Sporda cinsiyetçiliğe sıfır tolerans: Hakem Tsarouha, Yunanistan'ın gündeminde

Tribünlerde kendisi hakkında atılan tezahüratlar üzerine AEK-Panathinaikos maçını durduran hakem Tsarouha ve küfre ve cinsiyetçi yaklaşımlara sıfır tolerans yaklaşımı Yunanistan'da 'trend' oldu.

Fotoğraf: Tsaroucha Vaso / Facebook
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da basketbol hakemi Vaso Tsarouha, 12 Şubat Pazartesi gecesi oynanan AEK-Panathinaikos maçını bir taraftarın kendisine yönelik tezahüratları nedeniyle durdurduğu andan itibaren X'te (eski adıyla Twitter) trend oldu. Tsarouha, şiddet, cinsiyetçilik ve küfrün her türlüsüne karşı duruşuyla komşu ülkenin gündeminde. 

Tsarouha, geçtiğimiz dönemde de durdurduğu spor müsabakaları ile gündeme gelmişti. Hakem, küfürlü ve cinsiyetçi tüm slogan ve tavırların karşısında kararlı bir duruş sergiliyor. 

HAKARETLERİ DUYDU, SOYUNMA ODASINA GİTTİ

Pazartesi günü İstanbul menşeli AEK ile başkent Atina'nın köklü kulübü Panathinaikos arasındaki basketbol müsabakasının yönetiminde yer alan hakem Tsarouha, maçın 24'üncü dakikasında tanık olduğu küçük düşürücü ve küfürlü ifadeler karşısında müsabakayı yarıda keserek soyunma odasının yolunu tuttu. 

Tsarouha, tribünlerdeki küfürlü tezahüratın sona erdirilmesi için yapılan anons ve tribünlerin yatışması sonrasında müsabakanın yapıldığı salona geri dönmeye ikna oldu. 

YARIDA KALAN MÜSABAKALAR SERİSİ

Tsaroufa, Mart 2023'te Aris-Peristeri maçını da geçici olarak durdurmuş ve skor kağıdında bunun nedeninin bir slogan olduğu belirtilmişti. Ayrıca stadyumun boşaltılmasını da istemişti. Aralık 2022'de de ise tribün kaynaklı bir 'saldırı' (tükürük) nedeniyle Aris-Lavrio maçını 10 dakika süreyle durdurmuştu. Tsarouha Aralık 2023'te, Union taraftarları tarafından kendisine yöneltilen hakaretler nedeniyle Prometheus-AEK maçını da yarıda kesmişti.

KÜFÜR VE CİNSİYETÇİLİĞE SIFI TOLERANS

Tsarouha, durduğu maçlar sonrasında Yunanistan'da küfre ve cinsiyetçi yaklaşımlara sıfır tolerans yaklaşımı ile tanınmaya başlandı. Tsarouha'nın maçları yarıda kesmesi beraberinde tartışmaları da gündeme taşıdı. Basketbol kuralları uyarınca sahanın boşaltılması kararı, can güvenliği gibi ciddi meselelerin gündeme geldiği süreçlerde alınıyor. Örneğin, bir işaret fişeği doğrudan sahaya atılırsa oyun kalıcı olarak durduruluyor.

Yunanistan Basket Federasyonu'nun uyguladığı kurallar uyarınca taraftarlar siyasi bir şahsiyete, federasyona veya takıma küfürlü sözlü saldırıda bulunduklarında, salonlarda uyarıcı anons yapılıyor. Bu uygulama dördüncü ihtara kadar devam ediyor. Beşinci uyarıda, sözlü saldırıda bulunanlar salonlardan çıkarılıyor. Maç ise geçici süreliğine duruyor. Geçici durdurmanın amacı ise sinirleri yatıştırmak ve düzeni sağlamak.

SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA

Tsarouha'nın 'sıfır tolerans' çizgisi sosyal medyada da tartışmalara neden oluyor. Yunanistanlı sporseverlerin çoğunluğu sosyal medyada cesur hakemin duruşunu 'yersiz' ve 'adaletsiz' olarak yorumladı.  Bazı sosyal medya kullanıcıları ise sporda cinsiyetçi yaklaşımları meşrulaştırma noktasına kadar gitti. Birçok kullanıcı ise Tsarouha'nın kadın olduğu için değil, hakem olduğu için hakarete uğradığını ileri sürdü. 

'BU BİR EĞİTİM MESELESİ'

Sosyal medya kullanıcıların çoğunluğu Tsarouha'nın duruşunu 'provokatif' bulsa da Yunanistan toplumunun ilerici kesimleri kadın hakemin duruşunu alkışlıyor.

Tsarouha'nın kendisi de yakın dönemde Yunanistan basınına verdiği mülâkatta sıfır tolerans stratejisinin arkasında durdu. ONEMAN isimli medya kuruluşuna konuşan tecrübeli hakem, konu hakkında, "Okuduğum bazı şeyler hiç de hoş değil. İnsanların size ve ailenize isimler takması, kanser olmanızı, ölmenizi istemesi hoş değil. Çoğu zaman onları dinlemiyorum. Sadece bir uğultu söz konusu. Ama ben böyle yetiştim. Bu bir eğitim meselesi. Bunu bireysel olarak değiştiremem ama ancak toplum olarak çabalarsak değiştirebileceğimiz bir şey" dedi.

Sıfır tolerans stratejisini savunan Tsarouha, 2022'de Yunanistan'da bir erkek basketbol kupa finali müsabakasını yöneten ilk Yunan kadın hakem olmuştu. Başarılı sporcu ayrıca Avrupa müsabakalarında da yer aldı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)