBB ekipleri bugün inşaatı mühürledi.

Kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine geri adım atan vakfın ise inşaattaki iskele ve kalıpları söktüğü gözlemlendi.

İnşaatın mühürlenmesinin ardından açıklama yapan İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten, Fatih Belediyesi’ne bir yazı yazıp bu inşaat ile ilgili 3 iş günü içerisinde gerekli işlemlerin yapılmasını istediklerini hatırlattı. İmar Müdürü Gülten şunları söyledi:

BUGÜNE KADAR BİR İŞLEM TARAFIMIZA ULAŞMADI: "Biliyorsunuz kamuoyunda yoğunlukla tartışılan Süleymaniye’nin siluetine etki eden, olumsuz anlamda etki eden inşaatla ilgili bir işlem gerçekleşiyoruz şu anda. Fatih Belediyesi tarafından ruhsatlı olarak yapılan bir inşaatla karşı karşıyayız. Kurulun onayladığı bir proje söz konusu. Ancak kamuoyuna yansıdıktan sonra incelediğimizde, projenin imar planı koşullarına uygun olmadığını, Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmadığını, bir yenileme avan projesinin olmadığını gördük ve müdahale etmek zorunda kaldık. Perşembe günü Fatih Belediyesi'ne bir yazı yazıp bu inşaatın 3 iş günü içerisinde gerekli işlemlerin yapılmasını istemiştik. Bugüne kadar bir işlem tarafımıza ulaşmadı. Dolayısıyla kanundan gelen yetkimiz dahilinde biz şu anda inşaatı durdurmuş durumdayız mühürleyerek.

MEVZUATA UYULMAZSA YIKIM KARARI ALMAK DURUMUNDA KALACAĞIZ: Bundan sonraki süreçte encümen kararı alınacak. Bunun için Büyükşehir Belediyesinin encümene sevk edeceğiz. Encümen bir karar alacak ve ilgililerine bir aylık bir süre vereceğiz. İnşaatın mevzuata uygun hale getirilmesini talep edeceğiz. Yapılmadığı durumda yıkım kararını almak durumunda kalacağız, durum budur. “

Sorular üzerine Süleymaniye çevresindeki diğer çatılı binaların eskiden kalma binalar olduğuna işaret eden Ramazan Gülten, İBB'nin yeni bir avan proje hazırlığında olduğunu da bildirdi.

Gülten, inşaata gerekli koşullar sağlanmadan ruhsat verildiğinin ortaya çıktığını da söyledi.

İYV ve Fatih Belediyesi'nin gerekli düzeltmelerin yapılacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili soru üzerine de Gülten, "Bu işlemin yapılması yasal zorunluluk. Biz bu işlemi yapmak durumunda kalıyoruz. Kamuoyunun rahatlatılması gerekiyor biraz da. Öyle bir durum da söz konusu" dedi.

Ramazan Gülten, söz konusu vakıf ile de görüşmelerin yapıldığını belirterek, "Mahir Başkan da bir açıklama yaptı bu konuda. Ekrem Başkanımız da bir açıklama yaptı. Vakıfla gerekli iletişim zaten sağlanıyor. Fatih Belediyesi ile de gerekli iletişim sağlanıyor. Elbette ki bu süreci kazasız, belasız daha diyalog içerisinde atlatacağız" diye konuştu.

İMAMOĞLU: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da mühürleme işleminin ardından sosyal medya hesabından 'taviz vermeyecekleri' mesajını verdi. İmamoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz” dedi.


FATİH BELEDİYE BAŞKANI TURAN: BİNANIN YASAL OLMASI TOPLUMSAL KABULÜ GEREKTİRMEZ

Fox Tv’de İsmail Küçükkaya’nın programına telefonla bağlanan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ise "İnşaatı süren yurt binasının yasal olduğunu ancak yasal olmasının bazen toplumsal kabulü gerektirmediğini" söyledi. Turan, "İlim Yayma Vakfı nitelikli bir açıklama yaparak Süleymaniye üzerine olan hassasiyetini belirterek gereğini yapacağını bildirdi. Bu teşekkürü hak eden bir davranıştır. Bir defa bu tartışma bitti. Büyükşehir Belediyesi’nin bir şey söylemesinin anlamı yok. İnşaat şu an durdu. Kurulların alacağı karar bekleniyor. Hangi kat nasıl alınacak onu konuşacağız. Burada yetki ve sorumluluk İBB’nin elindedir. İnsanın sadece bir olay olduğunda yetkisinin aklına gelmesi eksik bir şeydir" diye konuştu.

İLİM YAYMA VAKFI: KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ

Konuya ilişkin açıklama yapan İlim Yayma Vakfı Başkan Vekili Nurettin Alan, "Durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız" diye konuştu.

Nurettin Alan, inşaatın durdurulduğunu vurgulayarak, "Konu sosyal medyada yayıldıktan sonra iki kez açıklama yaptık. Açıklamada, 'inşaatın Süleymaniye silüetine hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini kabul ediyoruz' diye belirttik. Sosyal medyadaki tepkileri anlayışla karşıladığımızı belirtmiş, inşaatı durdurduğumuzu söylemiştik. Açıklamalarımızı yaptıktan sonra inşaatı durdurduk. Hal böyleyken durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan biz bir vakıfız. Çalışmalarımızı vakfımızın amaçları doğrultusunda yapıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız. Süleymaniye konusunda hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımızla aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bizi uyaran vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim inşaatımızın gölgesi dahi Süleymaniye'nin üstüne düşmeyecek. İnşaatı zaten durdurmuş ve kurulların alacağı karara uyacağımızı söylemiştik. Bunun bir siyasi malzeme haline dönüştürülmesi en istemediğimiz şeydi. Bundan sonra biz bu konuda açıklama yapmayacağız. Vakfımızın inşaatı ile ilgili mimari açıdan çalışmaları yapacağız ve Süleymaniye'nin kubbelerinden görünen görüntüleri ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.  

'SÜLEYMANİYE'NİN KUBBELERİNİ AŞAN BİR BİNA OLMAYACAK'

İnşaatın Süleymaniye Camii'nin manzarasını kapatmayacağını belirten Alan, "Orası bize yurt yapmak şartıyla bağışlanmış bir yer yurt yapılsa dahi hiçbir şekilde Süleymaniye'nin kubbelerini aşan bir bina olmayacak. Hiç kimse Süleymaniye'nin bahçesinden baktığında o görüntüyü görmeyecek. Biz onunla ilgili projemize ilgili kurulların kararları doğrultusunda hareket edeceğiz. Süleymaniye'de tek bir bina yok, orayı çerçeveleyen onlarca bina var. Kamuoyunun Süleymaniye'yi tartışması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

MAHİR POLAT GÜNDEME TAŞIDI

İnşaatın görüntüsünü paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Süleymaniye'nin önünde yükselen bu yapı İlim Yayma Vakfı'nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019'da dönemin İBB'si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli olsa da Süleymaniye Camii silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın!” diyerek inşaatı tartışmaya açmıştı.

Tartışmanın sürmesi üzerine İlim Yayma Vakfı bir açıklama daha yaparak inşaattan feragat ettiğini duyurmuştu: “Süleymaniye, İstanbul’un ruhudur. İlim Yayma Vakfı’nın varlık sebebi, bu ruhun korumasıdır. Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye’nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)