Yeni İspanya forması tartışma yarattı

İspanya Milli Futbol Takımı, 2018 Dünya Kupası'nda giyeceği formayı tanıttı. Ancak yeni formalar tartışmaları da beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Futboldaki tartışmalar, genelde oyuncuların giydiği formadan çok, nasıl oynadıklarına veya hakemin kararları etrafında döner. Ancak İspanya'da bu hafta öyle olmadı.

BBC muhabiri Ellis Palmer'in haberine göre, İspanyol Milli Futbol Takımı, gelecek yılki Dünya Kupası'nda giyilecek formayı kamuoyuna tanıttı, ancak forma taraftarları birleştireceğine, böldü. Yeni forma tasarımına karşı çıkanlar, formanın şimdiki İspanyol bayrağına değil, İspanya'nın İkinci Cumhuriyeti bayrağına benzediğini söylüyor.

İkinci Cumhuriyet, kralın devrildiği 1931'de başlamış ve sadece 1939'a kadar sürmüştü. Bayrak, yakınları 1936-39 yılları arasındaki iç savaşta ölenlerin acı hatıralarını yeniden gündeme getirebilir. Savaşı milliyetçiler kazanmış ve 1975'teki ölümüne dek iktidarda kalan diktatör Franco'yu işbaşına getirmişti.

Ancak İspanyol Futbol Federasyonu ve Adidas'taki tasarımcılar, formanın herhangi bir siyasi anlamı olmadığını söylüyor. Forma tartışması, ülkedeki siyasi bölünmelerin büyüdüğü bir ortamda gündeme geldi.

İNSANLAR YENİ FORMA İÇİN NE DİYOR?

Cantabria'dan hukuk mezunu Javier Andrés Roldán, formanın "bir hakaret" olduğunu söylüyor ve "Umarım federasyon harekete geçer ve bu renklerle oynamamıza izin vermez" diyor.

Solcu Podemos Partisi'nin lideri Pablo Iglesias da Twitter mesajında "İspanyol Milli Takımı böyle güzel bir forma giymeyeli çok uzun süre oldu. Hepimiz kırmızıların yanındayız" dedi.

Iglesisas ayrıca "2017'de de paranoyak ve yoz bir sağcı hükümet, sonunda hoşlanmadığı renkleri yasaklayacak. Formadaki mor güzel olmakla kalmıyor, İspanyol demokratik isyanını temsil ediyor" dedi.

NEDEN BU KADAR TARTIŞILDI?

İspanya, Katalonya'daki yasadışı ilan edilen bağımsızlık referandumundan bu yana hassas bir siyasi dönemden geçiyor. Barcelona, Madrid ve başka kentlerde karşıt görüşü taşıyanların gösterileri oldu. Katalonya hükümeti görevden alındı ve lider kadrosundan bazı isimlere isyan suçlaması yöneltildi. Başlıca lider Carles Puigdemont sürgünde ve İspanya genelinde insanlar "Ülkem tam olarak ne ve bana ne ifade ediyor?" sorusunun yanıtını arıyor. Yani, böyle bir şeyin olması için çok yanlış bir zamandı. (BBC Türkçe)