Sulardaki ağır metal oranları arttı: 'JES'ler Aydın'ı zehirliyor'

JES'in yarattığı kirlilikle gündeme gelen Germencik'te 4 artezyen kuyusundan alınan numuneler ağır metal oranlarının arttığını gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Daha önce jeotermal enerji santrallerinin (JES) yarattığı kirlilik ile gündeme gelen Aydın’ın Germencik ilçesinde Devlet Su İşleri (DSİ) ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin yeraltı suları ile ilgili yaptığı araştırmada insan ve hayvan sağlığına zarar veren, standartların çok üstünde bor, demir, alüminyum, çinko ve selenyum, gibi ağır metallere rastlandığı ortaya çıktı.

Aydın Valiliği'nin talimatı üzerine Germencik'teki Alangüllü ve Hıdırbeyli mahallelerinde JES’lere 200-400 metre mesafe uzaklıkta bulunan incir ve zeytin bahçelerindeki 4 adet artezyen kuyusundan su numunesi alınarak ağır metal analiz çalışması yapıldı.

Yapılan çalışmada "İçme Suyu Kalite Parametreleri Yönetmeliği" değerlerine göre demirin 20 bin, alüminyumun 7 bin 500, arseniğin 5 bin 300, lityumun 5 bin, molibdenin 4 bin 300, manganın 4 bin 300, kurşunum 2 bin 900, nikelin bin 900, kromun 400, baryumun 250, selenyumun 200, kobaltın 60, çinkonun 15, borun ise 8 oranında attığı saptandı.

AĞIR METAL DEĞERLERİ 15 YILDA 24 İLE 264 KAT ARTTI

Söz konusu ağır metal seviyeleri ile Ege Üniversitesi'nden Mustafa Bolca ve arkadaşlarının 2007-2008 yıllarında aynı bölgede yapmış olduğu ölçümler karşılaştırıldığında aradan geçen 15 yılda bazı değerlerin 24 ile 264 kat arasında arttığı belirlendi. Öte yandan tarım alanlarının yoğun olduğu bölgede saptanan ağır metal değerlerinin sadece İçme Suyu Kalite Parametreleri Yönetmeliği'ne göre değil, Sulama Suyu Kalite Parametreleri Yönetmeliği'ne göre de yüksek olması dikkat çekti.

'KİRLİLİĞİ HALKTAN GİZLEMEK İSTEDİLER'

Germencik Çevre Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya, yaşanan süreci anlatarak, yetkililerin ilk başta kirliliği halktan gizlemek istediğini ifade etti. Çetinkaya, "2022 yılının temmuz ayında bizlere bölgede yaşayanlardan, arazi sahiplerinden yoğun olarak şikayetler gelmeye başladı. İnsanlar soğuk akan artezyen sularının sıcak akmaya başladığı, bazı bölgelerde sularda koku olduğu yönünde şikayetler vardı. Vali ile görüştük. O da DSİ bölge müdürünü aradı. Bölgeye gelerek örnek aldılar. Sonuçlarının bize iletileceğini söylediler. Aradan 4 ay geçti, kimse haber vermedi. Biz aradığımızda bölge müdürünün emri olduğunu ve sonuçları veremeyeceklerini söylediler. Yazılı dilekçe ile de başvurduk ancak alamadık. En son Ankara Bilgi Edinme ve Değerlendirme Üst Kurulu'na bilgi edinme hakkımızın engellendiğine ilişkin başvuruda bulunduk. Bu başvurunun ardından sonuçları alabildik. Burada belli şekilde JES'lerden kaynaklı olarak yeraltı sularının kirlendiği gözle görülüyor. Bu kesin. Yetkililer de bunu halktan gizlemek istediB" dedi.

Germencik Çevre Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya

'HER GÜN 10 KİŞİ KANSERDEN ÖLDÜĞÜNDE KADER Mİ DENİLECEK?'

Germencik Belediye Başkanı ile görüştüğünü ve analiz sonuçlarını ilettiğini belirten Çetinkaya, yetkililere de çağrıda bulunarak son olarak şunları söyledi; "Hiç kimse hiçbir yetkili 'Nedir bu durum?' demiyor. Aydın resmen zehirleniyor. Önce toprağı sonra havası şimdi de suyu zehirlendi. Aydın çöl olma yolunda hızla ilerliyor. Kanser vakaları arttığı resmi rakamlarla da sabit. Ölüm hızının 8 kat arttığı, yeraltı sularının kirlendiği de belirtiliyor. Ne yazık ki bu kirlenme devam ediyor ve dur diyen yok. Bu ülkede yönetmeliğe aykırı yapılara imar affı ile insanları yerleştirerek depremde 10 binlerce ölümüne 'kader' denildi. Burada da her gün 10 kişi kanserden öldüğünde 'kader', 'fıtrat' denilip geçilecek mi? Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce bu soruna bir çözüm bulunmalıdır."

Etiketler aydın jes