Kenyalı atlet İstanbul Maratonu'nda rekor kırdı

'İstanbul senin, durma koş' sloganıyla 3 kategoride gerçekleştirilen maratona 106 ülkeden 37 bin çipli sporcu, halk koşusuna ise yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet maratonda rekor kırdı. Koşuya katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İBB’nin elinden Boğaz’la ilgili bazı yetkilerin alınacağı” yönündeki tartışma hatırlatılınca "Boğaz ve çevresinin yetkisi tümüyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nindir. Nokta!" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul'un düzenlediği Vodafone 41. İstanbul Maratonu başladı. Erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet, parkur rekoru kırarak kazandı. Yarışa tavşan atlet (atletlere tempo veren) olarak başlayan Kibet, parkuru 2 saat 9 dakika 44 saniyelik dereceyle bitirdi. Bundan önceki rekor 2 saat 9 dakika 57 saniyelik derecesiyle geçen yılın kazananı Kenyalı Felix Kimutai'ye aitti.

Daniel Kipkore Kibet

Kadınlarda ise birinciliği Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu elde etti. 42 kilometre 195 metrelik maratonu Tibebu, 2 saat 23 dakika 40 saniyelik derecesiyle birinci sırada bitirdi.

"İstanbul senin, durma koş" sloganıyla koşulan maraton, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası'ndan start aldı.

Organizasyonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)  Başkanı Ekrem İmamoğlu, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy verdi.

İMAMOĞLU'NDAN BARIŞ TEMENNİSİ

İBB Başkanı İmamoğlu koşu öncesi yaptığı konuşmada, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir coğrafya olmadığını belirterek, "Bu sadece bu güzel memleketimize, şehrimize nasip olmuş ve birazdan Anadolu’dan Trakya’ya, Asya’dan Avrupa’ya geçişi yapacağız. İçi sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu, keyif dolu bir koşu ruhu var burada" diye konuştu. Altunizade’den 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Avrupa çıkışına kadar zaman zaman yürüyen zaman zaman da koşan Ekrem İmamoğlu, köprü üzerinde horona duran bir gruba katıldı. İmamoğlu, “İBB’nin elinden Boğaz’la ilgili bazı yetkilerin alınacağı” yönündeki tartışma hatırlatılınca "Boğaz ve çevresinin yetkisi tümüyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nindir. Nokta!" dedi.

Koşunun hem İstanbul'a hem ülkeye hem de bütün dünyaya barış getirmesini dileyen İmamoğlu, “Bu zaten aynı zamanda bir iyilik koşusu. Bütün iyilikler sporun, sportmen ruhuyla, centilmenliğiyle atacağınız her adımda karşılık bulmasını diliyorum. Hepinize başarılar dilerim." şeklinde konuştu.

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre), 15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan "altın maratonlar" listesinde bulunuyor.

YAKLAŞIK 140 BİN KİŞİ KOŞTU

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na 106 ülkeden yaklaşık 140 bin kişi katıldı.

42 kilometrelik çipli koşuda yaklaşık 4 bin, 15 kilometrelik koşuda ise yaklaşık 33 bin sporcu koştu. 8 kilometrelik halk koşusuna da 100 bin civarında İstanbullu katılım gösterdi. Maratonun 15 kilometre parkuru, "Türkiye’nin en çok sporcu ile koşulan yol yarışı" unvanını aldı.

KİMLER MADALYA ALDI?

Maratonda 58 elit atlet koştu. Kadınlar 3’ncüsü Kenya’dan Maurine Chepkemoi madalyasını Soyer’den, ikinci Etiyopya’dan Tigist Abayechew İmamoğlu’ndan ve şampiyon aynı ülkeden Hirut Tibebu da Türkiye’nin ilk kadın maratoncuları Ülker Kutlu ve Keriman Günaydın ile Dilek İmamoğlu’ndan aldı.İkinci ödül töreni, Elit Atlet Erkekler kategorisinde gerçekleştirildi. Erkekler 3’ncüsü Kenya’dan Peter Kwemoi Ndorobo madalyasını Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar’dan, ikinci Etiyopya’dan Yitayal Atnafu Zerihun İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal’dan, 2.09.44’lük derecesiyle parkur rekoru kırarak şampiyon olan Kenya’dan Daniel Kipkore Kibet da İmamoğlu ile Vodafone CEO’su Colman Deegan ve Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur’dan aldı. (İSTANBUL/AA)

Etiketler istanbul Maraton