Adana Demirspor solcu mu, Karagümrük sağcı mı?

Süper Lig'e son bileti, Adana Demirspor'u dün gece penaltılarla geçen Karagümrük aldı. Her yıl olduğu gibi büyük ilgi gören TFF 1. Lig Play-Off finalinde mücadele eden takımların geride bıraktıkları sezona dairse ilginç notlar var...

Google Haberlere Abone ol

Alper Budka      [email protected]

DUVAR - TFF 1. Lig Play-Off Final maçında solculuğuyla meşhur Adana Demirspor, sağcılığıyla meşhur Karagümrük’e yenilerek Süper Lig’e yükselme şansını kaybetti. Bu sonuç elbette futbol romantiklerini pek memnun etmedi. Skor ve oyun hakkında her şeyi başka yerden okumanız, izlemeniz mümkün... Gelin Play-Off’taki kulüplerin aslında 'neyi' temsil ettiğini anlamaya çalışalım.

Adanaspor’u pamuk tüccarlarının, Adana Demirspor’u da demiryolu işçilerinin kurduğu bilinir. Demirspor’a Adanalı olmayan solcuların bile sempatisi vardır. Fakat Adana’daki tüm solcular ADS’li değildir.

Adana Demirspor’un başkanlığını Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak yapıyor. Bilindiği gibi Ethem Sancak, Erdoğan’a 'aşık olduğunu' söyleyen eski solcu bir işadamı… Yakın zamana kadar Kanal 24’ün, Star’ın Akşam’ın sahibiydi. Hatırlarsınız CHP Sakarya’daki tank palet fabrikasının satışına sert tepki göstermişti. Bu fabrika Katarlıların da ortak olduğu BMC şirketine verilmişti. O şirketin yüzde 50,1 hissesi Sancaklar’ın elinde ve bilin bakalım ADS’nin formasında ne reklamı var? Tabii sezon başından beri Adana’daki her maçta dombra çalındığını da bilmezsiniz. Demirsporlu futbolcuların sınır ötesi operasyonlara asker selamıyla destek verdiğini de…

TFF 1. Lig play-off finalinde Adana Demirspor ile Fatih Karagümrük, Eryaman Stadı'nda karşılaştı.

Yeğen Sancak iktidarla samimi ilişkisini gösterirken solcu taraftarından pek çekinmiyor. Hatta Demirspor şampiyon olursa Zeydan Karalar’ın karşısına AK Part’nin Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak çıkarılacağı söyleniyordu. Bu nedenle sezon başından beri özellikle Bursaspor taraftarları ADS’nin 'kollandığını' ileri sürdüler. Lacivert mavililerin lehine çalınan her düdük bir tartışma konusu oldu. Amacım kesinlikle Adana Demirspor’un yakaladığı başarının şaibeli olduğunu ima etmek değil. Ama mevzunun bir de bu tarafı var.

KARAGÜMRÜK'ÜN SEÇİMLERİ, RAKİPLERİN BELEDİYELERİ

Karagümrük ise bundan iki sene önce şirketleşti. Kulübün sahibi eski menajer Süleyman Hurma, tam bir futbolcu simsarı olarak biliniyor. Başkanlığı da İlhan Cavcav’la Aziz Yıldırım’ın bir karışımı gibi… Artık A.Ş.’ye dönüşmüş bir camianın ideolojisi de tartışmalı… Yine de Karagümrük’ün sağcılığı Demirspor’un solculuğundan daha hakiki gibi görünüyor. En azından semtin sandıktaki tercihini ölçmek mümkün… Karagümrüklüler iş bitirici güçlü bir başkana sahip olmaktan memnun olsalar da sezonda beş teknik direktör değiştiren Hurma’nın elinde oyuncak olduklarını düşünüyorlar.

Adana Demirspor’un Play-Off Yarı Final maçında elediği Bursaspor’un da iktidarla (özellikle belediye üzerinden) karmaşık bir ilişki var. Birçok şehrin stadyumunu devlet inşa ederken, Bursa’nın Timsah Arena’sını belediye başkanı Recep Altepe yaptırıyordu. Denebilir ki taraftar biraz da o stadın umuduyla Altepe’ye oy vermişti. Bir türlü bitmek bilmeyen, 7 yılda tamamlanamayan Arena’daki israf ve yolsuzluk Sayıştay raporlarına kadar girince Recep Altepe (Melih Gökçek gibi) istifa etmek zorunda bırakıldı. Yeni belediye başkanı da AK Parti’den seçildi ve Süper Lig’e çıkmaları halinde 2 milyon TL prim sözü verdi. Fakat bu parayı kazanmak Bursalı futbolculara nasip olmadı…

Karagümrük’ün yarı finalde elediği Akhisarspor da bir yerel yönetim tarafından destekleniyor. Zaten eski adı Akhisar Belediyespor’du. Hâlâ formalarında belediyenin reklamını taşıyorlar. Akhisar Belediyesi eskiden AK Parti’nin elindeydi. Son seçimde CHP’ye geçti.

Aslında 1. Lig müessese kulüplerinin rekabeti açısından zengin manzaralar sunuyor. Örneğin Melih Gökçek’e ait olan ve Trabzonlu iş insanı Şenol Ayvaz’a satılan Osmanlıspor, yine Trabzonlu bir iş insanı Faik Ecmel Sarıalioğlu’na ait olan İstanbulspor’a yenilerek bir alt lige düşmüştü. Bu maç sonunda sosyal medyada “Yaşasın cumhuriyet” tweet'lerine rastlamıştık. Fakat TFF’nin önceki gün açıkladığı kararla “pandemi” gerekçe gösterilerek ligden düşmeler iptal edildi. Bir de herkesin hayranlıkla baktığı Altınordu var. Onlar da bu sezon düşmenin eşiğindeydiler. Zira Altınordu’nun sahibi için de 'yetiştirip satmak' önemli. Bilindiği gibi Altınordu başkanı kendi takımında yabancı futbolcuya da karşı…

Fatih Karagümrük 36 yıl sonra Süper Lig'deFatih Karagümrük 36 yıl sonra Süper Lig'de

İSTANBUL'DA YENİ DERBİ

İşte Adana Demirspor ve Karagümrük bütün bu ilişkiler ağı içinden çıkıp finale geldiler. Aslında iki takım da iyi başlamıştı. İkisi de sezonun ilk yarısının ortalarına doğru düşüşe geçtiler. İkisi de çok fazla teknik adam değiştirdi. Öyle ki sezon başında Karagümrük’ün hocalığını yapan Cüneyt Dumlupınar, bugün Demirspor’un başındaydı. Sezon ortasında Karagümrük’ün başına getirilen Erkan Zengin (oyuncu-antrenör olarak) daha önce teknik direktörlüğünü yaptığı takıma karşı oynadı. Bunlar da ayrı hikayeler… Altay 32. haftada çelme takmasaydı, ADS doğrudan Süper Lig’e yükselecekti. Aynı Altay 33. haftada Erzurumspor’u yenebilseydi, Karagümrük Play Off oynayamayacaktı. Adana Demirspor sezon başından beri Hatayspor kadar iyi takım oyunu oynamasa da, bol gollü güzel oyunuyla şampiyonluğu hak etmişti. Mavi şimşeklerin 25 yıllık hasreti bitmedi. Seneye Süper Lig’de Karagümrük-Kasımpaşa derbisini izleyeceğiz. Karagümrük iki sezon üst üste lig atlayarak büyük başarıya imza attı. Kutlu olsun.