BBC: Sudan'da bazı dini okullarda çocuklar zincirleniyor, işkenceye uğruyor

Sudan'da birçok dini okulda çocukların istismara uğradıkları, zincirlendikleri ve dövüldükleri ortaya çıkarıldı. Okul yöneticileri tarafından işkenceye maruz bırakılan çocuklardan 14 yaşındaki Mohamed Nader'in babası, "O kadar kötü dövüldü ki, omurgası görünüyordu" dedi.

Fotoğraf: BBC/Fateh Al-Rahman Al-Hamdani/Jess Kelly
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan'daki birçok dini okulda çocuklara sistematik olarak şiddet uygulandığı ve istismar edildikleri ortaya çıkarıldı. BBC Arapça Servisi'nin iki yıllık araştırmasına dayandırılan haberde, 18 ay boyunca ülke genelinde 23 okulu gezen muhabir Fateh Al-Rahman Al-Hamdani okul yetkililerinin çocukları zincirlediğini ve dövdüğünü aktardı. Çocuklardan bazılarının beş yaşında olduğu belirtildi. 

'Khalwas' olarak isimlendirilen okullarda, çocuklara şeyhler tarafından işkence uygulandığı kaydedildi. 30 binden fazla dini okulun yer aldığı ülkede, ücretsiz eğitim verildiği için yoksul ailelerin çocuklarını bu okullara göndermek durumunda kaldığı belirtildi.

İki yıllık araştırmasına 2018'de başlayan Al-Hamdani'nin konuştuğu çocuklardan biri, bazen şeyhlerin altı-yedi kişilik gruplar halinde onları zincirlediklerini söyledi. "Bizi zincirleyerek koşmaya zorlarlar" ifadelerini kullanan çocuk, "Birimiz düşerse, tekrar ayağa kalkmamız için bizi kırbaçlarlar. Bunun, bizim için iyi olduğunu söylerler" dedi.

'DAYAKLAR GÜNLERCE SÜRÜYORDU'

Dini okullarda şeyhler tarafından işkenceye maruz bırakıldıktan sonra hastaneye kaldırılan 14 yaşında iki çocuktan birinin babası ise "Onları yiyecek ve su vermeden beş gün boyunca bir odada tuttular" dedi. Mohamed Nader isimli çocuğun babası, "O kadar kötü dövüldü ki, omurgası görünüyor" ifadelerini kullandı. Şeyh Hüseyin adında bir kişi tarafından yönetilen okulda işkence gören 14 yaşındaki Mohamed Nader, arkadaşı İsmail ile beraber kaçmaya çalıştıklarını ancak yakalandıklarını ve dayakların günlerce sürdüğünü dile getirdi: "Beni kırbaçlamadan önce karnımın üzerine yatırdılar. Okuldakiler uyurken bir çok kişi bizi dövmeye geldi. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyorum, hastanede uyandım."

ÖĞRETMENLER KEFALETLE SERBEST BIRAKILDI

Olayla ilgili iki öğretmenin darp ile suçlandığı, daha sonra kefaletle serbest bırakıldığı belirtildi. Mohamed Nader okulda, yetkililerin yanı sıra yaşça büyük çocuklar tarafından da öğrencilerin istismar edildiğini söyledi.

Al-Hamdani, Şeyh Hüseyin'in çocukları dövmenin 'yanlış olduğunu kabul ettiğini' ancak zincirlemenin ve kırbaçlamanın 'faydası olduğunu' söylediğini aktardı. Cinsel istismar ve taciz olaylarını sorduğunda ise, Şeyh Hüseyin'in kendisini 'Kuran'a saldırmakla suçladığını' dile getirdi.

DURUŞMA ERTELENDİ 

Olayın ardından Mohamed Nader'in ailesi dava açmaya karar verdi. Anne Fatima, Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir'in iktidarına karşı 2018 yılında başlayan protestoların ardından 'daha iyimser baktıklarını' dile getirdi. Fatima, "Geçmişte haklarımız yoktu ama şimdi farklı" dedi. Ancak duruşma, sanıkların birinin gelmemesi üzerine ertelendi. (DIŞ HABERLER)