Alan Shearer, beynini bağışladı

İngiliz futbolcu Alan Shearer, toplara kafayla vurmanın futbolcularda demansa yol açıp açmadığının araştırılması için beynini bağışladığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBC'de yayınlanan bir belgeselin sunuculuğunu yapan eski İngiliz forvet oyuncusu Alan Shearer, beynini, futbolcularda kafa toplarına vurmak sonucunda oluşabilecek demans hastalığının araştırılması için organ bağışı yapacağını açıkladı. Shearer'in sunduğu belgeselde de futbolcuların defalarca kafa toplarına vurması veya şutları engellemek isterken kafalarına top çarpmaları sonucunda ilerleyen yaşlarda demans hastalığına yakalanma olasılıklarının yüksek olduğu anlatılıyordu.

Amerikan futbolundaki kafa kafaya çarpışmaların beyin hasarına yol açtığını kanıtlayan doktor Bennet Omalu'nun bu yoldaki hikâyesinin anlatıldığı Concission adlı filmle başlayan tartışmalar, futbol alanına da sıçradı.

ABD'de yapılan otopsiler incelediğinde Amerikan futbolundaki çarpışmalar sonucu oluşan beyin hasarı ve demans hastalığı arasında bir bağlantı olduğu bulunmuştu.

Belgesel programında, futbol dünyasında konunu halı altına süpürüldüğünü ifade eden Alan Shearer, "47 yaşındayım. Yakın bir gelecekte CTE (kronik travmatik ensefalopati) olmaktan korkuyorum. İskoç nörolog Willie Stewart ile gerekli işlemleri ayarladık. Ölümümden sonra demans ile futbol arasındaki bağlantının araştırılması için beynimi bağışladım," diye konuştu. (HABER MERKEZİ)