Sudan ordusu: Darbe girişiminin arkasında Beşir'in destekçileri var

Sudan ordusu, bu sabah engellendiği açıklanan darbe girişiminin arkasında 30 yıl sonra halk isyanıyla devrilen eski devlet başkanı Ömer el Beşir'i destekleyen isimlerin bulunduğunu açıkladı.

2019'da patlak veren halk isyanına ordunun destek vermesi sonrası ordu tarafından görevden alınan Ömer el Beşir hâlâ yargılanıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sudan ordusu bu sabah önlendiği açıklanan darbe girişiminin arkasında, 2019 yılında halk isyanı sonrasında asker tarafından görevden alınan eski devlet başkanı Ömer el Beşir'in destekçilerinin bulunduğunu açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, 21 subayın ve bazı askerleri darbe girişimi nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Bazı askerler için aramaların sürdüğü belirtilirken, darbe girişiminden etkilenen tüm noktaların da ordunun kontrolünde olduğu bilgisi verildi. 

Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok, darbe girişimine ilişkin televizyondan yaptığı açıklamada, "Yaşanan şey ordunun içinden ve dışından sahnelenen bir darbeydi ve bu, önceki rejimin düşüşünden bu yana sivil demokratik geçişi durdurmak isteyen kalıntıların bir uzantısı" ifadelerini kullandı.

Sudan'da 2019 yılında 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer El Beşir'e karşı hayat pahalılığı nedeniyle patlak veren protesto dalgasında ordu protestoculardan yana ağırlığını koymuş ve Beşir asker tarafından görevden alınmıştı. Ülkede bir geçiş yönetimi oluşturulurken, 2024 yılında seçim düzenlenmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)