Sular altında kalacak Yusufeli'de mezarlıklar da nakledilecek

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapımı devam eden 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçede mezarlıkların da taşınacağı açıklandı. Belediye tarafından yapılan açıklamada mezar tespit çalışmalarına başlanıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

ARTVİN - Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013 tarihinde, donemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısı ile temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatını tamamlanmak üzere. 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise ’çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı su tutmaya başladığında yaklaşık 20 bin nüfuslu Yusufeli ilçesi de sular altında kalacak. Taşınan ilce merkezinin yapımına devam edildiği ve vatandaşların 9 ay içinde yeni evlerine yerleşmeye başlayacağı belirtildi.

MEZARLIKLAR NAKİL EDİLECEK

Yusufeli Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Baraj ve HES Projesi tamamlandığında ilce merkezi dahil birçok köyün kısmen veya tamamen etkileneceğini belirterek, "Bu nedenle Yusufeli merkez mezarlıkları da dahil olmak üzere birçok köy mezarlığı da su altında kalmış olacak. Su altında kalacak olan mezarlıkların nakil işlemleri DSİ tarafından yapılacak. Yönetmelik kapsamında DSİ, öncelikle kısmen baraj rezerv alanı içinde kalacak köylerin mezarlıklarını taşımak için köy muhtarlıklarıyla beraber tespit yapılmasını ve muhtarlıkların tespitte yardımcı olmalarını talep etti. Yusufeli Barajı’ndan tamamen etkilenen ilce merkezi, mahalleler ve etkilenen köyler için ilerleyen süreçte aynı işlem gerçekleştirilecek" denildi.