Srebrenitsa'nın 28'inci yılı: 'Soykırım asla unutulmamalı'

Srebrenitsa soykırımının 28'inci yılında düzenlenen anmada, "Yaşananların dünyanın hiçbir yerinde asla tekrarlanmaması gerekiyor" mesajı verildi. Soykırımda öldürülen 30 kişi daha bugün defnedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te işlenen soykırımın 28'inci yılında başkent Saraybosna ve Mostar kentinde anma törenleri düzenlendi.

AA'nın aktardığına göre, başkentte yerel saatle 12.00'de soykırımda öldürülenlerin anısına sirenler çalarken, kentte bir dakikalığına saygı duruşunda bulunuldu. Saraybosna'da araç kullanan kişiler, siren sesiyle bulundukları alanda kaldı. Soykırımda ölenlerin anısına Bosna Hersek'teki tarihi Mostar Köprüsü'nden ise sessiz atlayış gerçekleştirildi. Mostar Köprüsü'nden yerel saatle 11.07'de yapılan atlayışla 'Srebrenitsa'da yaşananların, dünyanın hiçbir yerinde asla tekrarlanmaması gerektiği' mesajı verildi.

Organizatörlerden Adela Gosto, bugün sessizliğin binlerce kelimeden daha anlamlı olduğunu belirterek, "Bizler her yıl Srebrenitsa soykırımını anmaya devam edeceğiz" dedi.

'28 YILDIR ADALET İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR'

Srebrenistsa'nın 28'inci yılında, Bosna Hersek'teki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında da anma programı düzenlendi. Programa Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Denis Becirovic, konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Bursa Milletvekili Refik Özen, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Srebrenitsa Anma Törenleri Organizasyon Kurulu Başkanı Hamdija Fejzic ile çok sayıda davetli katıldı.

Becirovic, burada yaptığı konuşmada, Srebrenitsa'da yaşanan gerçeklerin sonsuza kadar anlatılması gerektiğini belirterek, "Srebrenitsa anneleri, 28 yıldır adalet için mücadele ediyor. Bu cesur kadınlar her türlü saygı ve hoşgörüyü hak ediyor" dedi. Uluslararası ve ulusal mahkemelerin Srebrenitsa'da yaşananları 'soykırım' olarak nitelendirdiğini hatırlatan Becirovic, "BM savaş zamanı yaptıkları hataları kabul etti. Son dönemde ise savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na aykırı davranılıyor" diye konuştu.

'ORADA YAŞANANLAR İNSANLIĞA BİR UYARIYDI'

Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, video konferansla katıldığı programda, Srebrenitsa'daki soykırımın Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olduğunu vurgulayarak, soykırım inkarıdan üzüntü duyduğunu söyledi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel de mesaj göndererek, Balkanlar'da savaşın yaşanmaması gerektiğini belirtti ve "Srebrenitsa'daki soykırım olmamalıydı. Unutulan soykırım tekrarlanır, dolayısıyla Srebrenitsa'da olanları asla unutmamalıyız" ifadelerini kullandı. Soykırım inkarının güven inşasında bir engel olduğunu belirten Gabriel, Srebrenitsa'da yaşananların insanlığa bir uyarı niteliği taşıdığını aktardı.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt ise soykırımın asla unutulmaması gerektiğini söyleyerek, uluslararası kurumların o dönem gereken katkıyı veremediğini belirtti. Srebrenitsa Anma Törenleri Organizasyon Kurulu Başkanı Fejzic, törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'teki savaş zamanında yaşanan zulüm, katliam ve soykırımın ardından halkın yine barıştan yana olduğunu kaydetti.

SOYKIRIMDA ÖLDÜRÜLEN 30 KİŞİ DAHA DEFNEDİLDİ

Bu yılki törenlerde soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen 30 kişi daha, cenaze namazı kılınarak toprağa verildi. Soykırımın 28'inci yılında toprağa verilen 30 kişinin en genci öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic, en yaşlısı ise 65 yaşındayken öldürülen Nezir Muminovic. Bu yıl toprağa verilen 30 kişinin isimleri şöyle:

"Esad Dzanic, Bekir Music, Sakib Garaljevic, Himzo Mujic, Hasib Ibrahimovic, Redjo Jahic, Rifet Tabakovic, Idriz Mehinovc, Mujo Esmic, Saban Ibric, Senid Hodzic, Semir Djozic, Sabid Ibrahimovic, Mehmed Gerovic, Nisad Selimovic, Halil Avdic, Hasan Smajlovic, Esed Klempic, Sabahudin Selimovic, Husein Zukic, Elvir Salcinovic, Dzemail Alic, Mustafa Mekanic, Ahmedin Halilovic, Zuhdija Lemes, Hasib Mujanovic, Vejsil Mujanovic, Ekber Ridjic, Mevlid Aljic ve Nezir Muminovic."

Ne olmuştu?

Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 721 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı bugün 6 bin 751'e yükselecek. (DIŞ HABERLER)