Süleyman Soylu'dan Somalı madencilere: Gerekirse kamu kaynağı kullanacağız

Uyar Madencilik işçileri, Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ikinci bir görüşme gerçekleştirdi. 888 işçinin sorununun gerekirse kamu kaynağı kullanılarak çözüleceğine dair söz alındığını söyleyen avukat Mürsel Ünder, Bağımsız Maden-İş ve işçilerin kararlılığı sayesinde çözüme çok yakın olunduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Tazminat haklarını alabilmek direnen Somalı maden işçileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya geldi.

Uyar Madencilik'ten haklarını alamayan Somalı maden işçileri başlattıkları Ankara yürüyüşünün ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüş, 15 Ocak'a kadar tazminatlarının ödenmesi için söz almıştı.

Soylu'nun verdiği süre dolmadan İçişleri Bakanlığı madencilerle görüşmek istedi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, İdris Sarıkaya, Ali Faik İnter ve avukat Mürsel Ünder'den oluşan heyet saat 11.00'de yapılacak toplantı için Soma'dan dün gece hareket etmişti.

Ankara'da gerçekleşen toplantıdan sonra madencilerin avukatı Mürsel Ünder detayları anlattı.

BAKANLIK 888 MAĞDUR İŞÇİ TESPİT ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen heyetten Mürsel Ünder, daha önce 15 Ocak için verilmiş bir söz vardı diyerek, bakanlığın verdiği çözüm sözünün hangi aşamada olduğuna ilişkin görüştüklerini söyledi.

Bakanlığın 888 kişilik mağdur listesi hazırladığını öğrendiklerini aktaran Ünder, "Mağdur listesinin yaklaşık bütçesi ile ilgili bir tespit yapıldığı söylendi" dedi.

Çözüm noktasında ödeme ve kaynak ayırma aşamasında olunduğuna dile getiren Mürsel Ünder, "Bakanın en kötü ihtimale değinerek gerekirse kamu kaynaklarından bütçe ayrılacağı ve işçilerin mağduriyetinin giderileceğini söyledi" diye konuştu.

'İŞÇİLERİN KARARLILIĞI ÇÖZÜMÜ BU AŞAMAYA GETİRDİ'

Çözüm için başka seçeneklerde olduğunu belirten Mürsel Ünder sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Birkaç bakanlık ile konunun istişare edilmesi gerekiyormuş. Yasa mı çıkarılacak, patrona ödetme yoluna mı başvurulacak, kamu kaynakları mı kullanılacak bilmiyoruz. İlgili bakanlıklar arasında yapılacak görüşme sonrasında bir karar verilecek. Uyar maden işçilerinin mağduriyeti çok kısa süre içerisinde çözülecek. Bakanlık işverenle de görüştü ancak bu detaylar bizimle paylaşılmadı. Bizim izlenimimiz sorunun çözümüne ilişkin somut adım atıldığı yönünde oldu. Sendika öncülüğü ve işçilerin kararlılığı sayesinde bu aşamaya gelindi."

'ÇÖZÜM İRADESİNİN ALTI ÇİZİLDİ'

Ankara'daki görüşmeyi değerlendiren Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, müzakere sürecindeki ciddiyetin farkındayız diyerek, "Bizzat bakanın kendisiyle heyetimiz ikinci bir görüşme gerçekleştirdi" dedi.

Çözüm aşamasının öncesine değinen Aksu, şunları söyledi:

"Daha önce Enerji Bakan Yardımcısı ve İçişleri Bakan Yardımcısı ile toplantı yapmıştık. Müzakere düzeyinin gücü açısından önemli bir seviye. Öte yandan Soma kömürlerinde 3 bin 500 madenci paralarını alacak. Soma'da bir heyecan var. Uyar Madencilik'te mağdur olan 888 işçinin mağduriyetinin giderilmesi noktasında çözüm iradesinin tekrar altı çizildi. Ancak olumsuz bir durumda işçiler, mücadelenin nasıl yürütüleceği deneyimi ve birikimine sahipler. Sokakta olmamızı gerektiren bir durum yok. Yarın işçi arkadaşlarla geniş bir toplantı yaparak durumu değerlendireceğiz" diye konuştu.