Kadın Futbolu’na Dair 5: Sen tuvalete gir, ben kapıyı tutarım

Sağlık açısından da erkek ligleri ile arada bir eşitsizlik söz konusu. Erkek Bölgesel Amatör Lig’de futbolcular ve teknik adamlara TFF tarafından belirlenen özel bir sigorta kuruluşu nezdinde ferdi kaza sigortası zorunlu olarak yaptırılıyor. Federasyon, bir de üzerine bu sigorta giderlerini kendisi karşılıyor. Kadın liglerinde böyle bir sağlık endişesi yok. Çelik gibi kadınlarımız vallahi.

Google Haberlere Abone ol

Erdem Göktürk*

Kadın futboluna dair Kulüpler Birliği önerilerine beşinci yazımız ile devam ediyoruz. Sayın Nihat Özdemir’in beyanlarında yer bulan “kadın futbolunu geliştireceğiz” ifadesi için Türkiye Futbol Federasyonu’nun yapması gerekenleri, ilgilenenler ile şeffaf şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. İlk yazıda, ayrı bir Kadın Futbol Departmanı ve kadın futbol stratejisi oluşturulmasının Türk kadınlarının ve kız çocukların futbol oynama hakları açısından zorunlu olduğunu anlatmıştık. İkinci yazımızda ise kademeleri doğru tasarlanmış bir ligin, profesyonel elit yapıyı ve spora erişim hakkını sağlayacak şekilde yerelliği kapsaması gerekliliğini vurguladık. Üçüncü yazımızda, nitelikli oyuncu yetiştirmek için yapılanları ve yapılmayanları işledik. Dördüncü yazımızda cinsiyet eşitliği açısından değerlendirdik durumu. Şimdi sıra güvenli spor olanaklarında.

TUVALETE GİTMEK İÇİN TAKIM OYUNU LAZIM

Kadınların ve kız çocukların güvenli spor yapabilmeleri için sıkıntı yine Kadın Futbolu’nun net bir yeri olmamasından kaynaklanıyor. Amatör olarak oynanan, ancak Amatör İşler’in sorumlu olmadığı bu ligin öncelikle doğru statlar ve sahalarda oynatılması gerekiyor.

İki soyunma odası, bir hakem odası ve 60x90 metre ölçülere sahip herhangi bir sahayı Türkiye Futbol Federasyonu Kadın Futbol Ligleri’ne uygun kabul ediyor. Bu sahanın kadınların kullanımına uygun olması, kadın tuvaleti olması gibi konuları bir yana bırakalım. Soyunma odalarında tuvalet olmayan sahalarda, kadın futbolcular bazen seyircilerin arasında sıra bekleyerek, genellikle bir arkadaşlarını kapıda nöbete bırakarak ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. O kadar ki, bu ligler soyunma odası olmayan sahaya maç atandığını dahi gördü.

Oysa bu konu Bölgesel Amatör Lig’de ne güzel düzenlenmiş. Maçların oynatılacakları sahaların TFF’nin onayına tabi olduğunu belirten madde ile Federasyon denetim ve onay yükümlülüğünü üzerine alıyor. Kadınların ve kız çocukların, futbolda doğru sahalarda spor yapabilmeleri için bu maddenin kadınlar lig statüsüne eklenmesi gerekmekte. Yapmışken denetlenen konulara zemin kalitesini de ekleyelim.

PROGRAMLAMA YETERSİZLİĞİ RİSK DOĞURUYOR

Yine güvenli spor açısından önemli bir konu maç programlanması. Çatladıkapıspor U13 takımının maçı ile Kadınlar 1. Lig takımlarının maçları birebir aynı şekilde programlanıyor. Bazı durumlarda, sahada maç saatine kadar futbol okulu ya da erkek maçları olduğu için, futbolcu kadınlar doğru ısınma yapamadan sahaya çıkılıyor. Çapraz bağ sakatlıkları biraz mukadderat, çokça da bu yüzden oluyor kadın futbolunda.

İki metre genişlikteki daracık, karanlık koridorlardan ulaşılan soyunma odalarında kadın takımları giyinirken, erkek takımları kapılarının önünde ısınma yapıyor. Bazen erkeler arasında kavgalar çıkıyor, açılan kapanan kapılar sorun yaratıyor. Ciddi olarak kadınların taciz riski olan bir ortama yol açıyor programlama zaafı. Yetkili pek kimsenin ise umurunda değil.

Saha yokluğu bu programlama sıkıntısı için uygun bir bahane olarak kabul ediliyor. Aynı sahalarda, o bölgenin erkek takımı Bölgesel Amatör Lig’e terfi ettiği takdirde, herkesi ittire kaktıra saat bulunabiliyor. Hatta Bölgesel Amatör Lig statüsünde “Müsabaka Organizasyonu” diye bir bölüm var. Diyor ki, maçtan 90 dakika öncesi saha denetlenir, 45 dakika öncesinde takımlar ve hakemler ısınmak için sahaya çıkarlar. İşte bu maddenin, en azından maç öncesi 60 dakikayı kapsayacak şekilde kadın ligleri statüsüne eklenmesi, son üç yıldır Kulüpler Birliği tarafından talep ediliyor sağır kulaklara. Bu yıl da aynı talebi yineliyoruz. Federasyon düzenlediği liglerde spor yapan kadın ve kız çocuklarını korumakla da mükelleftir.

AAA ERKEKLERE SİGORTA YAPIYORMUŞ FEDERASYON!

Sağlık açısından da erkek ligleri ile arada bir eşitsizlik söz konusu. Erkek Bölgesel Amatör Lig’de futbolcular ve teknik adamlara TFF tarafından belirlenen özel bir sigorta kuruluşu nezdinde ferdi kaza sigortası zorunlu olarak yaptırılıyor. Federasyon, bir de üzerine bu sigorta giderlerini kendisi karşılıyor. Kadın liglerinde böyle bir sağlık endişesi yok. Çelik gibi kadınlarımız vallahi. Kulüpler Birliği olarak, sağlıkta eşitlik için, ilgili maddenin kadın ligleri statüsüne eklenerek, Federasyon tarafından futbolcu kadınların da ferdi kaza sigortalarının karşılanmasını talep ediyoruz.

FEDERASYONUN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ HİÇ UNUTMAYALIM

Türkiye’nin imzaladığı pek çok uluslararası sözleşmede, kadınlar ve kız çocukların spora erişimi konusunda eşitlik taahhüt etmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu ise 5894 numaralı kanun ile tüm futbol aktiviteleri için tekel olarak belirlenmiştir. Federasyonun kadınlara ve kız çocuklara sağlıklı ve eşit futbol oynatma konusunda yükümlülüğü vardır.

KULÜPLERİN GÜVENLİĞE DAİR TALEPLERİ

Kulüpler Birliği, kadınlar ve kız çocukları için güvenli spor olanakları talep etmektedir.

Lig maçlarının yapılacağı sahalar denetlenmeli ve onaylanma sorumluluğu Federasyon tarafından üstlenilmelidir.

Maç programlamaları, statüye eklenecek “Müsabaka Organizasyonu” bölümü ile, maç öncesinde en az 60 dakika zaman bırakacak şekilde standartlaştırılmalıdır.

Erkeklerde bulunan ferdi sigorta zorunluluğu ve maddi gereksinimin TFF tarafından karşılanması, ayrımcılığı önlemek için kadınlarda da uygulanmalıdır.

Bunların gerçekleşebilmesi için Kadın Futbolu, mevcut olan Futbol Gelişim Direktörlüğüne eklemlenmiş yapıdan kurtarılmalı ve ayrı bir departman olarak yapılandırılmalıdır.

Bir sonraki yazıda kadın ve kız çocukları için temsil problemine bakacağız.

* Kadın Futbol Kulüpleri Derneği Başkanı; Kız çocuklara spor yolu ile gelişim fırsatları sağlamayı hedefleyen İstanbul Defnespor Başkanı

Kadın Futbolu’na dair 1: Onbeş yıldır hâlâ bilmiyoruzKadın Futbolu’na dair 1: Onbeş yıldır hâlâ bilmiyoruz

Kadın Futbolu’na dair 2: Amaçsız lig olmaz!Kadın Futbolu’na dair 2: Amaçsız lig olmaz!

Kadın Futbolu’na Dair 3: Nitelikli oyuncu mu dediniz?Kadın Futbolu’na Dair 3: Nitelikli oyuncu mu dediniz?

Kadın Futbolu’na Dair 4: Bu kadar destek yeter sanaKadın Futbolu’na Dair 4: Bu kadar destek yeter sana