Eskrimci Nisanur Erbil: Eskrim ile kendimi buluyorum

Milli eskrimci Nisanur Erbil, Genç Kadınlar Dünya Kılıç Şampiyonası’nda gümüş madalya elde ederek dünya ikincisi oldu. Gazete Duvar’a konuşan sporcu, “Eskrim benim için artık ne kadar bir meslek haline gelse de tam anlamıyla kendimi bulduğum ve yaparken gerçekten zevk aldığım nadir şeylerden” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskrim sporu ile 13 yaşında tanışan Nisanur Erbil, henüz 3 yıldır bu sporun içinde. Kısa sürede büyük adımlar atan sporcu başarılarıyla adını hem Türkiye’ye hem de dünyaya duyurmayı başardı. İki yıl içinde Milli Takım’a yükselen Erbil, Avrupa Yıldız ve Gençler Eskrim Şampiyonası'nda kılıç kategorisinde takım halinde bronz madalya kazandı. Tarragona'da düzenlenen 2018 Akdeniz Oyunları ve Buenos Aires'de gerçekleşen 2018 Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'nda milli formayı giydi. Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) sporcusu Erbil, en son Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleşen Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası'nda gümüş madalya elde etti. Erbil, bu madalya ile Gençler Dünya Kupaları'nda kadınlar ferdinde bugüne kadarki en iyi dereceyi elde eden milli sporcu oldu. Milli eskrimci, başarısını “Bu başarı benim için Türkiye’de bir ilk olduğundan dolayı tabii ki çok özel. Gençler kategorisinde aldığım ilk uluslararası madalya olduğu için de çok mutluyum” sözleriyle ifade ediyor.

Ayrıca Nisanur Erbil, Deniz Selin Ünlüdağ ve Aylin Çakır’da oluşan ‘Genç Kızlar Kılıç Milli Takımı’ olarak da Gençler Dünya Kupası’nda altın madalya elde ettiler. Milliler böylece Gençler Dünya Kupaları’nda altın madalya kazanan ilk takım oldu.

Milli sporcu ile başarısını ve spor serüvenini konuştuk.

Nisanur Erbil

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bir projesi olan yetenek taramasında potansiyelinizin fark edilmesi üzerine başlayan hikayenizi bizim için detaylandırabilir misiniz?

Okulumuzda bu proje altında ölçüm ve testler uygulanıyordu ben de katıldım. En son aşamaya geldiğimde ise artık kendime uygun branşı seçmek için antrenörler ile konuşuyordum. O gün beni eskrime kazandıran Ali Serkan Küçük hocamla tanıştım ve beni ikna etmek için çok çalıştı. Sonunda başlamaya karar verdim. Böyle başladı hikayem.

Voleyboldan eskrime geçiş yapmışsınız. O kararın altında yatan sebepler neler?

En büyük nedenlerinden biri ferdi bir branş olması ve gerçekten fiziğimin ve özelliklerimin eskrime çok uygun olması.

‘BAŞKASINA BAĞLI OLMAMAK DAHA CAZİPTİ’

Ferdi bir branş olmasının sizin üzerinizde nasıl bir etkisi oldu?

Başkalarına bağlı olmadan hür irademle kendimi temsil etmek bana daha cazip geldi.

Voleybolda devam etseydiniz şu an nerede olurdunuz hiç düşünüyor musunuz?

Hala voleybola devam etseydim Türkiye’de en fazla 2. Ligde oynayacağımı düşünüyorum. Yani uluslararası şampiyonalar görmek daha zor olabilirdi.

14 yaşında ailenizden ayrılıp bir hedef uğruna Samsun’dan Ankara’ya yerleştiniz. Bu bağlamda aile desteğinin önemine de değinmeden olmaz sanırım. Neler söylemek istersiniz?

Kimse 14 yaşındaki çocuğundan ayrılmak istemez tabii ki ama o zaman ben neyi kafama taktıysam ve yapmak istediysem ellerinden geleni yaptılar. En büyük destekçim oldular. Bir sporcu için aile desteğinin önemi yadsınamaz.

‘SEÇME ŞANSIM OLSAYDI YİNE KILIÇ OLURDU’

Eskrim epe, flöre ve kılıç olarak üç ana dala ayrılıyor. Siz neden kılıcı tercih ettiniz?

Başladığımda bir seçim şansım yoktu çünkü Samsun’da sadece kılıç antrenörüm vardı. Fakat seçme şansım olsaydı da diğerlerinden daha hızlı olduğu için ve bana daha uygun olduğunu düşündüğüm için yine kılıcı seçerdim.

Eskrimde sizi avantajlı ve dezavantajlı kılan özellikleriniz neler?

Uzun boylu olmam ve geçmişte spor yapmam beni avantajlı kılsa da bu branşı sadece 3 yıldır yapıyor olmam büyükler kategorisinde beni tecrübesiz kılıp dezavantaj sağlıyor.

.

‘HEDEF ODAKLI ÇALIŞIYORUZ’

Nasıl bir çalışma disiplininiz var?

Çalışma programımız gerçekten çok yoğun ve disiplinli. Her zaman hedefe odaklı ve çeşitlilik gösteren antrenmanlar ve egzersizler yapıyoruz.

Eskrimin sizin için anlamı ne? Cümlelerle ifade edecek olsanız bu ne olurdu?

Eskrim benim için artık ne kadar bir meslek haline gelse de tam anlamıyla kendimi bulduğum ve yaparken gerçekten zevk aldığım nadir şeylerden.

‘OLİMPİYATTA BİRİNCİLİK HEDEFLİYORUM’

Üç senelik eskrim serüveninize birçok önemli başarı sığdırdınız. Nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz. Kendinizi görmek istediğiniz yer neresi?

Kariyer açısından ne kadar zirveyi görmek istesem de orada kalmanın daha zor olduğunu bildiğim için elimden geldiğince hep yukarıda olmak isterim. Ve bir gün gerçekten kendimi olimpiyatlarda birincilik kürsüsünde görmek istiyorum.

Okul yaşamınız nasıl gidiyor? Profesyonel sporcu olarak eğitiminizi sürdürmek nasıl?

Daha 11’inci sınıftayım. Ne kadar kamp ve maçlardan dolayı okula çok sıklıkla gidemesem de elimden geldiğince çalışıp çabalıyorum. Öğretmenlerim de gerçekten beni anlıyor ve destekliyorlar.

İleride hedeflediğiniz meslek nedir?

İleride profesyonel bir şekilde sporculuğumu devam ettirmek istiyorum. Bir gün bırakmak zorunda kalırsam öğrendiğim her şeyi gelecek nesle aktaran ve yeni şampiyonlar çıkaran bir antrenör olmak istiyorum.

‘GENÇLER KATEGORİSİNDEKİ İLK ULUSLARARASI BAŞARIM’

En son Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası’nda gümüş madalya elde ederek dünya ikincisi oldunuz. Bu başarının sizin için anlamı nedir?

Bu başarı benim için Türkiye’de bir ilk olduğundan dolayı tabii ki çok özel. Gençler kategorisinde aldığım ilk uluslararası madalya olduğu için de çok mutluyum.

Nasıl bir yarış deneyimiydi?

Turnuvada ne kadar çok derece için yarışsam da her zaman bir sonraki maça odaklanıp adım adım gittim.

‘RUSYA GİBİ BİR TAKIMI MALUP ETTİK’

‘Genç Kızlar Kılıç Milli Takımı’ olarak da Gençler Dünya Kupası’nda altın madalya elde ettiniz. Neler hissediyorsunuz?

Bu seneki takımımız gerçekten rüya takım olabilir. Hem birbirimizi çok iyi tanıyor hem birbirimizin eksiklerini tamamlayabiliyorduk. Turnuvada da finalde Rusya gibi büyük bir takımı mağlup ederek şampiyon olduk ve bu bizi daha da sevindirdi.

.

Özellikle son dört yılda eskrimde elde edilen başarıların altında ne yatıyor sizce?

Bundan 4 yıl önce Türkiye’ye gelen Valery hocamızla beraber çok sıkı bir çalışma sürecine girdik ve yeni yeni meyvelerini alıyoruz.

‘FUTBOL YA DA VOLEYBOL KADAR İLGİ GÖRMÜYORUZ’

Hak ettiğiniz değeri gördüğünüzü düşünüyor musunuz?

Ne kadar eskiye göre daha çok ilgi görsek de tabii ki bir futbol, ya da voleybol kadar değer görmüyoruz.

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Bu yıl Avrupa ve dünya Şampiyonaları'nda derece hedefim var ve uzun süreli olarak 2024-2028 Olimpiyatları'nda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum.

Eskrim dışında nelerle uğraşıyorsunuz?

Eskrim dışında gerçekten sadece okulum var. Başka çoğu şeye vakit bulamıyorum. Bulduğumda ise ilk fırsatta ailemi görmek için Samsun’a seyahat ediyorum.