Sudani: Kerkük'te sivillerin ölümüne neden olanlar yargılanmalı

Kerkük'te yaşanan ve en az 4 kişinin ölümüne sebep olan çatışmalara ilişkin konuşan Irak Başbakanı Sudani, sivillerin ölümüne neden olanların yargılanması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Başbakan Muhammed Şiya Sudani, Kerkük’te sivil halkın ölümüne neden olanların tereddütsüz bir şekilde yargılanması gerektiğini söyledi. Irak Bakanlar Kurulu, Sudani’nin başkanlığında toplandı. Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, toplantıda ülkede yaşanan son gelişmeler gözden geçirildi, hükümet programını uygulanması ele alındı.

Kerkük’te bir süreden beridir devam eden ve en az 4 kişinin ölümüne sebep olan eylemler de Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldi. Rûdaw'ın aktardığına göre Sudani, Kerkük'teki tüm siyasi tarafların iç huzuru korumakla sorumlu olduklarını belirterek, kimsenin şiddet ve çatışma mantığına yönelmemesi gerektiğini söyledi. Bu durumun Irak'ın genelini etkileyeceğini vurgulayan Sudani, dün verdiği talimatlara dikkat çekti. Sudani, yetkililere yasaları uygulama ve halkın ölümüne neden olanları yargılama konusunda tereddüt etmemeleri gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te IŞİD'in ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı. IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor. Binanın Başbakan Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıkları yapıldığı iddialarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor. Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ırak kerkük IKBY