Duvar yazarları Beşiktaş-Galatasaray derbisini değerlendirdi

Duvar yazarları Onur Salman ve Volkan Ağır, derbiyi değerlendirdi. Salman, "Dolmabahçe’de sönen ışıklar ligde yandı" derken; Ağır, Galatasaray Teknik Direktörü Igor Tudor'un istifa etmesi gerektiğini belirti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Spor Toto Süper Lig'de oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbisini, ev sahibi takım kazandı. Beşiktaş'ın gollerini Cenk Tosun, Dusko Tosic ve Alvara Negredo kaydetti.

Duvar yazarları Onur Salman ve Volkan Ağır'ın, derbi değerlendirmeleri şöyle:

ONUR SALMAN: DOLMABAHÇE’DE SÖNEN IŞIKLAR LİGDE YANDI

Beşiktaş-Galatasaray maçları her zaman iyi futbol vadeder. Hele ki mücadele zirve içinse. Bu kez de öyle oldu. İlk yarısı Beşiktaş görünümlü tempolu ve karşılıklı gerçek futbol vardı. Nuriye’nin tahliye sevinci, Dolmabahçe’deki futbol sevinci ile bütünleşti sanki. Bayadır ne istiyorsak yeşil sahada vardı. Bayram gibi bir gündü kısacası.

İkinci yarı ise tamamen siyah beyaza kesti. Porto maçının baskılı ilk 15 dakikası, Galatasaray maçında 20 dakikaya çıktı. Hatta beraberine de en az 4 kesin gol pozisyonu takıp gelmişti. Maçın kaderini çizmesi beklenen isimlerden biri olan Muslera, gerçekten bunu yapınca golün de baskının da kapısını açmış oldu. Sonra zincirlerinden boşaldı Beşiktaş. Tribündekiler kadar futbola akil bakanlar da sanırım sayamadılar pozisyonları. Netice de iki gol daha bulup Dolmabahçe’de ışıkları söndürdü Kartal. Ligin ışıklarını yakarak tabii.

VOLKAN AĞIR: İSTİFA ET TUDOR!

İki takım da defanstan top çıkararak oyun kurduğu için, karşılıklı olarak birbirlerinin yarı alanlarında bol baskı gördük maçın hemen başında. Şenol Güneş'in de kadro derinliğinin ona sunduğu imkanlara dayanarak Oğuzhan'la maça başlaması bu yüzdendi. Talisca'yı maçın başından itibaren yormaktansa yorgun rakibe zinde bir Talisca'yı son yarım saatte değerlendirmek daha mantıklıydı. Ozzy-Tolgay-Atiba 3'lüsü dinamik ve mücadeleci oyunuyla Beşiktaş'ın ilk yarıda oyunun hakimiyetini elinde tutmasını getirdi. Galatasaray'ı sol kanatsız bırakmış olsa da sağ bekteki Jason Denayer tercihi biraz tutmuş gibi gözüktü. Fakat Beşiktaş yine de Jason'ın olduğu kanatta bir hayli etkiliydi.

Beşiktaş'ın ilk yarıdaki baskılı oyununu Galatasaray durdurmuş gibi gözükse yeteri kadar başarılı olamadıklarını söylemek gerek. Bu sezon Galatasaray ilk kez ilk yarılarda rakibine kendi ceza sahasında 15 kez topla oynama imkanı tanmış. İkinci yarıdaki ilk topla oynayışını da Beşiktaş golle sonuçlandırınca düğüm çözüldü. Skor 2-0 olana kadar geçen sürede Galatasaray'ı oyunda etkisiz gördük. O süre içerisinde Beşiktaş skoru daha erken 2-0'a getirebilir, 3-0 bile yapabilirdi.

Galatasaray sezon başından bu yana futbol oynamıyordu. Erkenden haldır huldur bir futbolla gol bularak rakibinin moralini bozuyor sonrasında da kontra ataklarla skoru arttırıyordu. Ne bir set hücumu, ne de bir takım savunması sergilemeden bugünlere gelen Galatasaray ve Tudor, taraftarının verdiği gazla, tabelaya bakarak ve medya şişirmesiyle (şişirmeyenler de vardı tabii) bugünlere gelebildi. Bugünkü durumun olasılığı üzerine kimse kafa yormamış belli ki teknik ekipten. Şampiyonluk yolundaki en yakın iki rakibinden 5 ve 3 gol yemeyi hiçbir şey açıklayamaz. Galatasaray daha önce de 5 gol yedi, 6 gol yedi ama hiçbirinde bu kadar aciz bir şekilde oynamadı. Beşiktaş, 90 dakikada Galatasaray kalesine 29 şut atıp 29 orta açmış. Derbide 2-0 yenikken, maçın ilk 11'inde düşünmediğin savunma beki oyuncunun yerine sol bekte oynattığın sol ayağını kullanamayan stoperin Jason'ı çıkarıp ilk 11'de düşünmediğin o savunma beki oyuncusunu, Linnes'i son 5 dakika kala oyuna almanın manasını kimse açıklayamaz. İlk yarıda Galatasaray adına sahanın en etkilisi Rodrigues'i çıkarıp Yasin'i almayı, Belhanda'ya 60 dakika sabretmeyi kimse açıklayamaz. A planı bile yarım yamalak olan Tudor'a bugüne kadar sabretmek büyük hataydı. Tudor'un Galatasaray'ı ligin ilk 13 haftası lider yapması büyük bir olay değil. Galatasaray'ın esas yeri zaten orasıdır. Ama Galatasaray'dan beklenen kaliteli, oyuna hükmeden, rakibini oynatmayan, gol pozisyonları üreten, gol ve goller atan attığından fazla kaçıran bir oyun oynaması ve özellikle derbilerde farklı skorlarla galibiyet almasıdır. Bunu Tudor bugüne kadar veremedi bugünden sonra da veremeyecek. Galatasaray yenilebilir, şampiyon olamayabilir fakat bu kadar aciz oynayamaz. Galatasaray'ı bu kadar aciz duruma düşürenler başta Tudor olmak üzere gereğini yaparak istifa etmeli.

Beşiktaş, maçın ilk dakikasından son dakikasına kadar müthiş bir futbol oynayarak 3-0'la ve hatta daha da farklı bir skor alabileceği bir şekilde sahadan ayrılırken; takdirlerin, tebriklerin en büyüğünü de hak etti. Oyunlarını izlemek büyük keyif veriyor. Tebrik ediyorum.