Prof. Kadriye Bakırcı: Futbolcuların oynamama hakkı var

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig’in 12 Haziran’da başlayacağını duyurdu. Prof. Kadriye Bakırcı, futbolcuların İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca “çalışmaktan kaçınma hakkı”na sahip olduğunu, oynamamaları durumunda sözleşmelerinin feshedilemeyeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen Süper Lig'in 12, 13, 14 Haziran'da başlayacağını ve 26 Temmuz tarihinde sona ereceğini açıkladı. TFF'nin bu kararının sorulduğu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sorumluluğun TFF'ye ait olduğunu söyledi.

TFF’nin kararına Süper Lig takımlarından itirazlar geldi. Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, “Yüzlerce sporcu ve görevliyi en temaslı oyunda bir araya getirmek en büyük yanlışlardan olacak” derken, Çaykur Rizespor Başkanı Hasan Kartal, "Futbolcuların birinde virüs olduğunu düşünen bir başka futbolcu rahat oynayabilir mi?” diye sordu.

Prof. Dr. Kadriye Bakırcı

Peki dünya çapında bir salgında futbolcuların söz hakkı yok mu? Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, “çalışmaktan kaçınma hakkı”nı düzenleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca futbolcuların oynamama hakkı olduğunu belirtti. Prof. Bakırcı, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

‘YASAYA GÖRE FUTBOLCULAR BU DURUMDA ÇALIŞMAKTAN KAÇINABİLİR’

"Profesyonel futbolcular bizim mevzuatımız uyarınca işçidirler. Her ne kadar bu grup, İş Kanunu kapsamında değilse de 2012 tarihli 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun kapsamındadırlar. Bu kanunun 13’üncü maddesi 'Çalışmaktan kaçınma hakkı'nı düzenlemektedir ve bu madde uyarınca ‘çalışanlar ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikeyle karşı karşıya iseler belli koşullara uyarak çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilirler’. Her ne kadar bu 13’üncü maddenin birinci ve ikinci fıkraları, çalışmaktan kaçınma hakkını kullanmayı belli koşullara bağlamış ise de üçüncü fıkra uyarınca ‘Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci ve ikinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın, iş yerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek çalışmaktan kaçınabilirler. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücretleriyle kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır. Çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıkları için iş sözleşmelerine son verilemez’.

‘ANAYASA UYARINCA SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ VARDIR’

"Sağlık Bakanı, dünkü basın toplantısında 'sorumluluk onlara aittir' dedi. Benim kanaatime göre, TFF’nin ve kulüplerin kararı alan kişiler olarak iş veren sıfatıyla sorumluluğu doğar ancak devlet de sorumluluktan kurtulamaz çünkü bu bir genel sağlık sorunudur ve devletin de anayasa uyarınca genel sağlığı koruma yükümlülüğü vardır."

TFF Başkanı ve Sağlık Bakanı ne demişti?

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig'in başlangıcı hakkında dün şu açıklamayı yapmıştı: "Şimdilik olma kaydıyla elimizde değişik senaryolarımızın da bulunduğunu belirterek ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerimizi 12, 13, 14 Haziran tarihlerinde başlatma kararı aldık."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise dün konuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi, "Bilim Kurulu'nda görüşülen TFF kararıyla ilgili herhangi bir görüşmemiz olmadı bugün. Özellikle futbol hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gerekenin federasyonun olduğunun altını çizmiştim. Federasyonun özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini söylemiştim. Biz şu dönemde federasyonun bir sağlık kurulu olduğunu biliyoruz. Kendilerinin bir çalışması olduğunu da biliyoruz. Özgür kendi iradeleriyle federasyon zaten karar verdi. Bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. Federasyon bu kararı alıyorsa sorumluluk da federasyonundur."