Amedspor neden kötü?

Amedspor geçen sezon kıl payı kaçırmıştı şampiyonluğu. Bu sezon sahaya çıkan takım ise lige kötü başladı. Taraftar gruplarının arasındaki çekişme ise Amedspor’un karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun. Teknik Direktör Taner Taşkın yine de umutlu ve '12. haftaya kadar bekleyin' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Geçen hafta Şilbe stadyumunda oynanan Amedspor-Etimesgutspor maçını tiyatrocu arkadaşım Şivan Vural Tantekin’le birlikte izledik. Tantekin ikimizin fotoğrafını sosyal medyada yayınlayınca, ta Hollanda’dan bir başka tiyatrocu ve şair arkadaşımız Şaban Ol, beni kastederek fotoğrafın altına “Bravo Vural, şair adamı da fanatik spor taraftarı yaptın” diye yazdı. Gülüp geçtik bu yoruma.

Çünkü, kendimi bildim bileli Fenerbahçeli olsam da, futbol fanatiği değilim. Lise yıllarından sonra doğru dürüst ayağımı topa vurmadım. Hiçbir takım için sosyal medyada kimseye sataşmadım, maç izlerken hiç ağız dalaşına girmedim. Bunun çok manasız olduğunu düşünürüm. Ukalalık gibi olacak ama memleketin ahvaline bakınca başka türlü düşünemiyorum. Yıllardır maça gitmişliğim yoktu. Bu yıllar içinde çok az maçı televizyonda 90 dakika izlemişimdir.

AMEDSPORLU OLMAK

Bu ilgisizlik Amedspor deplasman maçlarında ırkçı saldırılara uğrayıncaya kadar devam etti. Bursa’da kulüp yöneticilerinin uğradığı saldırı hafızalardadır. Takım her deplasman maçında ırkçı tezahüratlara maruz kaldı. Takımın iyi oyuncusu Deniz Naki, hem rakip takım seyircisinin hem de yargının kıskacında top oynamaya çalıştı. Geçen sezon birçok maçta (yanılmıyorsam 8 maçta) takımını yalnız bırakmasının nedenlerinden biri de üstündeki bu baskıyla ilgili olmalı.

Deniz Naki (en önde) antrenmanda...

Bütün bu gelişmeleri uzun süre gazeteci olarak uzaktan izledim. Ancak saldırılar ve takımın uğradığı haksızlıklar artınca birden kendimi Amedsporlu olarak buldum. Amedspor taraftarının çığ gibi büyümesinde, Türkiye’nin birçok ilinde kendine taraftar bulmasında söz konusu saldırıların payı yadsınamaz. Kendi ili dışında bu kadar çok taraftarı olan başka kaç tane takım var ki?

Bu koşullara rağmen şampiyonluk için mücadele etmesini, ligin üst sıralarında yer almasını, takdire şayan bir performans olarak nitelendirmek mümkün. Geçen sezon ligin ortasında teknik direktörü değişmiş, ardından takım kaptanı Şeyhmus Özer feci bir kazada hayatını kaybetmişti. Takıma maddi manevi destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmış ve belediye desteği geri çekmişti. Bu koşullara rağmen sahaya çıkan futbolcuların mücadele azmi, elde ettikleri başarı müthişti.

Şampiyon olma şansını kendi sahasında Erzurumspora kaptırması taraftarda büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Taraftarın şampiyon olma beklentisi ve umudu içinde bulunduğumuz sezona kaldı.

YENİ SEZON, BEKLENMEYEN SONUÇLAR

Amedspor sezona yine seyircisiz başladı. Kendi sahasında cezası nedeniyle Mersin’de ise güvenlik gerekçesiyle seyircisi stada alınmadı (bu maçta Deniz Naki, saha içinde rakip takım taraftarının saldırısına uğramıştı).

Daha ligin başında kendini gösteren sorunlar Amedspor taraftarının moralini bozmaya yetmedi elbette. Taraftarın moralini esas bozan takımın oynadığı oyun ile aldığı sonuçlar oldu.  İç sahada son galibiyetini 29 Nisan 2017 tarihinde K. Maraşspor’u 2-1 yenerek alan Amedspor, geçen sezonun son 2 iç saha maçında Sivas Belediyespor’la 0-0 ve Erzurumspor’la 1-1 berabere kaldı. Amedspor, bu sezon ise evindeki ilk 3 maçta Sivas Belediyespor ve Bodrumspor’la 1-1, nihayet geçen hafta Etimesgut Belediyespor’la ise 2-2 berabere kalarak galibiyet hasretine son veremedi.

TARAFTAR GRUPLARININ ÇEKİŞMESİ

Bunlara takımın iki taraftar grubu arasındaki ‘çekişmeyi’ de eklemek gerekiyor elbette. "Barikat" adlı taraftar grubunun takım yönetimi ile arası bozuk. Bu haftaki maça taşıdıkları pankartlar nedeniyle tribünlere giremedi. Barikat, sosyal medya hesabında, yöneticilerin polisle işbirliği yaparak kendilerini içeri almadığını duyurdu.

Takımın diğer taraftar grubu "Direniş" ise her maçta yerini alıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse son Etimesgutspor maçına kadar Direniş grubu hakkında tribünlerde olumsuz bir izlenim edinmemiştim. Ancak son maçta, sahadaki kötü oyunu protesto eden seyirciye saldırmaları, tehdit etmeleri kabul edilir gibi değildi. Kötü oyunu protesto edenlerin Barikat grubuyla bir ilgisinin olmadığını da belirtmeliyim. Saldırıya uğrayanlar, iki grup arasındaki çekişmeden hiç hoşnut olmayan, Amedspor’a gönülden bağlı olan insanlardı.

SORULARA VERİLEN CEVAPLAR

Takımın kötü sonuçlar alması hem şehir içinde hem de sosyal medyadan takip edebildiğim kadarıyla epey moral bozmuş durumda. Takımın büyük kısmı değişti, kötü sonuçların bir nedeni bu olabilir. Bir diğer neden elbette teknik heyetle ilgidir.

Takımın yönetim kadrosu ile teknik heyeti dün gazetecilerin karşısına çıktılar ve kendilerine yönelik eleştirilere cevap vermeye çalıştılar. Amedspor’un Talaytepe Tesisleri’nde herkese açık düzenlenen basın toplantısına kentin spor yorumcularının yanı sıra Amedspor’un teknik direktörü Taner Taşkın, Amedspor Başkanı Nurullah Edemen ve taraftar grupları katıldı. Basın toplantısı Amedspor’un sosyal medya hesaplarından da canlı yayınlanırken, toplantıda ortak amacın Amedspor’un çıkarı olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplantıda konuşan Amedspor teknik direktörü Taner Taşkın, transferlerle ilgili şunları söyledi: “Geçen sene devre arasında bu takıma geldim ve biz 17 maçta 35 puan topladık. Geçen sezon 12-13 kişilik bir kemik kadro ile bu puanları topladık. Giden oyunculardan bahsediliyor. Bu sezon takımdan giden oyuncuların yüzde 80’inin gitmesini onayladım fakat Abdullah Çetin ve Yusuf Yağmur gitmesini istediğim futbolcular değildi. Her iki futbolcu kardeşimiz de kendi tercihleriyle gittiler.”

Takıma alınan oyuncular hakkında da konuşan Taşkın, Şahin Şafakoğlu hariç diğer futbolculardan istediği performansı alamadığını söyledi. Taşkın, “12. haftaya kadar takımımı tekrar zirveye ortak etmeyi amaçlıyorum. Bunu başaramazsam ‘beni affedin’ deyip bu işi bırakırım. Çok iyi bir kadro ve çok iyi bir kumaş var. Belki hoca olarak ben bunu çok iyi harmanlayamadım. Bu da benim özeleştirim olsun” dedi.

TARAFTAR GRUPLARI VE YÖNETİM

Direniş grubunu “iyi örgütlenmiş taraftar grubumuz” olarak tarif eden Edemen, Barikat grubunu eleştirerek 3 yıldır görüşmediklerini söyledi. Edemen, Barikat grubunu kastederek, “2 haftadır bu arkadaşlar Amedspor’un maçına geliyor ve sürekli kavga, gürültü yaşanıyor” dedi. Bodrumspor maçında yaşanan olaylara değinen Edemen, “Bodrumspor maçında Barikat grubunun pankartı alınıyor ve gruptan birileri yönetici arkadaşlarımızdan birini arayıp tehdit ediyor. Biz bunu kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

AMEDSPOR TV

Amedspor’un maçlarının canlı yayınlanmasına yönelik soruya da cevap veren Edemen, “Amedspor olarak gelirleri ciddi anlamda kısıtlı olan bir kulübüz. Biz Amedspor olarak maçlarımızın yayınlanması durumunda bundan bir gelir elde etmek istiyoruz. Bizim maçlarımızın yayınlanması ile ilgili talebimiz budur” dedi.

Edemen, Amedspor TV’yi hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirterek, bu şekilde para kazanabileceklerini söyledi.

VARDIR BİR BİLDİKLERİ

Takımın yönetimi ve teknik heyet, taraftarla çekişme ve takımın aldığı kötü sonuçlarla ilgili kendilerini böyle savunuyorlar. Kulüp başkanı Nurullah Edemen, takımı korumak için Barikat grubuyla aralarına mesafe koyduklarını, uygun davranırlarsa pankartlarıyla tribündeki yerlerini alabileceklerini savunuyor. Takım başarı trendini yakalar mı? Teknik direktör Taner Taşkın, 12. haftaya kadar zaman istiyor.

Bitirirken, kıt futbol bilgimle söyleyecek olursam, orta sahası bu kadar zayıf bir takımın uzun paslarla sonuca gitmesi pek mümkün görünmüyor. Deniz Naki gibi mücadele etmeyi seven, ayağına gelen topu kolay kaptırmayan ve zekice paslar veren bir futbolcunun saha içinde atıl kalması akla ziyan bir durumdur ki, son Etimesgut maçında gördüğümüz de buydu.

Tribünler umudu kesmiş olsa da ben hâlâ “Taner Taşkın hocanın bir bildiği vardır” diye umut etmek istiyorum.