2019 Avustralya Açık: Güzel maçlar bizi bekliyor

Bir dönem Djokovic, Nadal, Federer ve Murray bütün büyük turnuvaları aralarında pay ederken, sonradan Wawrinka da onlara katılmıştı. Fakat hepsi de birkaç yıldır çeşitli sakatlıklarla boğuştuğundan, beşi bir yerde görülmemişti ve nihayet bu yıl uzun süre sonra ilk kez bir grandslam’i tam kadro izleyecek olmanın heyecanı vardı...

Google Haberlere Abone ol

Ferit Burak Aydar

Bir tenisçiyi daha ileriye çeken, kendi çalışma disiplini dışında nedir? Kuşkusuz, hep daha iyi yahut çok yönlü oyuncularla oynamak, sınırlarını her seferinde zorlamak zorunda kalmak. Tenis bu açıdan birkaç yıldır kuraklık evresinde, en azından büyükler âleminde.

Tenisin dört büyüğü tam performansla bir büyük turnuvaya katılalı çok uzun zaman oluyor. Bir dönem Djokovic, Nadal, Federer ve Murray bütün büyük turnuvaları aralarında pay ederken, sonradan Wawrinka da onlara katılmıştı, fakat hepsi de birkaç yıldır çeşitli sakatlıklarla boğuştuğundan, beşi bir yerde görülmemişti ve nihayet bu yıl uzun süre sonra ilk kez bir grandslam’i tam kadro izleyecek olmanın heyecanı vardı.

Fakat bugün, Andy Murray’nin kronik sakatlıklarıyla artık baş edemediğinden, turnuva sonrasında emekli olabileceğini açıkladığı basın toplantısı bu “ilk”i bir “son”a çevirmişe benziyor. Murray’nin Djokovic’le antrenman maçında hiçbir varlık gösterememiş olması durumu hakkında şüpheler doğurmuştu, ama diğer büyükler ağır sakatlıklar sonrası kortlara eskisine göre daha sağlam döndüğünden, Murray’den de benzer bir beklenti vardı ve kararı büyük bir şok etkisi yarattı.

Her halükarda, sezonun ilk büyük turnuvası güzel maçlara sahne olacak. Dünya bir numarası Novak Djokovic en önemli şampiyonluk adayı. Fakat en zor kurayı da “Nole” çekti. Sırp raketin ikinci turdaki muhtemel rakibi, bir diğer kronik sakat olan dünya eski beş numarası Tsonga. İki isim 2008 yılında burada finalde karşı karşıya gelmişlerdi, ama o günden beri köprünün altından çok sular aktı. Sonraki iki turdaysa yeni kuşağın bir numara adaylarından iki isim, 19 yaşındaki solak Kanadalı Shapovalov ve geçen yıl üç kupa aldıktan sonra bu yıl da şimdiden bir final görmüş olan 22 yaşındaki Rus Medvedev sürpriz peşinde koşacak. Altı kez şampiyon Djokovic için en umut verici gelişme Nadal veya Federer’le finale kadar karşılaşma ihtimalinin olmaması.

Dünya iki numarası Nadal’ın durumuysa tam bir muamma. “Rafa” geçen yıl yazıldığı 12 sert kort turnuvasının sadece birini tamamlayabildi ve bu yıl da ilk sert kort turnuvası olan Brisbane’dan yine sakatlık sebebiyle son dakikada çekildi. Sağlıklı bir Nadal’ın yarı finaldeki Federer eşleşmesine kadar tökezlemesi büyük sürpriz olur. Nadal’ın iki kez kazanamadığı tek grandslam olan Avustralya Açık’tan çekilmesi durumundaysa üçüncü turdaki muhtemel rakiplerinden ev sahibi Alex de Minaur ile dünya altı numarası Kevin Anderson dikkat edilmesi gereken isimler.

Turnuvanın iki numaralı favorisi erkek tenisinin en fazla grandslam kazanan ismi Roger Federer. “Majesteleri”nin özellikle de ikinci hafta maçları çok çekişmeli geçmeye aday, özellikle de çeyrek finalde çok zorlanacağa benziyor: Otoriteler Cilic’i favori gösterse de, geçen yıl sezon sonu turnuvasında Djokovic’i dize getiren genç Rus raket Haçanov/Khachanov, Federer için çok daha zorlu bir rakip olacaktır.

Turnuvada dikkat edilmesi gereken diğer isimlerin başında Hırvat raket Borna Coric geliyor. Coric geçen yıl büyük oyunculara karşı maçlarında hep iyi performans gösterdi; dünya dört numarası Alman Zverev’in sakatlık durumu dikkate alındığında, yarı final görmesi şaşırtıcı olmaz. Keza yine Zverev’in çeyreğinde olan ev sahibi Nick Kyrgios da kâğıt üzerinde bu şansa sahip, fakat Kyrgios kendisini tenise verme konusunda sıkıntılar yaşayan bir isim. Kendi seyircisi (ve gürültücü taraftarları) önünde daha fazla motive olacağını düşünmek gerçekçi olsa da, daha ilk turda kendisi gibi büyük bir servisçi olan Milos Raonic’le, ikinci turdaysa 2014 şampiyonu Stan Wawrinka’yla eşleşti; işi çok zor. Keza sezona Doha’da Djokovic’i yenip kupa kaldırarak başlayan İspanyol Roberto Bautista-Agut da izlenmeye değer.

Turnuvada ana tabloda Türk tenisçi yer almıyor. İki hafta sürecek olan Avustralya Açık turnuvası pazarı pazartesi’ye bağlayan gece başlayacak ve 27 Ocak Pazar günü oynanacak finalle son bulacak.