Sri Lanka'da OHAL ilan edildi

Sri Lanka'da temel ihtiyaç ürünleri ve akaryakıta yapılan zamlara karşı protestolar sürerken, Devlet Başkanı Rajapaksa ülkede OHAL ilan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz ve zamlara karşı protestoların devam ettiği Sri Lanka'da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ülkede OHAL ilan etti. Rajapaksa'nın OHAL ilan kararı, resmi gazetenin ek baskısında yayınlandı.

AA'nın Asian News International'dan (ANI) aktardığına göre OHAL'in, 'ülkedeki mevcut durum ve kamu güvenliği, kamu düzeninin korunması ve toplumun yaşamı için gerekli malzeme ve hizmetlerin idamesi göz önünde bulundurularak ilan edildiği' bildirildi. Polis ayrıca Batı eyaletinde dün gece sokağa çıkma yasağı başlattı. 

Sri Lanka'da Rajapaksa'yı ve ekonomi politikalarını protesto için devlet başkanlığı konutunun yakınında 31 Mart'ta gösteriler düzenlenmişti. "Diktatör Gota" sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere polis, biber gazıyla saldırmıştı. Hükümet, gösterileri "terör eylemi" olarak nitelendirmiş, yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutmuştu.

Devlet Başkanı'nın istifasını talep eden gösterilerde 54 kişi gözaltına alınmış ve bir gün süren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 7,3 milyar dolar borcu olan Sri Lanka’nın 1,6 milyar dolarlık rezerve sahip olduğu ve iflas edebileceği uyarıları yapılıyor.

Sri Lanka’nın başkenti Kolombo'da binlerce kişi, 28 Ocak’ta kötüleşen ekonomik koşulları ve yakıt sıkıntısını protesto etmişti. Protestocular, Rajapaksa yönetiminin yanlış uygulamalarının döviz rezervlerinin erimesine, temel gıda fiyatlarının artmasına ve mutfak tüpü, yakıt gibi temel maddelerde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu savunmuştu. Hükümet, artan fiyatları kontrol altına almak için "acil durum" ilan etmesine rağmen fiyat artışlarına ve stokçuluğa engel olmayı başaramadı. (HABER MERKEZİ)