Starbucks boykot sonrasında karpuzlu bardak mı hazırladı?

İsrail saldırıları sonrasında boykot çağrıları yapılan kahve zinciri Starbucks'ın Filistin'e destek için karpuz desenli bardak satmaya başladığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde, Starbucks’ın maruz kaldığı boykotlardan sonra yeni karpuz motifli bardaklar satmaya başladığı öne sürüldü. 

İddiaya göre İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki saldırı nedeniyle yapılan boykot işe yaramıştı ve Starbucks, yeni karpuz motifli bardaklarıyla kaybettiği müşterilerine Filistin’i desteklediğini göstermek istiyordu. Karpuz dilimi, Filistinlilerin özgürlük ve direniş sembolü olarak biliniyor. 

Teyit.org'dan Öyküm Hüma Keskin'in araştırmasına göre, görsel arama sonuçları, karpuz motifli bardakların İsrail-Filistin çatışması yeniden başlamadan önce piyasaya sürüldüğünü gösteriyor. 5 Mayıs 2023’te Starbucks’ın Instagram hesabında, karpuz motifli bardakların paylaşıldığı görülüyor. 

Starbucks’ın Haziran 2023 Facebook paylaşımlarında da karpuz motifli bardak yer alıyor. Marka, bu ürünleri “Starbucks yaz koleksiyonu” ifadeleriyle piyasaya sürmüş. 

Bazı TikTok kullanıcılarının 6 Mayıs 2023’te paylaştığı videolarda da karpuz motifli bardak görülüyor. 

Snopes’un ulaştığı Starbucks sözcüsü Jaci Anderson, e-posta yoluyla bu bardakların Starbucks’ın Britanya’daki yaz koleksiyonunun bir parçası olarak Mayıs 2023'te piyasaya sürüldüğünü ve İsrail-Hamas çatışmasıyla bağlantısı olmadığını söyledi.

KARPUZ 1967’DEN BERİ FİLİSTİN DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ

Karpuz dilimi, Filistinlilerin özgürlük ve direniş sembolü olarak biliniyor. 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçirince işgal altındaki topraklarda Filistin bayrağının açıkça sergilenmesi yasaklandı. İsrail, bu yasağı 1993’e, yani İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün karşılıklı olarak tanınmasını sağlayan Oslo Anlaşmaları yürürlüğe girene kadar sürdürdü. 

Bu yasaklara karşı Filistin halkı, karpuz dilimini bir direniş sembolü olarak kullanmaya başladı. Çünkü karpuz diliminin Filistin bayrağı ile aynı renkleri taşıyordu.

Günümüzde birçok insan Filistin’e desteğini göstermek için günlük kıyafetlerinden duvar grafitilerine, sanat eserlerinden sosyal medyadaki emojilere kadar yaygın bir biçimde karpuz dilimini kullanmaya devam ediyor.