Standart Sapma: Kadınlar, çocuklar öldükçe biz de ölüyoruz

Standart Sapma’nın yeni şarkısı “Umudum Rüyalar” tüm dijital platformlarda yayınlandı. Yine toplumsal olaylara dikkat çeken bir klip hazırlayan grubun kurucusu ve bas gitaristi Kaan Okay, “Kadınlardan, çocuklardan, olaylardan, kısacası hayattan ilham alıyoruz. Onlar öldükçe biz de ölüyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şarkılarında özellikle kadına şiddet ve çocuk istismarı ile ilgili konuları işleyen Standart Sapma’nın yeni şarkısı “Umudum Rüyalar” tüm dijital platformlarda yayına girdi. Rinata Entertainment etiketiyle yayınlanan şarkıda gruba vokallerde Mehmet Hepeyitürk ve Aslı Gündoğu eşlik ediyor. Klibin fikri, senaryosu ve yönetmenliği ise Özcan Bitik tarafından yapıldı.

2016 yılında aynı zamanda grubun bas gitaristi olan Kaan Okay tarafından kurulan Standart Sapma, İzmir’deki çeşitli sanatçılarla çalışıp feat projeler yaparak müziğini tanıtmaya başladı. Stüdyo çalışmalarını kurulduğu yıldan itibaren İzmir’de bulunan Stüdyo Negatif’te yapan grubun söz ve müziklerini ağırlıklı olarak Kaan Okay yazıyor. 2017 yılında Merve Yılmaz ile “Uyanış” ve 2018 yılında “Boşver” adlı şarkıyı çıkartırken, 2019 yılında “Tertemiz Ölmek İstiyorum" albümüyle güzel bir çıkış yakaladılar.

.

2020 yılında davulcu Samet Zahireci’nin katılmasıyla “Meğer Masalmış” teklisi yayınlandı. Daha sonrasında, İzmir’deki çeşitli sanatçılarla feat çalışmalar yaparak “Akustik Sapma” albümü çıkartıldı. İzmir’deki yetenekli müzisyenlerle çalışılan Akustik Sapma isimli mini albüm, dört şarkıya dört farklı vokalin eşlik etmesiyle dikkat çekti. Akustik Sapma albümünde bulunan “Yanından Gitmem” şarkısı Sevgi Başar’ın yorumuyla ve iyi bir dinlenmeyle kendi şarkılarının arasında ön sıralarda yerini aldı. 2021 yılında ise gruba Emre Onan (gitar, back vokal) katıldı. Emre Onan’ın gelmesiyle birlikte grubun “Umudum Rüyalar” adlı son şarkısı yayınlandı. 8 Ocak’ta tüm dijital platformlarda yer alan “Umudum Rüyalar” şarkısının vokallerine Aslı Gündoğu ve rapçi Mehmet Hepeyitürk eşlik ederken ülkemizin toplumsal sorunlarıyla ilgili bir de klip yayınlandı.

.

'DÜNYA BU KADAR GÜZELKEN İÇİNDE BARINDIRDIKLARI NASIL BU KADAR ÇİRKİN?'

Kaan Okay, yaptıkları işi sanat olarak gördüklerini ve “sanat sanat içindir” görüşünü kabullendiklerini vurgulayarak, kadınlardan, çocuklardan, olaylardan, kısacası hayattan ilham aldıklarını ifade etti. “Onlar öldükçe biz de ölüyoruz” diyen Okay, bu yüzden insanlara şarkılarıyla ve klipleriyle ulaşarak farkındalık kazandırmak istediklerini kaydetti. Başarılı bas gitarist, her şeyin kavgayla değil, bazı şeylerin de sanatla çözülebileceği kanısında olduklarını söyleyerek, sıkça kendilerine “Dünya bu kadar güzelken nasıl olur da içinde barındıkları bu kadar çirkin?” sorusunu sorduklarını belirtti.

.

‘ÇOCUKLARIN GELECEKLERİNDEN CEVAPLARI’

Şarkı sözlerini genel olarak çocuklar üzerine yazdıklarına dikkat çeken Okay, “Ve o çocukların geleceklerinden cevap olarak yazıldı. Aslında o çocuklar büyüdü ve çocukluklarına mesaj gönderiyor; dünyadan beklentim yok. Dünyanın bizden beklentisi var aslında.”

Okay, daha önce birlikte çalıştıkları Sevgi Başar’la ilerleyen günlerde bir feat proje daha gerçekleştireceklerini aktararak, kuruluşundan itibaren feat projeler yapan Standart Sapma’nın artık feat çalışmaları bırakıp sadece grup üyeleriyle ilerleyeceğini söyledi.

Umudum Rüyalar şarkısını dinlemek için:

Spotify: spoti.fi/3q1j8OI

Apple Music: apple.co/3pZpbTJ