Sudan'da paramiliter güçlerin lideri çatışmaların ardından ilk kez görüntülendi

Sudan'da ordu ile çatışan paramiliter Hızlı Destek Güçleri'nin lideri Muhammed Hamdan Dagalu'nun görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan'da Hızlı Destek Güçleri'nin 'Hımidti' lakabıyla bilinen lideri Muhammed Hamdan Dagalu'nun, çatışmaların patlak vermesinin ardından ilk kez görüntülendiği iddia edildi. Söz konusu görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı. 

Görüntülerin, Hartum'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çekildiği belirtildi. 

MISIRLI ELÇİLİK ÇALIŞANI ÖLDÜ

Öte yandan Mısır, Sudan'daki çatışmalarda Hartum Büyükelçiliği'nde görevli bir kişinin yaralandığını duyurdu. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmaların, elçilik çalışanları ve Mısır vatandaşlarına etkisi hakkında bilgi verildi.

AA'nın aktardığına göre, Sudan'daki çatışmalarda Mısır'ın Hartum Büyükelçiliği'ne mensup bir kişinin ateşli silahla yaralandığı belirtilen açıklamada, yaralının kimliği veya kimler tarafından vurulduğuna dair ise bilgi verilmedi. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd de yaptığı açıklamada, "Mısır gibi (Sudan'da) on binden fazla vatandaşı olan ülkeler, tehlikenin artması sonrasında sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesine ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE DE DİPLOMATLARINI TAHLİYE ETTİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Sudan'da İngiliz diplomatlar ve ailelerinin başkent Hartum'dan tahliye edildiğini açıkladı. Sunak, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İngiliz silahlı kuvvetlerinin, şiddet olaylarının ve elçilik personeline yönelik tehditlerin önemli ölçüde arttığı bir dönemde Sudan'daki İngiliz diplomatlar ve ailelerinin hızlı şekilde tahliyesini tamamladığını bildirdi.

Sunak, "Tarafları silahlarını bırakmaya ve sivillerin çatışma bölgelerini terk edebilmelerini sağlamak üzere derhal insani ateşkes uygulamaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, yabancı diplomatlara yönelik artan tehditler nedeniyle İngiltere'nin büyükelçilik personelini Sudan'dan tahliye ettiğini belirtti. Savunma Bakanı Ben Wallace da bu sabah İngiliz silahlı kuvvetlerinin, ABD, Fransa ve diğer müttefiklerle askeri bir operasyon gerçekleştirdiğini belirterek, artan tehditler nedeniyle İngiliz büyükelçiliği personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Hartum'dan tahliye edildiğini bildirdi.

FRANSA: OPERASYONLAR BAŞLADI

Fransa da, çatışmalar nedeniyle vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin, şiddetli çatışmaların ikinci haftaya girdiği Sudan'da diplomatik personeli ile vatandaşları için hızlı tahliye operasyonu başlattığı belirtildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Avrupalı müttefiklerin koordinasyonuyla gerçekleştirilen operasyonda Fransız vatandaşlarının yanı sıra Avrupalı diplomatlar ve vatandaşların da dahil edildiği ifade edildi. 

Geçtiğimiz saatlerde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hartum Büyükelçiliği'ndeki diplomatik operasyonları askıya aldıklarını ve tüm diplomatik personeli tahliye ettiklerini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Sudan dagalu hartum