Sri Lanka'da yakıt krizi: Otomobillere benzin satışına ara verildi

Tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Sri Lanka'da özel araçlara iki hafta süreyle benzin ve mazot satışı yapılmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sri Lanka'da otomobil sürücüleri iki hafta boyunca benzin veya mazot satın alamayacak. Ülke stoklarında kalan yakıt, sadece otobüs ve trenlerle gıda sevkiyatı ve sağlık hizmetinde kullanılan araçlara verilecek.

Hükümet, yakıt sıkıntısıyla baş edebilmek için yabancı şirketlerin Sri Lanka'da petrol ithalatı ve satışı yapmasına izin verecek. Ülkede daha önce sadece devlete ait Ceylon petrol şirketiyle Hindistan'ın petrol devlerinden IOC ithalat ve satış yapabiliyordu. Yaklaşık 22 milyon nüfuslu ülkede şehir merkezlerindeki okullar kapatılırken, özel sektör ve kamu çalışanlarından evden çalışmaları istendi.

'HİÇ BU KADAR AĞIR BİR KRİZ YAŞANMADI'

Gıda ve yakıt ithal edecek para bulamayan hükümet Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 3 milyar dolarlık bir kredi anlaşması için görüşmeler yapıyor. Sri Lanka ayrıca Rusya ve Katar gibi ülkelerden ucuz petrol almaya çalışıyor. Sri Lanka Hükümet Sözcüsü Bandula Gunewardena, ülke tarihinde hiç bu kadar ağır bir kriz yaşanmadığını söyledi.

'STOKLAR TÜKENMEK ÜZERE'

Hükümet yetkilileri hafta sonunda ülkenin stoklarında sadece dokuz bin ton mazot, altı bin ton da benzin kaldığını ve bunların temel hizmetlerde kullanılacağını açıklamıştı. Bu yakıtın ise en fazla bir hafta yetmesi bekleniyor. Sri Lanka Enerji Bakanı Kanchana Wijesekera "Yeni stoklar için elimizden geleni yapıyoruz. Ama başarıp başaramayacağımızı bilmiyoruz" dedi.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe bu ayın başlarında gıda, yakıt ve gübre tedariki için önümüzdeki altı ayda en az beş milyar dolara ihtiyaçları olduğunu açıklamıştı. Çiftçilerden pirinç üretimini artırmalarını isterken memurlara tarımla uğraşmaları için haftada bir gün izin verilmişti. (BBC Türkçe)