Barcelona referandumdan sonra ligde kalacak mı?

İspanya'da Katalonya referandumu devam ederken, Barcelona kulübünün de geleceği tartışılıyor. Barcelona, ekonomik olarak en değerli ikinci kulüp.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da Katalonya'nın bağımsızlık referandumu polisin sert müdahaleleriyle devam ederken, bir yandan da Katalanların ekonomik olarak da en değerli kurumlarından olan Barcelona hakkındaki tartışmalar da devam ediyor.

BBC Türkçe'den Özge Özdemir'in haberine göre Katalonya'nın bağımsızlığını elde etmesi durumunda Barça olarak adlandırılan futbol kulübü Barcelona'nın, İspanya'nın profesyonel futbol birinci ligi La Liga'da mücadele edip etmeyeceğiyle ilgili tartışmalar uzun zamandır sürüyor.

Forbes'un 2017'nin en değerli futbol kulüpleri listesine göre Barça, 3,64 milyar dolarla Manchester United'dan sonra dünyanın en değerli ikinci kulübü.

Kulübün Facebook'ta 103 milyondan fazla, Twitter'da ise 24,3 milyon kadar takipçisi bulunuyor.

'BARCELONASIZ LA LİGA DÜŞÜNÜLEMEZ'

Kulübün başkan yardımcılarından Carles Villarubí, aynı ligde kalmaya devam edeceklerini ifade etti. İspanya futbol lifi La Liga'nın başkanı Javier Tebas ise bağımsızlık sürecinin söz konusu olması takdirinde Barcelona'nın nerede oynayacağına kendisinin karar veremeyeceğini söyledi. Barceleona kulübünün ezeli rakibi olan Real Madrid'in teknik direktörü Zinedine Zidane da Barcelona'nın olmadığı bir La Liga hayal bile edilemeyeceğini söylüyor. Çok sayıda uzman, bu kadar değerli bir kulübün dünyanın herhangi bir ligi tarafından seve seve kabul edileceğine dikkat çekiyor.

BARCELONA'DAN SİYASETÇİLERİN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİ

Barcelona'nın referandum konusundaki tavrı da ciddi bir gündem maddesi olmuş durumda. Barcelona futbol kulübünün resmi görüşü  referandumun düzenlenmesinden yana.

Kulüp, 20 Eylül'de Katalan siyasetçilerin gözaltına alınmasına çok sert tepki gösterdi.

Açıklamada ayrıca, "Üyelerinin çeşitliliğine sonsuz saygı duyan FC Barcelona, Katalanların çoğunluğunun iradesini desteklemeye devam edecektir, bunu da sivil, barışçıl ve örnek oluşturacak bir şekilde yapacaktır" denildi.

Takımın önemli oyuncularından Gerard Piqué ise Twitter'dan yazdığı mesajında, #Votarem (Oy vereceğiz) etiketini kullanarak, " Bugünden itibaren Pazar'a kadar barışçıl bir şekilde kendimizi ifade edeceğiz. Onlara hiçbir bahane vermeyelim. Zaten bunu istiyorlar. Yüksek ve güçlü bir şekilde sesimizi çıkaralım" dedi. Pique, kulübün ezeli takibi Real Madrid'in yıldızı ve takım arkadaşı oldukları İspanya milli takımının kaptanı Sergio Ramos'un eleştirilerine maruz kaldı.

Ramos'tan Pique'ye Katalonya tepkisi!Ramos'tan Pique'ye Katalonya tepkisi!

Barcelona sokaklarında bağımsızlık referandumuna karşı çıkan gençlere de rastlanıyor. İspanya ve Katalan bayraklarıyla sokaklara çıkıan gençler referanndumun halkı bölmeyi hedeflediğini ve üniversitelerde 'bağımsızlık yanlısı grupların uyguladığı şiddetin' egemen olduğunu söylüyor. Referanduma karşı olan kitle bu konuda dünyanın dört bir yanında taraftarları bulunan Barcelona kulübününün referandum konusunda tarafgi davranmasını  da eleştiriyor ve futbola siyaset karışmaması gerektiğini savunuyor.

Katalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralıKatalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralı

"Spor ve sosyal sorumluluk: Barça örneği" adlı makalenin yazarı Josep Maria Canyelles, kulübün zihniyetindeki en büyük değişimin özellikle  Joan Laporta'nın kulüp başkanı ve Pep Guardiola'nın teknik direktör olduğu dönem ile başladığını ifade ediyor.

Barça'nın bu dönem ile beraber 'kaderci' anlayıştan uzaklaşarak güçlü ve başarılı bir futbol kulübüne dönüştüğünü söyleyen Canyelles, bu değişimin Katalan toplumuna da yansıdığını söylüyor.

Barcelona'nın bir kulüp olarak İspanya ve Katalonya tarihinde siyasi olarak büyük bir etkisinin olmadığını aktaran Canyelles'e göre Barça'nın stadında görülen sloganlar ve afişler Katalan toplumunda olup bitenlerin bir yansıması.

Ancak bağımsızlık yanlısı bazı Katalanlar ise tam tersine kulübün Katalonya'nın bağımsızlığını desteklemek adına sesinin daha çok çıkması gerektiğini savunuyor.

Barcelona sokaklarında  görüş veren çok sayıda Katalan genci, şu aşamada bağımsızlığı elde etmek üzere oldukları tarihi bir dönemeçte bulunduklarını, o yüzden futbolun çok da önem taşımadığını söylüyor.

Hükümet binasının önünde, "Katalonya ezilen bir toplumdur" pankartıyla oturan Lluís, "Artık vakti geldi, bağımsız olacağız. Bağımsız olduktan sonra Barça La Liga'da olmuş olmamış umurumda değil. Bu parayla ilgili bir mesele, karıştırmamak gerek" diyor.